Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2009. 11. 27. 06:00|Utolsó módosítás: 2009. 11. 27. 11:31|Faludi Linda | Vállalatok » Ingatlan

Ingatlanhirdetés a neten - Ingyenes?

Az ingatlanbazar.com és az ingatlanbazar.hu könnyen összetéveszthető. A fix árakkal dolgozó, immáron 11 éve létező legnagyobb ingatlanhirdetési portált az ingatlan.com-ot leszámítva a  .com ra végződő weboldalon csak bizonyos esetekben ingyenes a lakáshirdetés. A hasonló nevű weblap üzemeltetői számára kellemetlen a névazonosság, főleg, mert állítólag egy offshore cégről van szó. Az ingatlanhirdető weboldalak működésének szabályozásán a Világgazdaság Online által megkérdezett szakértők szerint változtatni kellene.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ha valaki internetes ingatlanhirdetési oldalakat keres, érdekességeket találhat. Az ingatlandepo.hu webcímet beütve a következő szöveg látható: „Figyelem! Ez az oldal az ingatlandepo.hu és nem azonos az ingatlandepo.com-mal! Mi nem küldtünk senkinek sem számlát, sem fizetési felszólítást, sem egyéb felszólító levelet. Nagyon sokan összekeverték ezt az oldalt az ingatlandepo.com-mal és nálunk reklamáltak, ezért ezt az oldalt bezártuk! Amennyiben Ön bármilyen felszólítást kapott, az nem tőlünk származik, ezért kérjük figyelmesen olvassa el a felszólítás szövegét és szíveskedjék azoknál reklamálni, akik a felszólítást küldték!” Az ingatlandepo.com elérhető, de ugyanerre a weboldalra érkezik az, akik az ingatlanbazar.com-ot üti be a böngészője címsorába.

Az ingatlanbazar.hu egy harmadik hirdetési oldal, amelynek nincs köze az ingatlanbazar.com álnéven futó ingatlandepóhoz. Ezt számtalanszor közölnie kell az üzemeltető Lapcom munkatársainak, mivel a névhasonlóság miatt sok ügyfél összekeveri a két webhelyet. Horváth Vera, az oldal üzemeltetőinek asszisztense elmondta: sok e-mailt kapnak, amelyekben a fogyasztók panaszkodnak, mivel fizetési felszólításokat kapnak a másik ingatlanbazártól. Ezen az oldalon 30 napig ingyenesek az ingatlanhirdetések, de ez a tény jó ideig csak azoknak tűnt fel, akik mindent elkövettek, hogy a nyitóoldalon rátaláljanak erre az információra.

Horváth Vera elmondta: korábban az ingyenesség harminc napos korlátozására vonatkozó információ láthatatlanul jelent meg a honlapon, ugyanis a betűk színe megegyezett a háttérszínnel, így csak az olvashatta el a szöveget, aki kijelölte az adott területet. Most már jól olvashatóan jelenítik meg ezt a feltételt a honlap üzemeltetői, de az ingatlanbazar.hu munkatársa szerint ezzel nem oldódott meg a helyzet. Horváth Vera szerint az ingatlandepo.com ügyében feljelentés történt, információi szerint az oldalt egy a Seychelles szigeteken bejegyzett cég üzemelteti.

A portál munkatársa szerint a névazonosság egyszerre negatív és pozitív, mivel, bár a másik cég látszólag rontja hírnevüket, így a panasszal élő ügyfelek számára világossá tehetik, hogy ők nem kérnek pénzt a magánhirdetőktől. Mint mondta, az ingatlanhirdetési portálok főként az ingatlanos cégek, pénzintézetek által az oldalakon elhelyezett reklámokból élnek, magánhirdetőktől pedig csak az extra szolgáltatásokért (például kiemelés) kérnek. Horváth Vera úgy látja, előbb-utóbb változnia kell a területet érintő szabályozásnak, de mivel a fogyasztók sokszor a papír alapú szerződéseket sem olvassák el, nem biztos, hogy ezzel megszűnnek a hasonló esetek.

Az ingatlanbazar.com és az ingatlanbazar.hu könnyen összetéveszthető
A felhasználás feltételei nem mindig egyértelműek

Az ingatlan.com és az ingatlanbank.hu oldalakat ingatlanforgalmazó cégek üzemeltetik, ezek működésére rálát a Magyar Ingatlanszövetség, a kizárólag interneten tevékenykedőkére azonban nem  - mondta  el a MAISZ elnöke. Mehrli Péter leszögezte: a szövetség a szakmai érdekeit képviseli és nem a lakosságét. A két említett portál mögött szakemberek állnak, a csak a weben működők viszont akár húst is árulhatnának, hiszen nincs kapcsolatuk az ingatlanszakmával.

Az ingatlan.com 11 éve azzal a céllal jött létre, hogy az összes magyarországi ingatlanhirdetés szerepeljen az adatbázisában, hogy aki ingatlant keres vagy kínál, gyors és hatékony szolgáltatást kapjon. Mi kifejezetten büszkék vagyunk arra, hogy a mi tevékenységeink közt soha nem szerepelt ingatlanforgalmazás - mondta ek Korbuly Krisztián, az üzemeltető Arkon Zrt. vezérigazgatója. Akik nem csak a hirdetési piacon érdekeltek, azok nyilván nem függetlenek és nem egyformán érdekük a hirdetési szabályzatnak megfelelő minden hirdetést befogadni. Külön problémát jelentenek az olyan gyűjtőportálok, melyek lényegében olyan online perselyek, amik látszólag olcsóbb, vagy első ránézésre ingyenes szolgáltatást kínálnak, de lényegében nem adnak semmit. Ezeknek egy része kifejezetten bevezetett, megbízható brand-nevek kis módosításával tévesztik meg a fogyasztókat - vélte a vezérigazgató.

A hirdetési oldalakat áttekintve feltűnő, mennyire különbözik az oldalakon feltüntetett információ mennyisége. Míg bizonyos portálokon csak néhány bekezdésben ismertetik a felhasználási feltételeket, addig más helyeken a teljes felhasználási szabályzat elérhető. Sok esetben nem található meg az üzemeltető telefonszáma vagy e-mail címe sem. Az elektronikus szolgáltatásokra vonatkozó 2001. évi CVIII. törvény szerint a szolgáltató köteles közzétenni  többek között a cég nevét, székhelyét vagy telephelyét és az elérhetőségi adatokat, különösen az e-mail címét. Nem tanácsos olyan cég szolgáltatását igénybe venni, amely nem tesz eleget ezeknek a követelményeknek, illetve nem hozza kinyomtatható formában nyilvánosságra a felhasználás feltételeit.

Információink szerint az ingatlandepo.com-mal ügyével a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is foglalkozott, de megjelenésünkig nem kaptunk választ az erre vonatkozó kérdéseinkre.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ingatlanhirdetés a neten - Ingyenes?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 22. 19:00Engedélyt kapott a Central Nok, indulhat a lakásrulett

  A Central Nok Szervező Zrt. április 12-én vette kézhez nemzeti otthonteremtési közösségek szervezésére szóló engedélyét a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), így a cég május 15-én megkezdheti tagjai toborzását.

 • ÁPRILIS 20. 07:15Budapest belvárosa még tartja magát a lakáspiacon

  Miközben a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások kissé romlottak, a használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten átlagosan nem sokat változtak a negyedévvel ezelőttihez képest - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente közölt ingatlanpiaci felmérésében.

 • ÁPRILIS 20. 05:00Vége a kivárási időszaknak a lakásoknál

 • ÁPRILIS 19. 09:47Nem unatkoztak az ingatlanosok tavaly: nagyon jó évet zárt a lakáspiac

  Az Otthon Centrum becslése szerint a 2015-ös 130 ezret meghaladó forgalmat követően 2016-ban az adásvételek száma elérte a 150 ezret. 2017 erőteljes tranzakciószám növekedéssel indult, ez alapján az Otthon Centrum országosan 36-38 ezer lakás adásvételt becsül az év első három hónapjára. A fővárosban a használt lakások többsége 10-25, míg vidéken 10 millió forint alatt kelt el. Új építésűeknél Budapesten leginkább 20-40 , vidéken pedig 10-25 millió forint értékben adtak el lakóingatlant.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér