VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / INFOKOMMUNIKÁCIÓ

munkapiac Komoly bevételt remélnek ettől a foglalkoztatási formától a vállalkozások

Kapnak a távmunkán az IT-cégek

2012. 6. 27. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 6. 27. 22:11|Vállalatok » Infokommunikáció
Elsősorban a távközlési és a felhőalapú szolgáltatást nyújtó cégek fogadták örömmel azt a kormányzati kezdeményezést, amely a távmunkában dolgozók arányának növelését célozta meg. Hazánk jelenleg komoly lemaradásban van ezen a területen, de szakértők bíznak a felzárkózásban.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az adatok is jól mutatják, hogy Magyarország leghátul kullog a távmunkát preferáló országok sorában
Bár a válság hatására nőtt a nem szokványos foglalkoztatási formák szerepe Magyarországon, igen sokat hangoztatott előnyei ellenére hazánkban még így is mind a nyugat-európainál, mind a feltörekvő országokban mértnél jóval kevesebben dolgoznak távmunkában. Itthon jelenleg a munkavállalók mindössze 3 százaléka végzi munkáját otthonról, miközben ez az arány az Európai Unióban 8 százalék körül mozog, globálisan pedig minden hatodik alkalmazott otthonról látja el munkahelyi feladatait.

Érdekes módon a felmérések arra utalnak, hogy hazánk lemaradásának oka nem elsősorban az, hogy a cégek tartanak a munkavégzés hatékonyságának csökkenésétől. Sőt az Ipsos év eleji kutatásából az derült ki, hogy itthon is az emberek 74 százaléka tartja hatékonyabbnak az otthoni munkát. Hasonló a helyzet, ha a már távmunkában foglalkoztató cégek tapasztalatait nézzük: a BellResearch tíz főnél többet foglalkoztató hazai cégek üzleti döntéshozóinak megkérdezésével készített felmérése szerint a távmunkát alkalmazók 87 százaléka volt teljesen elégedett ezzel a foglalkoztatási formával.

A fő gondot tehát nem feltétlenül a cégvezetők részéről tapasztalható pszichológiai ellenállás okozza, sokkal inkább az, hogy a vállalkozások többsége infrastrukturálisan nem készült fel még arra, hogy otthoni elérést biztosítson munkatársainak – jelezte Strelisky Ádám, az ACE Telecom ügyvezetője. Igen hasonló véleményt fogalmazott meg Taivainen Krisztián, a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó Elast­office Magyarország Kft. első embere, aki szerint a vállalatvezetők számára a legnagyobb problémát jellemzően az jelenti, hogy képtelenek olyan infrastrukturális környezet kialakítására, amelyben teljes kontrollt gyakorolhatnak a kényes céges dokumentumok felett.

Mindennek fényében nem meglepő, hogy a hazai távközlési cégek és cloudszolgáltatók komoly potenciált látnak a piacban, s ennek megfelelően felkarolták a témát. Taivainen Krisztián lapunknak elmondta: üdvözítőnek tartja a Nemzetgazdasági Minisztérium azon törekvéseit, amelyek a gyermekvállalás és nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért születtek, s amelyek így közvetve a távmunka terjedését támogatják.

A szakember kiemelte: véleménye szerint a következő években jelentősen nőhet a távmunkában dolgozók aránya hazánkban is, hiszen a kormányzati támogatás és a rendelkezésre álló technológia mellett a költségcsökkentési törekvések is ebbe az irányba hatnak.
Az Elastoffice ügyvezetőjének kalkulációi szerint már egy 250 munkavállalót foglalkoztató cég több 10 millió forintnyi éves megtakarítást érhet el azáltal, hogy minden kollégáját távmunka keretein belül foglalkoztatja, hiszen így felszámolhatók az irodabérléshez, illetve az ingatlan használatának fenntartásához köthető kiadások és csökkenthetők az informatikai környezet kialakításának és üzemeltetésének költségei is.

Taivainen Krisztián szerint ráadásul a potenciális piac valóban hatalmas, hiszen szinte bármely cég átállhat legalább részben távmunkára, függetlenül az adott vállalat profiljától vagy méretétől. Bár a szakember elismerte, hogy ez a foglalkoztatási forma sajátosságaiból adódóan leginkább a pénzügyi, informatikai, tervezési szolgáltató és kereskedelmi, logisztikai területeken domináns, de mint fogalmazott: véleménye szerint valamennyi olyan munkakör esetében alkalmazható ez a foglalkoztatási forma, ahol a munkavégzés számítógéppel történik és a dolgozó fizikai jelenlétére nem, vagy csak alkalomszerűen van szükség.
A távmunka iránt a munkavállalók részéről is komoly igény mutatkozik – legalábbis erre utal a crowdsourcing megoldásokat kínáló Skawa otthonrol.hu szolgáltatásának sikere. A társaság egy teljesen automatizált, internetről elérhető szoftver révén kínál többek közt gépelési, adatlekérdezési vagy éppen adatbázis-építési szolgáltatásokat, amelyeket az oldalon jelentkező önkéntes munkavállalók távmunkában, otthonról végeznek el.

Faragó Péter, a cég társtulajdonosa a Világgazdaságnak elmondta: az eredetileg egy várandós munkatársuk miatt létrehozott oldal iránt jóval nagyobb munkavállalói érdeklődést tapasztaltak, mint amivel előzetesen kalkuláltak. Az oldalnak jelenleg 24 ezer regisztrált felhasználója van, s számuk csak ebben az évben négyezerrel nőtt – emelte ki a cégvezető.

A feltörekvő országok kedvelik a távmunkát

Némileg meglepőnek tűnhet, de a legtöbb globális felmérés szerint a távmunka a feltörekvő országokban sokkal elterjedtebb, mint a fejlett államokban.
Az Ipsos nemrégiben közzétett nemzetközi kutatásának megállapítása szerint a Közel-Keleten és Afrikában az alkalmazottak 27, Latin-Amerikában 25, a csendes-óceáni régióban pedig 24 százaléka dolgozik rendszeresen otthonról, miközben ez az arány Észak-Amerikában és Európában is csak 9 százalék, más felmérések szerint pedig az Egyesült Államokban a 3 százalékot sem éri el.
Az egyes országok közül a legmagasabb mutatót egyébként Indiában regisztrálták, ahol a megkérdezettek 56 százaléka állította azt, hogy rendszeresen távmunkában dolgozik, de 30 százalék fölötti ez az arány Indonéziában és Mexikóban is.
Az európai országok közül Törökországban a legelterjedtebb a foglalkoztatásnak ez a formája

Szerző: Jandó Zoltán
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kapnak a távmunkán az IT-cégek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér