Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 1. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 1. 15:33|Csabai Károly | Vállalatok

Február végén foglalhat állást az MNB-fb

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az önmagának megszabott január végi határidőre végzett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ingatlanvásárlásainak érdemi vizsgálatával Nyikos László, az MNB hatfős felügyelőbizottságának (fb) jobbikos delegáltja – közölte a Világgazdaság érdeklődésére az érintett. A helyszíni vizsgálatok és az ellenőrzöttektől bekért dokumentumok alapján mintegy 50-60 oldalas jelentést tesz le az fb asztalára, s Nyikos szeretné, ha azt az ellenőrző testület a február 26-án esedékes ülésén megtárgyalná.

Az MNB igazgatósága 2013-ban különített el 90 milliárd forintot ingatlancélokra, ebből 50 milliárdot vásárlásra, 40 milliárdot pedig felújításra. Ennek mintegy felét már elköltötte, olyan patinás épületekre, mint a belvárosi Eiffel Palace irodaház, a tiszaroffi Borbély-kúria, az egykoron a Luxus Áruháznak helyet adó Vörösmarty téri Kasselik-ház, a volt Lónyay-villa a budai Várban, az egykori Várkert kaszinó, egy svábhegyi luxuskastély és egy Úri utcai műemlék épület. Ezek közül csak az Eiffel Palace-t, a tiszaroffi és a svábhegyi kastélyt tartotta meg a jegybank, a többi ingatlant továbbpasszolta a mintegy 265 milliárd forinttal gründolt fél tucat Pallas Athéné alapítványának.

Az Eiffel Palace tűnik a legjobb befektetésnek, hiszen az MNB közlése szerint az teljes egészében megtelt, ami a 70-80 százalékos átlagos hazai irodabérleti kihasználtságot tekintve figyelemre méltó. Csakhogy a patinás épületben a jegybank elsősorban saját szervezeti egységeit, valamint az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságokat helyezte el, még ha mellettük a korábban kötött bérleti szerződések nyomán számos külsős bérlő is helyet kapott. Mindenesetre a frissített vagyonértékelés szerint a belvárosi irodaház piaci értéke mintegy 6 százalékot emelkedett a tavalyi évhez képest – közölte az MNB.

További két ügyet vesz górcső alá az fb a tavaly szeptember végén kidolgozott munkaterve alapján. Az alapítványok létrehozatalának körülményeire, jogszerűségére vonatkozó vizsgálatot Madarász László, a Fidesz, a 2018 végéig 100 millió eurós keretösszegű műkincs-vásárlási Értékprogramét pedig Szényei Gábor András, a KDNP delegáltja irányítja. Ők az fb titkárságán keresztül azt közölték: a vizsgálatok lezárultát követően tájékoztatnak az ellenőrzés megállapításairól.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Február végén foglalhat állást az MNB-fb
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 18:29A magyar gazdaság jelentős mértékben függ a járműgyártástól

  A magyar kormány támogató klímát teremtett a járműgyártásban dolgozó cégeknek, hogy minél hatékonyabbak legyenek, minél jobban be tudjanak kapcsolódni a kutatás-fejlesztési munkába - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Budapesten a Hungexpón, a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítás megnyitóján.

 • MÁRCIUS 24. 17:04Pert nyert a döntőbizottság a Vodafone ellen

  Pert nyert a Vodafone Zrt. ellen a Közbeszerzési Döntőbizottság, a jogerős ítélet szerint megalapozott és jogszerű volt a hivatal döntése a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2016 nyarán kiírt, állami mobilszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzési eljárásáról - közölte a Közbeszerzési Hatóság pénteken az MTI-vel.

 • MÁRCIUS 24. 15:25Rangos nemzetközi díjat nyert a Zeneakadémia filmje

  Silver Hugó díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában a szeptemberi budapesti Bartók Világverseny és Fesztivál kapcsán készült kisfilm – mondta a Világgazdaságnak a verseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója. A 45 másodperces filmetűd, több száz nemzetközi nevezés közül vívta ki a rangos elismerést.

 • MÁRCIUS 24. 15:18Keresik az ötletes vállalkozásfejlesztési projekteket

  A korábbi évek sikereit követően a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2017-ban is pályázatot hirdet az európai vállalkozások ösztönzéséért létrehozott díjra összesen öt kategóriában.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér