Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 16. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 16. 15:55|K. Z. | Vállalatok » Infokommunikáció

Női hangon támad az új zsarolóvírus

Ha kellemes női hangon, kínaiul kezd hozzánk beszélni a mobiltelefonunk, az nem feltétlenül jelent jót, ahogyan arra a közelmúltban számos androidos felhasználó rájöhetett.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az ESET informatikai biztonsági cég közlése szerint ugyanis a kiberbűnözők tovább finomították módszereiket, és most már női hangon beszélő zsarolóvírus csalja csapdába a mobilosokat. A már jól ismert Jisut víruscsalád egy tagja (név szerint az Android/Lock­Screen.Jisut) nemrég rukkolt elő ezzel az új nyelvi készségével. Ez a beszélő kártevő egy rosszindulatú program segítségével terjed, amely képes letölteni, kitömöríteni és futtatni a fertőző kódot. Az ESET leírása szerint a vírus akkor kerül aktív állapotba, amikor a felhasználó manuálisan megnyitja az applikációt, és megnyomja a felugró kép alján található „Kattintson ide az ingyenes aktiváláshoz” gombot.

Lezárja a telefont a zsarolóvírus Fotó: Shutterstock
Ezt követően a kártevő az adminjogosultságok megosztására kéri a felhasználót, ezáltal is megnehezítve a kártékony alkalmazás későbbi eltávolítását, törlését. Ezután lezárja az eszközt és lejátssza a korábban említett hangüzenetet, amely fizetésre szólítja fel a felhasználót és információt ad a fizetés további lépéseiről. Ekkor, ha a mobiltelefon tulajdonosának valahogy sikerül bezárnia ezt az ablakot, a helyzet csak még rosszabbra fordul. A kártevő megváltoztatja az eszköz belépési kódját, amelyet a felhasználó így már nem ismerhet. Az ESET szakemberei arról számoltak be, hogy a károkozó a képernyőzár feloldásáért nagyjából 1700 forintnak megfelelő összeget követel.

A beszélő kártevő, amelyről márciusban számolt be az informatikai biztonsági cég, sajnos csak egyetlen tagja a Jisut víruscsaládnak, amelynek első verziói még 2014-ben jelentek meg. Összességében az ESET által észlelt variánsok száma a duplájára nőtt 2015 óta. A víruscsalád leginkább Kínában terjedt el, és bár az alkotók kifejezetten ügyelnek anonimitásuk megőrzésére, egyes korábbi zsarolóvírusaik olyan információkat tartalmaztak, amelyek a kínai közösségi hálóra vezettek, és ezek alapján a szakértők úgy vélik, hogy a Jisut vírusok készítői feltehetőleg 17 és 22 év közötti fiatalok, akik előszeretettel törnek fel androidos készülékeket.

Bár a mobiltelefonokat támadó vírusok önmagukban is meglehetősen ijesztők, a Check Point nevű vállalat napokban tett bejelentése talán még aggasztóbb. A társaság szakértői ugyanis vizsgálataik során 38 olyan androidos készüléket találtak, amelyre már az előtt rákerültek a kémkedésre használt, személyes és banki adatokra vadászó kódok, hogy azok egyáltalán a vevőkhöz jutottak volna. Sőt arra is találtak bizonyítékot, hogy több eszköz esetében a fertőzés már a gyárban megtörtént.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Női hangon támad az új zsarolóvírus
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér