Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×



Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 1. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 1. 15:33|Csabai Károly | Vállalatok

Február végén foglalhat állást az MNB-fb

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az önmagának megszabott január végi határidőre végzett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ingatlanvásárlásainak érdemi vizsgálatával Nyikos László, az MNB hatfős felügyelőbizottságának (fb) jobbikos delegáltja – közölte a Világgazdaság érdeklődésére az érintett. A helyszíni vizsgálatok és az ellenőrzöttektől bekért dokumentumok alapján mintegy 50-60 oldalas jelentést tesz le az fb asztalára, s Nyikos szeretné, ha azt az ellenőrző testület a február 26-án esedékes ülésén megtárgyalná.

Az MNB igazgatósága 2013-ban különített el 90 milliárd forintot ingatlancélokra, ebből 50 milliárdot vásárlásra, 40 milliárdot pedig felújításra. Ennek mintegy felét már elköltötte, olyan patinás épületekre, mint a belvárosi Eiffel Palace irodaház, a tiszaroffi Borbély-kúria, az egykoron a Luxus Áruháznak helyet adó Vörösmarty téri Kasselik-ház, a volt Lónyay-villa a budai Várban, az egykori Várkert kaszinó, egy svábhegyi luxuskastély és egy Úri utcai műemlék épület. Ezek közül csak az Eiffel Palace-t, a tiszaroffi és a svábhegyi kastélyt tartotta meg a jegybank, a többi ingatlant továbbpasszolta a mintegy 265 milliárd forinttal gründolt fél tucat Pallas Athéné alapítványának.

Az Eiffel Palace tűnik a legjobb befektetésnek, hiszen az MNB közlése szerint az teljes egészében megtelt, ami a 70-80 százalékos átlagos hazai irodabérleti kihasználtságot tekintve figyelemre méltó. Csakhogy a patinás épületben a jegybank elsősorban saját szervezeti egységeit, valamint az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságokat helyezte el, még ha mellettük a korábban kötött bérleti szerződések nyomán számos külsős bérlő is helyet kapott. Mindenesetre a frissített vagyonértékelés szerint a belvárosi irodaház piaci értéke mintegy 6 százalékot emelkedett a tavalyi évhez képest – közölte az MNB.

További két ügyet vesz górcső alá az fb a tavaly szeptember végén kidolgozott munkaterve alapján. Az alapítványok létrehozatalának körülményeire, jogszerűségére vonatkozó vizsgálatot Madarász László, a Fidesz, a 2018 végéig 100 millió eurós keretösszegű műkincs-vásárlási Értékprogramét pedig Szényei Gábor András, a KDNP delegáltja irányítja. Ők az fb titkárságán keresztül azt közölték: a vizsgálatok lezárultát követően tájékoztatnak az ellenőrzés megállapításairól.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Február végén foglalhat állást az MNB-fb
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 15:34Jó éve volt az MVM Csoportnak

 • ÁPRILIS 26. 13:35Megérkezett Magyarországra az új Suzuki Swift - Képek!

  Magyarországra érkezett az új Swift - közölte a Suzuki. Az új autó örökölte a Swift népszerű karakterét, míg a megújított elemekkel innovatív stílust alkottak a tervezők.

 • ÁPRILIS 26. 11:14NGM: Mindenkinek joga van a biztonságos munkakörülményekhez

  Minden dolgozónak joga van a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörülményekhez. Ez Magyarország alaptörvényében is szerepel, a biztonságos foglalkoztatás mindenki közös ügye - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

 • ÁPRILIS 26. 10:41Legendás divatcég került az Arnault-birodalomhoz

  Teljesen bekebelezi a Christian Dior luxusipari holdingot a francia LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH). A Bernard Arnault multimilliárdos és családja irányítása alatt álló LVMH 12,1 milliárd eurót is hajlandó fizetni a Dior még nem náluk lévő 26 százalékos részvénypakettjéért – derül ki a cég sajtóközleményéből.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér