Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 9. 06:30|Sándor Tünde | Vállalatok » Ipar

Eltörlik az építési engedélyt a magánházaknál

Egyszerűbb lesz a társasház tetőterét beépíteni, a meglévő házat bővíteni, vagy 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlant építeni a magánszemélyeknek, amint az Országgyűlés elfogadja az építési törvény most nyilvánosságra hozott legújabb tervezetét.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Építési engedély nélkül, egyszerű bejelentés után építhetők és bővíthetők lesznek 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakóingatlanok is, de csak természetes személyeknek saját használatra, nem kereskedelmi céllal. Erről rendelkezik az a törvénytervezet, amelynek a hatálybalépésére áprilisnál szinte biztosan nem kell tovább várni. A parlament honlapján most megjelent tervezet eredeti szövegét három héttel ezelőtt a Magyar Építész Kamara már véleményezte, és a kért módosításait beépítve elfogadta – tudtuk meg Hajnóczi Pétertől. A kamara elnöke rámutatott, hogy a lakásépítésben a 300 négyzetméteres határ eltörlésével és a hozzá kapcsolódó kormányrendelet-csomag majdani elfogadásával lezárulhat a törvény finomhangolása a lakásépítési vonalon.

Egyszerű bejelentéssel csak természetes személyek saját használatra építhetnek Fotó: MW
A jogszabály tavaly is módosult, akkor a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok építését egyszerűsítette a bejelentéssel, idén januártól már azok bővítését és átalakítását is bejelentési kötelezettségre változtatta, eltörölve az építési engedélykérelmet.

A megrendelőt hamarosan csak bejelentési kötelezettség terheli majd a nagyméretű ingatlanok építése és bővítése esetén is, amikor már az építészre és szakági tervezőkre, illetve a kivitelezőre hárul minden adminisztráció, no meg a korábbinál nagyobb szakmai felelősség – ezért is értékelődött fel az építési felelősségbiztosítások tartalma. És mint Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke hangsúlyozta, most minden korábbinál jobban felértékelődik a kivitelező cégek korábbi megrendelőitől származó referencia fontossága is. A most következő módosítás az építési kedvet és az épülő házak, lakások méretét számottevően már nem befolyásolja, a 300 négyzetméter fölötti kategória nem jelent tömegpiacot, ma átlagosan 100 négyzetméteres házakra vonatkoznak a megbízások.

Arról nem szól a fáma, hogy a magánszemélyeknek meddig kell birtokolniuk az ingatlant. Hajnóczi Péter szerint az építésfelügyeleti ellenőrzésekkel lehet az esetleges jogszerűtlenségeket feltárni, de elidegenítési tilalommal nem lehet az ingatlanokat terhelni, hogy meddig van a megrendelő tulajdonában, az nincs előírva.

Számok törvénye

-15 nappal a tervezett kezdés előtt be kell jelenteni a kivitelezést

-8 nap után jóváhagyottnak minősül a közműellátás és az égéstermék-elvezető megvalósítási engedélykérelme, ha nem kap érdemi választ a tervez

-10 éven belül a megvalósult épületről hatósági bizonyítványt kell kérni.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Eltörlik az építési engedélyt a magánházaknál
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 29. 12:38Előremenekül a munkaerőhiány miatt a SCHOTT

  Mivel a Vas megyében is tapasztalható munkaerőhiány miatt a kapacitások és a dolgozói létszám jelentős bővítése nem reális, a termelékenység növelésében látja a bővülés további lehetőségét a következő időszakban a gyógyszeripari üveg csomagolóanyagokat gyártó lukácsházai SCHOTT Hungary Kft.

 • ÁPRILIS 28. 19:36Drágulhatnak az építőanyagok

  Az építőanyagok és építési termékek drágulására, a kereslet növekedésére és az építőipar 10-12 százalékos idei bővülésére számít az építőanyag-ipar érdekképviseleteit tömörítő Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ). Megjegyzik azonban azt is, hogy több ezer munkavállaló hiányzik az ágazatból.

 • ÁPRILIS 28. 16:18Egyértelmű a paradigmaváltás az autóiparban

  Az amerikai autóipar helyzetét egy lelassított autóbalesethez hasonlítja a Blackrock friss elemzésében. Az eseménynek most nagyjából közepén járunk.

 • ÁPRILIS 28. 05:00Elérték a gyártási kapacitás határát

  Összesen 190 ezer B osztály, CLA coupé és CLA Shooting Brake gördült ki a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. autógyárából, ezzel rekordévet zártak. Ahogy a kapacitást, úgy az árbevételt sem tudták látványosan növelni, ezért fejlesztik a meglévő gyárat, illetve egy újat is építenek.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér