Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 9. 06:27|Vitéz F. Ibolya | Vállalatok » Ingatlan

Vevőre talált a volt szocialista székház

A nyertes ajánlat 530 millió forint volt, és már fizetett a vevő a Parkview Hotel Kft. VIII. kerületi ingatlanegyütteséért – válaszolta a Világgazdaságnak a felszámolóbiztos.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A nyertes ajánlat 530 millió forint volt, és már fizetett a vevő a Parkview Hotel Kft. ingatlanegyütteséért – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Ecsédi András, a Parkview Hotelt felszámoló Crac-Org Zrt. felszámolóbiztosa.

A pályázatban eredetileg 700 millióra tartották a főváros VIII. kerületében, a II. János Pál pápa (korábbi nevén Köztársaság) téren található két, egybefüggő ingatlant, amelyek közül az egyik valaha a szocialista párt székházaként működött. A pályázat tárgya összesen 3003 négyzetméter alapterületű kivett irodaház, udvar volt, amelyre a Solar Power Network Hungary Kft. keretbiztosítéki jelzálogjoga volt bejegyezve, 10,7 millió euró erejéig. A vevő kilétét, azaz hogy ki tette a P579363F4 azonosító számú ajánlattevőként a nyertes ajánlatot, a felszámolási szabályokra hivatkozva nem árulta el Ecsédi András, és lapzártánkig a tulajdoni lapon sem jelent meg a változás.

Kép: VG, Fotó: Móricz-Sabján Simon

A 26. szám alatti székházat még 2007-ben adta el a szocialista párt a Parkview Hotelnek, amelynek tulajdonosaként a dublini bejegyzésű Rollet Ltd. van feltüntetve. Az ír hátterű cég megvette a 27. szám alatti, a székházzal egybefüggő ingatlant is – az igénybe vett bankhitel nyoma a Volksbank zálogjoga az üzletrészeken. A Parkview az egybeépült két ingatlanért korábban összesen 1,6 milliárd forintot fizetett. (A pártház eladásából 950 milliót kasszírozott a szocialista párt, 675 milliót pedig a másik ingatlanért a Puch László volt pártpénztárnok érdekeltségébe tartozó Horizont Zrt.)

A tervekben az irodaházak helyett négycsillagos hotel szerepelt, de a Parkview nem fogott fejlesztésbe, hanem 2011-ben továbbadta az ingatlant a Starline Hungary Kft.-nek. Utóbbi az ugyancsak Dublinban bejegyzett Le Mond Horizon Ltd. érdekeltsége.

Az építkezés nem kezdődött el, sőt mind a Parkview, mind a Starline felszámolás alá került 2013-ban. Utóbbi felszámolója, a Vadász & Partners Kft. még abban az évben megkísérelte eladni az ingatlanokat 365,7 millió forintos irányáron. Ez is soknak tűnt ahhoz képest, hogy a magára hagyott ingatlan teljesen lepusztult, a mozdítható darabokat széthordták, és például a tetőszigetelés nélküli épület pincéjében 500 köbméter víz gyűlt fel. A pályázatból üzlet nem lett, közben ugyanis jogvita alakult ki a két ír között.

A Parkview perbe szállt, azt állítva, hogy a korábbi adásvételi szerződés érvénytelen volt a Starline-nal, és magáénak követelte az ingatlanokat, ám az utóbbi se hagyta magát.

A mostani pályázat kiírása idejére sem zárult le a jogi vita, így perfeljegyzéssel terhelt ingatlant hirdetett meg a felszámoló. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése alapján visszajegyezték a Parkview nevére az ingatlanokat, de ez ellen a Starline felülvizsgálati kérelmet adott be. A pályázatban így még az szerepelt, hogy ha a Kúria a felülvizsgálati kérelemnek helyt ad, a vevő tulajdonjogát törlik az ingatlan-nyilvántartásból, és ezt a kockázatot „minden ellenszolgáltatás és kártérítési igény nélkül” vállalnia kell. Azóta lezárult az ügy, e szerint a Parkview maradt nyeregben, és a vevő viheti az ingatlant.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Vevőre talált a volt szocialista székház
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér