Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 21. 07:41|CSABAI KÁROLY | Vállalatok

Fél áron hirdeti a NAV a lefoglalt árukat

Több mint 16 ezer termék talált gazdára 2015-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefoglalt ingóságok és ingatlanok közül a hivatal elektronikus árverési felületén. Hogy mennyiért, az titok.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ametiszt, fehérarany gyémántköves gyűrű, állószolárium, kőzetnek minősülő ortocerász tojás, póthaj, dagasztógép, vaskályha és földmunkagép. Ezek a legérdekesebb tételek azon termékek közül, amelyekre lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverési felületén. A meglehetősen színes palettán tegnap 1070 ingóság szerepelt, ezek döntő részét a NAV végrehajtási eljárás során foglalta le, kisebbik részüket pedig az adóhatóság vám- és pénzügyőri, valamint bűnügyi szakterülete gyűjtötte be. További 54 ingatlant is dobra vert a NAV, az üzletrészek kategóriája viszont tegnap éppen üres volt.

A hétköznapi ingóságok közül a két elérhető televízió egyikére 2,5 ezer, másikára 75 ezer forintért lehet elkezdeni az árversenyt. Egy Samsung típusú laptop licitje ötvenezer forintról indul, míg 7,5 millióért akár egy komplett szerverre is le lehet csapni. Az ipari gépek között egy Technika Zagrab típusú nyolcéves kemence viszi a prímet, amelyre 4,25 millió alatt nem lehet pályázni. A vám- és bűnügyi szekcióban árverésre kínált 19 termék többsége fémkereskedelmi engedélyköteles anyag volt, ezekre 2,5 ezertől 35,5 ezerig lehet licitálni.

Az ingatlanok közül a legalacsonyabbról, mindössze 37,5 ezer forintról egy ötven éve épült, egyszobás, 15 négyzetméteres nagybaracskai családi ház indul, amely 14,4 millió forintos adótartozás fejében került a NAV-hoz. A legdrágább pedig egy 16,3 milliós köztartozás miatt a NAV-hoz került, 2172 négyzetméteres telken lévő 277 négyzetméteres, 11 szobás, 9 éve épített rákóczifalvai családi ház, garázzsal, istállóval és szénatárolóval. Ennek minimálára 41,25 millió.

A legolcsóbb autó egy 1999-es évjáratú Suzuki Swift, erre már 50 ezertől mehet licit, bár az ismertetőhöz mellékelt fotó alátámasztja a NAV megjegyzését, miszerint a kocsi elhanyagolt állapotú, ráadásul a műszaki engedélye már 2013 szeptemberében lejárt. A legjobb fogásnak a 3 millióras becsült, de szerencsés esetben akár már 1,5 millióért is elvihető ötajtós, közel 200 ezer kilométert futott Volvo tűnik, még ha vannak is rajta apróbb sérülések.

Az aukciókon a licit általában a becsérték – amelyet a lefoglaláskor a végrehajtó állapít meg a piaci érték alapján – 50 százalékáról indul. Csak nagykorúak tehetnek árajánlatot, előzetes regisztrációt követően, a jogszabály azonban tiltja, hogy az adós az elektronikus árverési felületen szerezze vissza a NAV által lefoglalt korábbi tulajdonát. Minden termékre három és fél napig lehet licitáln. Felkészülési idő bőven van, hiszen az árverésekre a meghirdetéstől számítva valamivel több mint másfél hónappal kerül sor.

A NAV tavaly összesen 16 031 árverést hirdetett meg, mintegy 1900-zal kevesebbet, mint 2014-ben – tájékoztatta a Világgazdaságot az adóhatóság. Azt azonban nem közölte, hogy ezekből mekkora bevételre tett szert.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Fél áron hirdeti a NAV a lefoglalt árukat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér