Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 7. 17. 08:15|Világgazdaság - Bisztricsány Julianna | Vállalatok » Ipar
A szakmát is meglepte a májusban regisztrált óriási teljesítményzuhanás

Tömegesen indulhatnak külföldre az építészmérnökök is

A május sem hozta el az építőipar számára a régóta várt felvirágzást. Az immár szűnni nem akaró zuhanás tovább folytatódott: a termelés 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezzel szoros összefüggésben az első fél évben 2366 felszámolási eljárás indult építőipari cégekkel szemben.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hol lehet az alja? Az építőipar hosszú évek óta süllyed lefelé, egyelőre nincs, ami megállítsa
Az év eddigi hónapjai keservesen teltek az építőipar számára, a május különösen nagy próbatételt jelentett az ágazatnak. Az évek óta tartó vészes sebességű zuhanás tovább folytatódott, éves alapon 15,2 százalékkal esett a termelés. Az első öt hónapot vizsgálva sem örömteli a helyzet, 10,8 százalékos esést rögzített a statisztikai hivatal az előző évi hasonló időszakhoz képest. Áprilishoz viszonyítva 4,0 százalékos a csökkenés.

A szakma cégeinek nagy részét tömörítő szervezetet, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségét (ÉVOSZ) meglepetésként érte a durva májusi adat. Mint Koji László alelnök lapunknak elmondta, korábbi prognózisuk szerint az idén 8–10 százalékos lehet a visszaesés. Az év első hónapjaiban ez az előrejelzés helyénvalónak látszott, kicsit fékeződött a zuhanás; ehhez képest arculcsapás a májusi mélyrepülés.

Látszólag kedvezőnek tűnhet, hogy az építési munkákra májusban kötött új szerződések volumene közel harmadával haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az épületépítési megrendelések volumene ugyan csak csekély mértékben nőtt, ám az egyéb építmények építésére kötötteké csaknem a felével emelkedett a tavaly májusihoz viszonyítva. A KSH elemzése szerint a növekedést a 2011. májusi alacsony bázis mellett a korábbi hónapokhoz hasonlóan a kommunális beruházásokra, vasút- és útfelújításra kötött szerződések eredményezték. Összességében is nőtt a szerződésállomány, május végén szűk 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Mindez azonban nem nyugtatja meg a szakértőket: az ÉVOSZ tapasztalatai szerint ugyanis egyre nő azon esetek száma, amikor ugyan létezik érvényes szerződés, ám végül a munkából nem lesz semmi. Óvatos becslés szerint a megkötött szerződések 18–20 százaléka sohasem valósul meg. Az ÉVOSZ alelnöke szerint ennek legfőbb oka a finanszírozás hiánya. Főleg a közbeszerzési eljárásokat kifogásolják a szakemberek. Nehézkes, időigényes az uniós források lehívása, s gyakran hiányzik a kellő önerő. A fontos megrendelők közé tartoznak az önkormányzatok, ám közülük egyre többen kínlódnak forrásgondokkal. Az építőiparnak pedig olyan alacsony a jövedelmezősége, hogy saját maga nem tudja finanszírozni a beruházások elindítását.

Legkevésbé a lakásépítő cégek tudnak ilyen körülmények között megkapaszkodni a piacon – mondta Koji László, aki szerint év végére ez a szegmens – 2006-hoz képest – elveszíti piacának 75 százalékát. Az építési ágazat teljesítményének minden 1 százalékos csökkenése 1200–1500 fő leépítésével jár együtt. Így az év végére csaknem 15 ezren esnek ki az iparágból. És most már nem csak a szakképzetlenek kerülnek a kapun kívülre, egyre nagyobb számban kénytelenek a cégek azoktól a mérnökeiktől, jól képzett szakembereiktől is megválni, akiket az utolsó percig igyekeztek megőrizni. Így vélhetően ők is külföldre vándorolnak munkáért, miközben itthon ezer sebből vérzik a szakképzési rendszer, amit egyelőre jótékonyan elfed a recesszió.

Kihullanak

Az Opten adatai szerint az első fél évben 2366 felszámolási eljárást indítottak építőipari cégekkel szemben, 13 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Egyre több azon cégek száma, amelyeknél a korábbi végelszámolást felszámolás követi. A céginformációs társaság adatai szerint tavaly az első fél évben az összesen felszámolt 1746 építőipari vállalkozásból 731-nél (mintegy 40 százaléknál) előzte meg végelszámolás a fizetésképtelenségi eljárást. Erre a fél évre ez az arány 66 százalékra nőtt.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tömegesen indulhatnak külföldre az építészmérnökök is
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 18:26Gesztusvezérelt földi űrhajó

  Nagy feladat lesz minden idők legsikeresebb 5-ös sorozatának utódlása, lássuk, mivel próbálkoznak a bajorok!

 • ÁPRILIS 25. 16:07Tanulmányautó érkezik a CLA mellé

  Jelenleg öt modellből áll a Mercedes-Benz kompaktkínálata, ez azonban a soron következő generációváltásnál nyolctagúra bővül, a meglévők mellé érkezik a GLB elnevezésű, a G osztályra hajazó karosszériával rendelkező szabadidő-autó és a lépcsős hátú A osztály is – utóbbi tanulmányát mutatták most be Sanghajban.

 • ÁPRILIS 25. 12:11GfK: jó év volt 2016 az építőanyagkereskedelemben

  Az idei év az építőanyagok iránti kereslet növekedését hozhatja. A tavalyi évben megkezdett építkezések 2016-ban a szerkezetépítés forgalmát növelték, idén pedig valószínűleg az építőanyag-forgalmat fogják erőteljesen növelni – állítja a GfK építőanyag-kereskedői paneladataira alapozva.

 • ÁPRILIS 25. 11:59Nagy trappista-teszt: megvan melyik a legjobb

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér