Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 6. 07:27|Utolsó módosítás: 2017. 4. 6. 08:07|Világgazdaság Online/Magyar Nemzet | Vállalatok » Ingatlan

Egyszerűen túl drágák az albérletek

Egy ötven négyzetméteres albérlet ára elviszi az átlagfizetés hetven százalékát, túl kevés a bérlakás a piacon, ami a munkavállalók mobilitását fékezi.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Habitat for Humanity Magyarország átfogó kormányzati intézkedéseket sürget a tarthatatlan hazai bérlakáshelyzet javítása érdekében. A szervezet azért indított kampányt, mert álláspontja szerint a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, miközben a lakástulajdonosok helyzete sem elfogadható. (Budapesten 130 ezer forint egy átlagos albérlet díja, ez várhatóan egyelőre nem emelkedik tovább.)

A szervezet felmérése szerint egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset csaknem 70 százalékát, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki. Különösen súlyosan érinti ez azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat – állapítja meg az elemzés, amely szerint egyes településeken már a legolcsóbb, 40–50 négyzetméter közötti alapterületű lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát – írta a Magyar Nemzet.

 

Még a legolcsóbb is túl drága - Kép: MW, Fotó: Vémi Zoltán

A Diákhitel sem elég

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak az otthonuktól távol, a felsőoktatásban tanulók. Megélhetésük sokszor még rendszeres családi támogatás és diákmunka mellett is alig biztosítható. Számukra a havi 15 és 50 ezer forint közötti diákhitel sem jelent megoldást. (A helyzeten a kollégiumok építése segíthet!)

A hiányzó bérlakások, illetve a megfizethetetlen albérletárak miatt ugyanakkor sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának. A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt viszont a bérlő mellett a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet, mivel a jogviták, a kártérítési ügyek csak hosszadalmas és nagyon költséges procedúrák során rendezhetők – jegyzi meg a tanulmány.

„A Magyarországon bérelt lakásban élők anyagi és jogi problémákkal egyaránt szembesülnek. A szabályozás hiányosságai miatt a piaci viszonyok alig átláthatók, a bérlők hatékony védelme gyakorlatilag lehetetlen. A jelenség rendszerszintű, közvetlenül 600 ezer embert érint – ennyien laknak a becslések szerint magánbérlakásban. Közvetetten pedig sokkal többen érintettek, mindazok, akik egy jól működő bérlakásszektor hiányában nem jutnak megfelelő otthonhoz. A Habitat arra kéri a kormányt, hogy átfogó intézkedésekkel, fenntartható rendszer kialakításával tegye a bérlakást biztos és megfizethető lakhatási formává” – fogalmazott Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egyszerűen túl drágák az albérletek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 14:31Ezek az ország legnagyobb épülő lakóparkjai

  Kicsit több mint hatvan jelentősebb lakóparki beruházás zajlik ma Magyarországon. A lakópark-láz lassan komoly tényezővé válik a piacon: jelenleg több ezer nagyobb ingatlanban épülő lakás vár új gazdára. A legnagyobb projekt a Corvin Átrium, ott 551 otthont alakítanak ki.

 • ÁPRILIS 25. 09:23A kerület, ahol a panel drágább, mint a családi ház

 • ÁPRILIS 25. 06:00A CSOK-hiteleknél is akcióznak a bankok

  Kedvező adatokról számol be a kormányzat a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) kapcsolatban, ám egyes vélemények szerint a konstrukció még sikeresebb lehetne, ha a pénzintézeteket nem kötné gúzsba a CSOK-hoz kapcsolódó hirdetési szabály.

 • ÁPRILIS 24. 18:35Brexit: kevesebb ingatlant vesznek a britek Spanyolországban

  Kevesebb ingatlant vásárolnak a britek Spanyolországban a Brexit miatt - derült ki az spanyol ingatlanpiac 2016-os helyzetéről szóló jelentésből, amelyet az ingatlan-nyilvántartók szakmai egyesülete mutatott be hétfőn Madridban.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér