Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 30. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 30. 15:35|B. Horváth Lilla | Vállalatok

Indul a nemzeti hulladékholding

Április 1-jén megkezdi működését az állami hulladékholding. A változásból a lakosság annyit érzékel, hogy más küldi majd ki a számlát, és máshová fordulhat panaszával.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Április 1-jén megkezdi tényleges működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV). E napon lépnek hatályba a hulladéktörvény vonatkozó szabályai is. A szervezet elnök-vezérigazgatója Weingarten Balázs lesz, aki sajtóhírek szerint korábban hulladékkezelő beruházásokat is irányított. A rendszer átalakítása mindenben az előzetes ütemezés szerint zajlik, és a kormány hamarosan megtárgyalja a hulladéktörvényben rögzített következő jelentős feladatot, a készülő Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervet is. Minderről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya tájékoztatta a Világgazdaságot. Lapunk a Magyar Nemzetben olvasható aggályok nyomán érdeklődött az előkészületekről a szaktárcánál. A lap cikkében a rendszer bevezetésének csúszását, valamint az ügyfélpanaszok kezelésének esetleges hiányát vetette fel, s azt, hogy a szemét súlya alapján fizetendő tarifa miatt ismét elszaporodnak az illegális lerakók. Késik az új rendszerhez szükséges szerződések megkötése is. Márpedig új, négyoldalú jogviszony jön létre, amelynek a lakos, az állam, az önkormányzat és a helyi közszolgáltató az érintettjei.

Az NFM-től kapott válasz szerint azonban csak akkor kell ténylegesen új szerződéses jogviszonyt létesíteni, ha a települési önkormányzat úgy dönt, hogy kezelésbe adja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási eszközeit – telephelyeket, kukákat stb. – az NHKV-nak, vagy ha az NHKV valamelyik érdekelt féllel egy speciális feladatra külön megállapodást kíván kötni. Ugyanakkor – önrendelkezési joguknak megfelelően – ezentúl is maga választja ki a közszolgáltatóját. Az ügyfélszolgálatot a közszolgáltató és NHKV is biztosítja: az előbbi a szolgáltatással, az utóbbi a számlázással kapcsolatos panaszokban jár el.

A közszolgáltatási díjat ugyanis a NHKV számlázza és szedi majd be, illetve fizeti ki a közszolgáltatóknak. Ehhez sem kell külön szerződéskötés. A beszedett és az NHKV által a szolgáltatóknak kifizetett díj között viszont jelentős különbség lesz. A lakosság a közszolgáltatási díjat változatlanul a rezsicsökkentett tarifán fizeti, viszont a közszolgáltató valós, közvetlen költségei normatív alapon lesznek finanszírozva, a ténylegesen elvégzett feladatok után. A szolgáltatási díjat miniszteri rendelet szabja majd meg 2016 áprilisától.

A tömegalapú mérés csak hosszú távú cél. Bevezetése fokozatos lesz, és gazdasági ösztönzőkkel kell majd támogatni. A szaktárca a több ismert változat vizsgálatával keresi az ideális megoldást. Úgy látják, az illegális hulladéklerakás megfelelő nyomon követési, ellenőrzési rendszerek kialakításával, szankcionálással, hatékony megelőzéssel és a környezettudatos szemlélet elterjesztésével elkerülhető, háttérbe szorítható.

Mint az NFM emlékeztetett, a hulladékgazdálkodást elsősorban azért kell átalakítani, mert az az eddigi formájában nem alkalmas az uniós kötelezettségek teljesítésére, és nem motivál a hasznosításban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázására sem.

Négyoldalú jogviszony

l Az önkormányzat és a helyi közszolgáltató szerződik a hulladékszállításról. Ebben és rendeletében az önkormányzat köteles meghatározni a minimális szolgáltatási színvonal tartalmát. A közszolgáltató adatot szolgáltat az államnak.
l Az állam szolgáltatási díjat fizet a helyi közszolgáltatónak: a díj egy normatív alapon meghatározott alapdíjból indul ki, amelyet kiegészítenek a jogszabályban rögzített korrekciós tételekkel.
l A közszolgáltató gyűjti a hulladékot a lakosoktól.
l A lakosok díjat fizetnek a közszolgáltatásért az államnak (NHKV), a díjfizetési kötelezettséget törvény rendeli el. Így az állam jogosult a hivatalos tarifát számlázni, beszedni, behajtani.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Indul a nemzeti hulladékholding
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Dakota22016. 3. 31. 09:32

  T.Jani
  A szállítást továbbra is ugyanazok a cégek végzik majd. Igaz, ez így tételesen nincs benne a cikkben, de hát az értő olvasás, ugye...

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Indul a nemzeti hulladékholding


  T.Jani
  A szállítást továbbra is ugyanazok a cégek végzik majd. Igaz, ez így tételesen nincs benne a cikkben, de hát az értő olvasás, ugye...

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. T.Jani2016. 3. 30. 15:54

  Csak egy kérdés, ezt Lázár nem tudta fél éve, hiszen január elsejétől változott a körzetében a hulladékszállítás?
  Ez majd 1 milliárdba került EU-s forrásból, és most újra lehet átszervezni.
  Vagy ez is csak egy indok ez EU támogatások újrafelosztására??

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Indul a nemzeti hulladékholding


  Csak egy kérdés, ezt Lázár nem tudta fél éve, hiszen január elsejétől változott a körzetében a hulladékszállítás?
  Ez majd 1 milliárdba került EU-s forrásból, és most újra lehet átszervezni.
  Vagy ez is csak egy indok ez EU támogatások újrafelosztására??


  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 15:34Jó éve volt az MVM Csoportnak

 • ÁPRILIS 26. 13:35Megérkezett Magyarországra az új Suzuki Swift - Képek!

  Magyarországra érkezett az új Swift - közölte a Suzuki. Az új autó örökölte a Swift népszerű karakterét, míg a megújított elemekkel innovatív stílust alkottak a tervezők.

 • ÁPRILIS 26. 11:14NGM: Mindenkinek joga van a biztonságos munkakörülményekhez

  Minden dolgozónak joga van a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörülményekhez. Ez Magyarország alaptörvényében is szerepel, a biztonságos foglalkoztatás mindenki közös ügye - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

 • ÁPRILIS 26. 10:41Legendás divatcég került az Arnault-birodalomhoz

  Teljesen bekebelezi a Christian Dior luxusipari holdingot a francia LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH). A Bernard Arnault multimilliárdos és családja irányítása alatt álló LVMH 12,1 milliárd eurót is hajlandó fizetni a Dior még nem náluk lévő 26 százalékos részvénypakettjéért – derül ki a cég sajtóközleményéből.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér