Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 17. 06:21|Sándor Tünde | Vállalatok » Ingatlan

Jön az elmaradott régiók CSOK-ja?

Kilőtt az építőipar – kommentálta Varga Mihály miniszter az ágazat januári repülőrajtját, majd utalt egy új regionális lakásvásárlási és felújítási támogatás tervére

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Most először nyilatkozott – egyelőre csak érintőlegesen – a nemzetgazdasági tárca vezetője a közszolgálati televízióban arról, hogy azokban a régiókban, ahol szükség van rá, felmerült a támogatási program indításának lehetősége a használt lakások felújításának és vásárlásának ösztönzésére. Ezzel vélhetően azért foglalkoznak a döntéshozók, mert az építkezések nagy része egyes területekre koncentrálódik.

Az építőipar ágazati szinten nagy ugrással indított, az idei évet 18,5 százalékos teljesítménynövekedéssel kezdte, miután a tavalyit még csaknem pontosan ilyen számokkal zárta, csakhogy ellenkező előjellel, 2016 egészére 18,8 százalékos visszaesést elkönyvelve. Igaz, mindezt már annak tudatában, hogy a kiadott építési engedélyek száma már tavaly több mint 30 százalékkal nőtt, előrevetítve a növekedés megugrását. A dobbantás nagyot szólt, nem véletlenül nyilatkozott a KSH adatairól egyenes adásban a nemzetgazdasági miniszter.

Előre le van kötve a kivitelezők kapacitása, miután megtöbbszöröződött a szerződésállomány. Fotó: Vémi Zoltán

Leszögezte: idén jó esély van arra, hogy megvalósuljon a 4 százalék fölötti gazdasági növekedés, miután a beruházási kedv ismét felfelé törekszik. A lakásépítés részesedését az építőiparon belül mielőbb 10-12 százalék fölé akarja növelni a kormány.

Varga Mihály kifejtette: az építőipari termelés megugrása mögött alapvetően a múlt évi beruházásösztönző intézkedések állnak, amelyek hatását a megkötött szerződések több mint 200 százalékos (az előző évihez képest 211,8 százalékos) emelkedése jelzi. A lakásépítésre a CSOK, az ipar és a szolgáltatószektor fejlesztéseire a hazai és uniós forrásokból finanszírozott beruházási támogatások gyakoroltak élénkítő hatást. A szűk keresztmetszet a munkaerőhiány, ezért a felnőtt- és szakképzési programok beindítását is felgyorsítja a kormány. A vállalkozások érdekében figyelni fogják az év közbeni beavatkozás szükségességét jelző gazdasági folyamatokat, mindenekelőtt a vállalkozói hitelfelvételből tükröződő trendeket.

A KSH januárról szóló jelentésének lényege, hogy az egy évvel korábbi alacsony bázishoz képest az épületek építése 32,8 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 3,0 százalékkal csökkent, miközben a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 4,6 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. Fontos jelzés a hó végi szerződésállomány alakulása, amely az épületépítéseknél 43,6 százalékkal, az egyéb építményeknél pedig 219 százalékkal növekedett. Az előző évihez képest még nagyobb az ugrás: az épületek építésére kötött új szerződéseké 287,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 152,7 százalékkal emelkedett, a szerződésállomány összességében 122,8 százalékkal haladta meg az előző év januárjában nyilvántartottat.

Tavaly több mint 10 ezer új lakás épült, a már kiadott 31 559 építési engedély alapján újabb rekordok dőlhetnének meg, csakhogy a kivitelezői kapacitáshiány gátat fog szabni a növekedésnek. Ráadásul a vállalkozói lakásépítést az 5 százalékos áfa időbeli korlátja is lehetetlen helyzet elé állítja, ugyanis nem tud elkészülni minden tervezett épület 2019 végéig – jelezte ismét Futó Gábor, a Futureal csoport alapítója. A képzési és átképzési programok mellett az 5 százalékos áfakulcs véglegesítése nélkül megoldhatatlannak tűnik a helyzet – figyelmeztetett a cégvezető.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jön az elmaradott régiók CSOK-ja?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 14:59Tíz év alatt majdnem kétszáz százalékkal nőtt a monacói luxusingatlanok ára

  Tíz év alatt majdnem kétszáz százalékkal nőtt a monacói luxusingatlanok ára, így azok a legmagasabbak a világon.

 • ÁPRILIS 28. 07:36A tőzsdén is erősít a Masterplast

  Új üzletág indításáról, stratégiai együttműködés formálódásáról, a tőzsdei jelenlétben markáns változtatásának szándékáról számolt be a Világgazdaságnak adott interjújában Piry László, a Masterplast vezérigazgatója. A korábban főként multinacionális cégeknél vezető pozíciókat betöltő szakember ez év januárjában vette át az alapítóktól a 20 éve két barát vállalkozásából mára a régió egyik meghatározó építőanyag-ipari szereplőjévé fejlődő cégcsoport operatív irányítását.

 • ÁPRILIS 27. 11:55Budán, vagy Pesten érdemes most lakást venni?

 • ÁPRILIS 26. 19:01Lélegeztetőgépre kerülnek az épületek

  Két év múlva a középületekbe, négy év múlva meg már az új építésű lakásokba is kötelező lesz beépíteni szellőzőrendszert, ami az egészséget és a megtermelt energiát is őrizni hivatott.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér