Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 19. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 19. 17:41|K. Z. | Vállalatok » Infokommunikáció

Egyre nagyobb összeget lopnak el a netes bűnözők

Csökkent a megfertőzött számítógépek átlagos helyreállítási költsége, ugyanakkor nőtt a kiberbűnözők által megkárosított felhasználóktól ellopott összeg – derül ki a Kaspersky Cybersecurity Index legfrissebb adataiból.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az informatikai biztonsági cég évente kétszer hozza nyilvánosságra az internetezők körében végzett online felmérés alapján, hogy mennyire érzik fenyegetve magukat a fogyasztók, illetve milyen károkat okoznak az online támadások. Idén történt egy kis változás, mivel felülvizsgálták a fő indikátorokat, hogy a felmérés jobban reflektáljon a felhasználók digitális jelenlétére a különböző országokban.

Fotó: Shutterstock
Három fő csoportba sorolják a netezőket, az érdektelen kategóriába kerülnek azok, akik nem hiszik, hogy kiberbűnözők célpontjává válhatnak, a védtelenek közé tartozók nem telepítettek védelmi szoftvert a netezésre használt eszközeikre, míg az érintettek olyan felhasználók, akik már áldozataivá váltak kiberbűnözőknek. Tavaly a második fél évben a felmérésben részt vevők 74 százaléka vélte úgy, hogy őt nem érinthetik az online fenyegetések, 39 százalékuk egyáltalán nem használt védelmi megoldást, 29 százalék volt azok aránya, akik valamilyen kárt szenvedtek kibertámadás miatt. A korábbi index ugyanebben a sorrendben 79, 40, 29 százalékos arányt mutatott, ami azt jelenti, hogy fél évvel ezelőtt több ember hitt a sérthetetlenségében és maradt védtelen. Ez a kiberbiztonsági társaság szakértői szerint arra utal, hogy pozitívan változik az emberek hozzáállása az internetes biztonsághoz, folyamatosan nő azok száma, akik aggódnak az online fenyegetések miatt, és tudatosan szeretnék megvédeni magukat a kibertámadásoktól.

A Kaspersky Lab felmérése szerint tavaly a második fél évben 22 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak a felhasználóknak az aránya, akik kártékony programokkal találkoztak. Kismértékben ugyan, de esett a fertőzött számítógépek átlagos helyreállítási költsége is, a korábban mért 35 ezer forintról 27 ezer forintra. Ugyanakkor a Kaspersky Lab közlése szerint nőtt azok száma, akik egyéb, más típusú fenyegetések áldozataivá váltak, például zsarolóprogramok, adathalászat, adatlopás és adatszivárgás károsultjai lettek. Kisebb növekedést mutat az ellopott összegek átlaga is, míg az előző felmérésnél 136 ezer forint volt, addig a legfrissebb adatok szerint már 140 ezer forint.

A Kaspersky Cybersecurity Index weboldalon most valós időben lehet követni a kibertámadások által okozott pénzügyi veszteséget a társaság tájékoztatása szerint. Emellett lehetőség van az adatok összehasonlítására különböző felhasználói csoportok szerint is.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egyre nagyobb összeget lopnak el a netes bűnözők
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér