Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2013. 8. 6. 05:00|Utolsó módosítás: 2013. 8. 6. 07:00|Kalocsai Zoltán | Vállalatok
TÁMOGATÁS Nagyjából ötezer cég élhet a finanszírozás lehetőségével

Heteken belül jön az útdíjhitel

Hamarosan igényelhetik a fuvarozók a kedvezményes forgóeszközhitelt az e-útdíj megfizetésére – tudta meg a Világgazdaság. Az előzetes várakozások szerint összesen mintegy 5000 vállalkozás élhet majd ezzel a lehetőséggel, és a kihelyezett összeg elérheti a 10 milliárd forintot.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Célegyenesbe fordult az Útdíj Hitelprogram – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója. A társaság weboldalán már megtalálhatók a használatarányos útdíjfizetéshez kidolgozott forgóeszközhitellel kapcsolatos lényeges információk, valamint az igényléshez szükséges dokumentumok listája is, ami alapján a fuvarozók megkezdhetik a felkészülést a hiteligénylés benyújtására.

A KAVOSZ VF szakemberei megfeszített tempóban dolgoznak annak érdekében, hogy minél előbb élhessenek a fuvarozók ezzel a lehetőséggel. A termék specialitásai – például csak egy bizonyos kör és egy konkrét célra veheti igénybe, valamint állami garancia és kamattámogatás is kapcsolódik hozzá – miatt a hitelkonstrukció kidolgozása rendkívül bonyolult feladat, és normál körülmények között 6-12 hónapot venne igénybe – közölte Krisán László. Ehhez képest egyre inkább tarthatónak tűnik a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott felkérést követően 2 hónapon belülre – augusztus első felére - ígért indulás.

A fuvarozók érdeklődnek a lehetőség iránt, már eddig is több százan jelezték a KAVOSZ ügyfélszolgálatán, hogy igénybe vennék a kedvezményes forgóeszközhitelt. Az előzetes várakozások szerint összesen mintegy 5000 vállalkozás élhet majd ezzel a lehetőséggel, és a kihelyezett összeg elérheti a 10 milliárd forintot.

A magyar kormány még június közepén döntött úgy, hogy a magántulajdonos árufuvarozók versenyképességének javítására bevezetnek egy e-útdíj fizetésre használható, államilag támogatott forgóeszközhitel konstrukciót. Az intézkedés eredeti célja az volt, hogy a kis- és középvállalkozó fuvarozóknak ne okozzon átmeneti likviditási nehézséget a használatarányos útdíjfizetés július elsejei bevezetése. Mivel a rendszer rajtjára nem sikerült piacra dobni az új hitelterméket, a fuvarozóknak egyelőre más módon kell betömniük azt a lyukat, amelyet az egyelőre jellemzően előre fizetett úthasználati díj üt a költségvetésükön.

Mint arról pénteki lapszámunkban beszámoltunk, a használatarányos útdíjrendszer működésének első hónapjában 14 milliárd forint volt a megszolgált útdíj, vagyis a fizetésre kötelezettek által megtett útszakaszok után fizetendő tarifa. Az első hónap eredménye megfelelt az előzetes várakozásoknak.  A bevétel mintegy háromnegyede a viszonylati jegyekből származott, míg a fennmaradó részt a bevallási közreműködőkön keresztül, fedélzeti egységek (OBU – on board unit) segítségével teljesítették a fuvarozók. Középtávon azonban az a cél, hogy megforduljon ez az arány.

A használatarányos útdíjfizetés 2013. július 1-én indult el Magyarországon, az első nap kétszer is le kellett állítani a rendszert. A helyzet a jelek szerint normalizálódott, és az első hónap 14 milliárd forintos forgalma azt prognosztizálja, hogy tartható lesz a kormány által egy évre várt 150 milliárd forintos bevétel.

Hiteles segítség

A négy százalékos állami kamattámogatás mellett nyújtott kedvezménye forgóeszköz hitel nettó kamata legfeljebb BUBOR+1,5 százalék lehet. A KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. ( KAVOSZ VF) által kidolgozott konstrukció keretében a tervek szerint a vállalkozások az általuk üzemeltetett, útdíj fizetésére kötelezett gépjárművek után kamiononként legfeljebb egymillió forintos rulírozó forgóeszközhitelhez juthatnak. A hitel futamideje 1 év, amely új hitelszerződés megkötésével kétszer meghosszabbítható. A hiteligényléseket a területi kereskedelmi és iparkamarák, a VOSZ valamint a KAVOSZ irodáiban fogadják be országszerte mintegy 70 ponton.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Heteken belül jön az útdíjhitel
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Aratógép2013. 8. 6. 10:02

  Nagyon beteg.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Heteken belül jön az útdíjhitel


  Nagyon beteg.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér