Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 22. 06:27|Diószegi József | Vállalatok » Infokommunikáció

Még mindig sok a gond az internetszolgáltatással

Több panasz érkezett a szolgáltatások minőségével kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Csaknem félmilliárd forintos bírságot szabott ki az elmúlt évben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az elektronikus hírközlési szolgáltatókra – tudtuk meg a szervezettől. Azt is elmondták, hogy 132 alkalommal bírságoltak meg 64 szolgáltatót, 52 esetben pedig ismételt jogsértést állapítottak meg, így a szolgáltató mellett annak vezető tisztségviselőjét is megbírságolták.

Még nem tökéletes - Kép: Világgazdaság, Fotó: Kallus György

A 2016-ban kiszabott bírságok összértéke 464,7 millió forint, ez azonban szinte a fele az egy évvel korábbinak, amikor a büntetés mértéke meghaladta a 868 millió forintot. A szankciók számát tekintve az adatszolgáltatáshoz, az általános szerződési feltételek módosításának jogszerűségéhez, a hibabejelentések kezeléséhez, a késedelmes hibaelhárításhoz, valamint az előfizetői szerződéshez és annak megszűnéséhez kapcsolódó jogsértések voltak meghatározók. A kiszabott bírság összegére a hullámzás jellemző, hiszen 2014-ben – bár jelentős számú panasz érkezett a hatósághoz – a kiszabott büntetés „csupán” valamivel több, mint kétszázmillió forint volt.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az NMHH-hoz benyújtott bejelentések száma. Az elmúlt három esztendőt vizsgálva épp a legkisebb bírságot hozó évben tettek a legtöbben panaszt valamilyen hírközlési, médiaszolgáltatás miatt. 2014-ben ugyanis összesen 958, 2015-ben 689, tavaly pedig 405 kérelem érkezett a hatósághoz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2016-ban is előtérben voltak az előfizetői szerződésekkel és a számlázással kapcsolatos problémák. A szolgáltatás minőségére vonatkozó kérelmek aránya növekedett, az internetszolgáltatás minőségével kapcsolatban még mindig sok gond volt.

A beadványok szolgáltatásonkénti megoszlásában sem volt nagyon nagy változás az elmúlt években, arányaiban a legtöbb észrevétel a mobilszolgáltatásról szólt 2014-ben és 2016-ban is. Ahogyan viszont csökkent a vezetékes telefónia súlya az emberek mindennapjaiban, úgy az ezzel kapcsolatos beadványok aránya is visszaesett: 2014-ben a csaknem ezer „panasz” 24 százaléka (231 beadvány) kapcsolódott a telefonszolgáltatáshoz, tavaly pedig már csak 19 százalék.

Egy másik trend is megfigyelhető: amíg három évvel korábban kisebb volt az internetpenetráció, az ezzel kapcsolatos beadványok sem képviseltek akkora súlyt, mint napjainkban. 2014-ben – a mobil- és vezetékes telefon után – még a dobogónak csak a harmadik helyére kerültek az internettel kapcsolatos beadványok, tavaly viszont már a mobiltelefon után a második helyen végeztek az internettel kapcsolatos észrevételek, bár számuk idővel jelentősen csökkent.

Senki sem úszta meg

Az elmúlt években csaknem minden nagyobb távközlési cégre kiszabtak valamilyen összegű bírságot. Tavaly például a Magyar Telekomot azért büntette meg a hatóság 12 millió forintra, mert sorozatosan olyan készülékek miatt is átalány-kártérítéseket követelt a fogyasztóktól, amelyeket valójában korábban már leadtak a Telekomnak. Szintén tavaly negyvenmillió forint bírságot szabott ki az NMHH az Invitel Távközlési Zrt.-re, mert 2015. október 1-jei hatállyal megfelelő jogalap nélkül, egyoldalúan módosította az egyéni előfizetői szerződéseket. Ugyanezért a Telenor Magyarország Zrt.-t 2015-ben 250 millió forintra bírságolták. A UPC Magyarország Kft. sem úszta meg: 2015-ben tízmillió forint büntetést kapott, mert a hatóság korábbi kötelező döntése ellenére több mint egy évig nem módosította jogsértő általános szerződési feltételeit.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Még mindig sok a gond az internetszolgáltatással
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér