Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 3. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 3. 07:15|Koncsek Rita | Vállalatok

Felvásárlással is bővítette kínálatát a Richter Gedeon

A Richternek idén több projektje van preklinikai, illetve korai klinikai szakaszban, ezek az elhízás, a kognitív rendellenességek, valamint az autizmus kezelésére fókuszálnak – mondta a Világgazdaságnak Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Richter csoport árbevétele megközelítette a 390 milliárd forintot tavaly, minek köszönhető a mintegy 7 százalékos bővülés?

– Tavaly kiváló teljesítményt értünk el, jelentős előrelépést tettünk mind a rövid, mind a hosszú távú stratégiai célkitűzéseink elérése felé. Mindezt annak ellenére sikerült elérnünk, hogy Ukrajnát továbbra is gazdasági válság sújtotta, és a FÁK térségét valutaleértékelődések jellemezték. A közelmúltban megvalósított, a nőgyógyászati szakértelmünkre és átfogó termékválasztékra építő földrajzi terjeszkedésünk számokkal is igazolta stratégiánk helyességét: a nyugat-európai, a latin-amerikai piacok és Kína is jelentős árbevételbővülést hozott.

Bogsch Erik Fotó: MW

A múlt év eredményei közül mire a legbüszkébb?

– Elsősorban arra, hogy a Richter kutatócsapata által felfedezett eredeti molekula, a cariprazine, a magyar gyógyszeripar első olyan eredeti készítménye, amelyet az Egyesült Államok piacára sikeresen vezettettünk be partnerünkkel, az Allergannal együtt 2016. március 16-án. Ugyanebben a hónapban az Európai Gyógyszerügynökség is befogadta törzskönyvezési kérelmünket erre az új antipszichotikumra, így reményeink szerint nemsokára európai betegek is gyógyulhatnak e készítménnyel, mely 17 év kutató- és fejlesztőmunkájának gyümölcse. Az innovációt mindig kiemelt fontosságúnak ítéltem meg, hiszen hosszabb távon biztosíthatja jövőnket. A Richter megadja a lehetőséget, hogy a tehetséges emberek Magyarországon végezhessenek kutatómunkát, ezzel hozzájárulva a magyar gazdaság fejlődéséhez is. A kutató-fejlesztő kollégák nálunk ugyanolyan körülmények között tudnak dolgozni, mint egy nyugat-európai laboratóriumban, és ez hatalmas eredmény. Ami a belföldi piacot illeti, hat új licenctermékkel bővítettük a hazai betegek számára elérhető kínálatot.

Az említetten kívül mely kutatási terület volt 2016-ban a legeredményesebb?

– A legfontosabb specializált jellegű termékcsoportunk a nőgyógyászati termékkör, amely a nők valamennyi korcsoportjának kínál készítményeket, és a világ egyik legszélesebb ilyen jellegű termékpalettája. Ez a magas hozzáadott értéket képviselő termékportfólió 2016-ban a csoport árbevételében 38 százalékot képviselt. Valamennyi piacunkon jelentős előrelépést könyvelhettünk el a méh fibroid tumorai, a miómák kezelésére szolgáló Esmya pozíciójának erősítésében. A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú, szolid daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25 százalékát érintik. A gyógyszer szedésével többnyire elkerülhető a műtét. A tabletta a 2012-es piacra lépése óta immár több mint 300 ezer beteg kezelését tette lehetővé 61 országban. Ugyanakkor fontos lépést jelentett a nőgyógyászati termékkörünk világpiaci bővítésében az is, hogy 2016 júniusában felvásároltuk a Finox Holdingot, amely egy svájci székhelyű, a női termékenységgel összefüggő innovatív és hatékony termékek fejlesztését és értékesítését végző biotechnológiai vállalat. Az akvizíció lehetővé teszi, hogy a Richter megalapozza jelenlétét a női megtermékenyítés elősegítését célzó terápiás területen is, amely jelentős növekedést mutató piac.

Az idei terveik közül melyik érdemelheti ki a legnagyobb figyelmet?

– Az originális kutatási folyamatainkban jelenleg nincs olyan termék, mely idén piacképes lenne. Több projektünk van preklinikai, illetve korai klinikai szakaszban, ezek az elhízás, a kognitív rendellenességek, valamint az autizmus kezelésére fókuszálnak. A nőgyógyászati palettánk bővítése ugyanakkor, kis túlzással mondhatom, folyamatos, hiszen forgalmazási megállapodásokkal, termékakvizíciókkal egészítjük ki a már most is széles termékválasztékunkat. Idén januárban így (további forgalmazási jogok megvásárlásával) például a Levosert, egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz páneurópai disztribútorává váltunk.

Céláremelés jött a cég papírjaira

A korábbi 7930 forintról 8230 forintra, a pénteki 6570 forintos záró árfolyamhoz képest 25 százalékkal magasabbra emelte a Richter célárát a JP Morgan, és továbbra is felülsúlyozásra ajánlja a papírt. Az elemzői konszenzus 7093 forint a Richterre, ami 7,9 százalékkal magasabb a pénteki zárásnál és az átlag szerint vételt javasolnak a gyógyszergyári részvényre. A Richter menedzsmentje március 24-én jelentette be, hogy részvényenként 106 forintos osztalékot javasol. Az azóta módosított célárfolyamok átlaga 6 százalékkal magasabb a pénteki zárásnál, 6964 forint, az elemzői álláspontok meglehetősen vegyesek, szerepel benne vétel, felülsúlyozás, tartás és alulsúlyozás is. (BA)

Richter Gedeon Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Felvásárlással is bővítette kínálatát a Richter Gedeon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér