Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 20. 10:43|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Ipar

Egész iparágak szűnhetnek meg

Lemaradhat a versenyben az az iparvállalat, amelyik nem digitalizálja a működését – nyilatkozta a Világgazdaságnak Joerg Bauer. A General Electric magyarországi leánycégének elnöke szerint a munkavégzésben közeleg a robotok és a mesterséges intelligencia térnyerése.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mi indokolja a GE-nél zajló jelentős átalakulást?

– Erősödő vevői igény, hogy hasznosítani lehessen az általunk gyártott berendezések üzemeltetésekor keletkező adatokat, mert azzal növelhető a technológia hatékonysága, és új, korábban elképzelhetetlen megoldások hozhatók létre. Az ezzel kapcsolatos tudásunk először a repüléstechnikai üzletágunkban halmozódott fel. A légi járművek földi üzemeltetési központjai terabyte-számra kapják az adatokat a repülőgépektől. Annak eldöntéséhez, hogy egy hajtóművet javítani kell-e, másodpercenként 500 adat kell. Mivel az ilyen leállás nagy üzemidő-kiesés, megbízóink elvárják, hogy minimalizáljuk a gépek előre nem tervezett leállási és karbantartási idejét. Cégünk öt éve kezdett el hagyományos iparvállalatból adatorientált iparvállalattá válni. A digitalizációval az említett előnyök mellett új piaci szegmenseket is megcélozhatunk. Ha mi nem digitalizáljuk a termékeinket, más lép a helyünkre. Vagyis a digitalizáció nem választás kérdése, hanem az egyetlen lehetőség, hogy megtartsuk pozíciónkat.

Joerg Bauer: a váltás nem választás kérdése - Kép: Móricz-Sabján Simon

Ügyfeleik mit tapasztalnak mindebből?

– Nagyobb hatékonyságú termékek szélesebb portfólióját kínáljuk. Egy erőmű például soha nem üzemel az optimális szinten, de ahhoz nagyon közel kerülhet digitális megoldások révén. Ám mivel a működése függ a hálózattól és a felhasználóktól is, az optimalizálása eredményesebb, ha kiterjed a hálózatokra is, mindezt pedig az okos mérési rendszereken keresztül összekötjük az energia felhasználójával. Ekkor tulajdonképpen olyan adatokból jutunk előnyökhöz – extra ráfordítás nélkül –, amelyek már megvoltak, de nem hasznosítottuk őket.

Mikor zárul le a társaság megújulása?

– Soha. A civil vagy fogyasztói internet folyamatosan új eszközökkel, például a felhőalapú alkalmazásokkal, illetve mobil megoldásokkal gyarapszik, és bővül az alkalmazási területek köre is. A gazdaságokban is még csak most jön létre az ipari internet vagy az IoT (dolgok internete), a gépek és berendezések összekapcsolt hálózata. A digitális technológiák kombinációja szinte beláthatatlan alkalmazási lehetőségeket hoz, és még inkább gyorsuló fejlődést eredményez. Csak egy példa: a 3D-s nyomtatás és a lézerszkennerek kombinálásával egyénre szabott hallókészülékek készíthetők, amelyek a korábbiaknál olcsóbbak, jobbak és a helyszínen is legyárthatók. Ezek a korábbi technológiákat kevesebb mint két éven belül kiszorítják a piacról. Mi is a többcélú megoldásokon dolgozunk, hiszen szinte minden üzletágunkban van mód a digitalizációra.

Magyarországon találnak elegendő munkaerőt mindehhez?

– Sokféle végzettséggel rendelkező dolgozóra van szükségünk. Az elmúlt három évben két és fél ezer magasan képzett munkatársat vettünk fel mérnöki, pénzügyi, szoftverfejlesztési területekre és más, úgynevezett nagy hozzáadott értéket előállító pozíciókba. Több mint a felük egyetemi végzettségű. Tehát a tapasztalat az, hogy megtaláljuk a szükséges munkaerőt.

A digitalizáció lehet a többi iparvállalat útja is?

– Még nem váltott minden társaság, de hiszem, hogy mindegyik működése adatvezéreltté válhat. Ha a gépek és berendezések működésekor keletkezett információt – amellyel a folyamatok optimalizálhatók – kombináljuk a 3D-s nyomtatással, flexibilis robotokkal vagy például önműködő járművekkel, teljes iparágak alakulnak át vagy meg is szűnnek. A lényeg, hogy az adott cég tevékenységi portfóliója illeszkedjen a jövő elvárásaihoz.
Mely területek a nyertesei és melyek a vesztesei az átalakulásnak?
– Általában az előbb alkalmazkodó vállalatok lesznek a nyertesek, a vesztesek pedig azok, amelyek tétlenül várnak. A munkavégzésben közeleg a robotok és a mesterséges intelligencia térnyerése. Egyre kevesebb fizikai és adminisztratív, ám mind több magasabban képzett dolgozóra lesz szükség. Ha egy munkafolyamat algoritmizálható, akkor egy számítógép már ma is képes elvégezni. Ehhez alkalmazkodik a GE is. Mindenütt újraszervezi a tevékenységét, automatizál, ahol tud. Egyúttal eltávolodik a kisebb hozzáadott értékű, nem digitalizálható termékek előállításától.

Mindez mivel jár a GE magyarországi cégeinél?

– Magyarországon már 18 éve elkezdtük a szoftverfejlesztést az egészségügyi üzletágunkban. Ez a csapatunk ma 250 fős. Itteni gyáraink a GE globális ellátási láncának részei. Műszaki fejlesztésük folyamatos, ahogyan a dolgozóink képzése is. Így e gyárak világviszonylatban is versenyképesek, egységköltségük pedig alacsonyabb, mint bárhol máshol. Fejlesztéseinkbe a nekünk beszállító kkv-kat is be kívánjuk vonni, továbbá olyan új helyi beszállítókat keresünk, amelyek bekapcsolhatók globális tevékenységeinkbe. Így tovább javulhat a versenyképességük.

Konkrétan milyen változások várhatók?

– Mivel Magyarországon a GE szinte minden üzletága jelen van, itteni tevékenységünk olyan, mintha egy mini GE lennénk. Egyes üzletágainkat jobban, másokat kevésbé érint az átalakulás. Nagyobb hangsúly kerül a nagyobb hozzáadott értékű termékekre. Ugyanakkor bármikor megeshet, hogy egy üzletágunknak – mint például a háztartási eszközök gyártásának – új tulajdonost keresünk. A napokban zárult le a Baker Hughesszal a globális megállapodásunk, amelynek keretében a vízkezelő berendezéseket gyártó water üzletágunkat eladtuk a Sueznek. Nemrég vásároltuk meg a turbinagyártáshoz beszállító Metem társaságot, amelynek Százhalombattán van gyára. Magyarországon cégeladási tervünk nincs, de egy ilyen ügylet sohasem zárható ki, például egy globális döntésünkhöz kapcsolódóan. Folyamatosan adunk és veszünk cégeket.

Átalakulásra hivatkozva a GE világszerte elbocsátásokat jelentett be az év elején, az USA-ban még kutatási területen is. Magyarországon e téren mi várható?

– Tavaly felvettünk a veresegyházi, kis és közepes erőművek összeszerelését végző gyárunkba 350 főt, az októberben megnyitott digitális fejlesztési központunkban pedig négyszáz új munkahely jött létre. Fényforrásüzletágunk helyzete ettől némileg eltér. A hagyományos izzókat egyre inkább a LED-es világítótestek váltják fel. Ez kihat a magyarországi gyártásra is, bár a vártnál lassabban. Ami az innovációt illeti, Magyarországon fejlesztünk, főleg szoftverfejlesztőket és adatelemzőket keresünk. Ám itt is a fogyasztó dönt a fejlesztés irányáról. Abba fektetünk pénzt, ahol az megtérül.

Lezárult az Alstom akvizíciója Magyarországon?

– Igen, zökkenőmentesen. A társaság tevékenységének nagy részét beolvasztottuk saját üzletágainkba, dolgozóit átköltöztettük a mi székházunkba. A fúzió nagy piaci lehetőséget ígér számunkra a térségben, mivel a GE a gázturbina-, az Alstom pedig a gőzturbina-gyártásban erős. Az Alstomnak – és így már a GE-nek – jó képességei vannak a hagyományos erőművi berendezések gyártásban és az úgynevezett tisztaszén-technológiákra épülő gé­pek és berendezések gyártásában is. Utóbbi azért is fontos, mert a régió sok országának nagy szénkészletei vannak, és némelyeknek nincs is más energiahordozójuk.

Svájcban támadták a GE-t, mert az Alstom-ügylet után nem ott, hanem Magyarországon adózott. Mi volt ennek a háttere?

– Ez volt fennállásunk legnagyobb cégfelvásárlása, amellyel mintegy 60 ezer dolgozót vettünk át, és ami jelentős átszervezéssel is járt. Ennek részeként Franciaországba és Svájcba is vittünk központokat. Svájcban egyesült a GE gáz- és az Alstom gőzturbinaalkatrész-üzletága. Ám mivel az utóbbit korábban már Magyarországon elkezdtük kiépíteni, az itteni, érintett tevékenységet a GE Hungary piaci áron eladta a svájci vállalatnak. Az ügyletet a vonatkozó szabályok szerint leadózta Magyarországon, átlátható és ellenőrizhető módon. Egyértelmű, hogy az adót itt kellett befizetni. Bár ez jelentős tétel volt, a mögötte álló tevékenység és annak majdani haszna Svájcba került.
Várhatóan kiszáll a nukleáris energia piacából a Westing­house. Ez hogyan érinti a GE-t?
– Az atomerőművekhez csak hagyományos technológiát gyártunk és szállítunk, remélhetőleg majd Paks 2.-höz is. E szegmensben nagyon jó a technológiai és a kereskedelmi pozíciónk.
A GE milyen eredményt ért el 2016-ban Magyarországon?
– Nyereségesek leszünk, de előzetes számokat még nem tudunk közölni.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egész iparágak szűnhetnek meg
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 16:14Drágább is a tramtrain, meg nem is

 • ÁPRILIS 26. 14:45Kezd magára találni a Boeing

  Csökkenő árbevétel mellett is jobb üzemi eredményt ért el az amerikai Boeing repülőgépgyártó az első negyedévben az előző évihez képest.

 • ÁPRILIS 25. 18:31Jogellenesen mondtak fel a Zsolnay egykori dolgozói

  Jogellenesen mondott fel a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. csaknem százhúsz egykori dolgozója tavaly, ezt a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is megerősítette hétfői nem jogerős döntésében - közölte a vállat jogi képviselője kedden az MTI-vel. A dolgozók képviselője az ítéletet úgy kommentálta, hogy a bíróság szerint megalapozott volt a munkavállalók felmondása, de nem érte el a rendkívüli felmondáshoz szükséges "súlyosságot"; a döntés ellen fellebbezni fognak.

 • ÁPRILIS 25. 18:26Gesztusvezérelt földi űrhajó

  Nagy feladat lesz minden idők legsikeresebb 5-ös sorozatának utódlása, lássuk, mivel próbálkoznak a bajorok!

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér