Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 12. 27. 15:12|Világgazdaság Online | Vállalatok » Ipar

Alulteljesítő orosz fegyvergyárak

Az idén a vállaltnál összesen 14,5 milliárd rubellel (474 millió dollárral) kisebb értékben szállítottak az oroszországi gyárak hadi eszközöket az orosz honvédségnek. A hadsereg új eszközöket: Armata harckocsit és orosz drót venne.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Összeállt azon orosz hadiipari vállalatok feketelistája, amelyek az idén együtt 474 millió dollárnyi termékkel maradtak adósai a hadseregnek, írja a Vedomosztyi. A szállítási határidőt be nem tartók között van a korrupciós botrányba keveredett Oboronszervisz és annak néhány leányvállalata is. A cég azért is érdekes, mert ügyében érintett volt Anatolij Szerdjukov korábbi védelmi miniszter is.

Az orosz lap Jurij Boriszov védelmi miniszter-helyettes tájékoztatójáról tudósított, aki elmondta, hogy késésben vannak egyes hajóépítők és harckocsi gyártók is. Nem teljesítette idei szállítási határidejét például a Tupoljev repülőgépgyártó, az Amur hajógyár, de a Szevmas sem, amely Oroszország egyetlen atomtengeralattjáró gyártója. Összességében persze tartották a határidőt az érintett szállítók.

A fegyelmezetlenség azért is bosszantó, mert az orosz kormány 2020-ra ma még kísérleti stádiumban lévő fegyverekkel akarja felszerelni a hadsereget, 2013-ra pedig az ideinél bő 40 százalékkal többet, 1,3 ezermilliárd rubelt különített el a központi költségvetésből. A 2013-2015-ös időszakra vonatkozó szállítási szerződéseket április közepéig kívánja megkötni a minisztérium. A következő években beszerezne néhány új terméket, 2014-től például Armata harckocsit. Az első tétel 16 járműből állna, de a gyártó Uralvagonzavod összesen 2300-at fog szállítani belőle, 2020-ig, erről korábban a gyár vezérigazgatója, Oleg Szajenko beszélt.

Boriszov tájékoztatása szerint a hadsereg 2013 és 2015 között emberi irányítás nélküli repülő rendszert beszerezne, miután a belföldi gyártók javítottak termékeik minőségén, és bebizonyították, hogy képesek versenyre kelni e rendszerek nemzetközi gyártóival. A kormány ugyanis 2009-től izraeli robotrepülőket (drón) vásárol, mert az orosz gyárak nem tudták szállítani a megfelelő minőséget. Azóta azonban – mondta Boriszov – az import alapján megindult a hasonló termékek oroszországi előállítása. „A belföldi vállalatok felülvizsgálták a terveiket, korszerűsítették tevékenységüket, ennek köszönhetően mára sokuk ugyanolyan minőségű légi rendszereket tud gyártani, mint az izraeli Israel Aerospace Industries, a világ vezető repülőgép gyártója” – jelentette ki a miniszter-helyettes.

Védenék a védelmi ipart

Az orosz kormány vissza szeretné szorítani az importot, hogy nagyobb teret adhasson a belföldi gyártóknak. Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes vezetésével például védelmi ipari szakértők egy csoportja decemberben azt javasolta a kormánynak, hogy érvénytelenítse, vagy vizsgálja fölül az ország számára hátrányos, külföldi szállítókkal kötött megállapodásokat.
Oroszország 2011 és 2020 között több mint 20 ezermilliárd rubelt kíván védelmi beszerzésekre költeni.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Alulteljesítő orosz fegyvergyárak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 27. 15:18Egysülhet a Dow Chemical és a DuPont

  Jóváhagyta hétfőn az Európai Bizottság a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését, amelynek nyomán a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre

 • MÁRCIUS 27. 14:50Egyre több megy exportra is a magyar sörgyárakból

  A hazai sörgyárakban, Kőbányán, Bőcsön, Martfűn és Sopronban több mint 6 millió hektoliter sört főztek tavaly. Az 1700 főt foglalkoztató magyar sörgyárak teljes értékesítése 2,5 százalékkal növekedett, köszönhetően a 40 százalékot ugró exportnak. A hazai éves sörfogyasztásból 88 müncheni Oktoberfestet lehetne rendezni.

 • MÁRCIUS 27. 13:40Jól halad az újraiparosítás az Európai Unióban

 • MÁRCIUS 27. 13:18Megegyezett a Csíki Sör és a Heineken

  Megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken és Csíki Sör Manufaktúra

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér