Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2009. 10. 30. 13:47|Utolsó módosítás: 2009. 10. 30. 14:57|Világgazdaság | Vállalatok » Karrierklub

Mit ér a bölcsész diploma?

2009. október 20-án az ELTE BTK-n rendezték meg a „Mit ér a bölcsész diploma?” című konferenciát. Az egynapos konferencián a bölcsész diploma valós értékéről cseréltek eszmét a hazai munkaerőpiac kiemelkedő szereplői, a magyarországi bölcsészettudományi karok vezetői, illetve hallgatói.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A konferencia fő célja a valódi problémafeszegetés volt, a hazai helyzet tisztázása, a valós kép feltárása a bölcsész diploma munkaerő-piaci értékét illetően.

Dr. Dezső Tamás megnyitó beszédében hangsúlyozta: „Minden diploma annyit ér, amennyi tudással az adott oktatási intézmény meg tudja tölteni azt”. Az ELTE BTK dékánja ugyanakkor javasolta a hallgatóknak az egyéni stratégiaépítést már egyetemi éveik alatt is: „A bölcsész diploma kiemelkedő kommunikációs készséget és megbízható idegennyelv-tudást ad, ezen tényezők mellett azonban fontos az egyéni karriertervezés is.”

A munkaerő-piaci kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a bölcsész végzettségűek általánosan jó nyelvi és kommunikációs kompetenciákkal rendelkeznek. Szinte valamennyi cég képviselője hiányolta azonban a gyakorlati ismereteket, amelyek gyakran már a pályázatra benyújtott önéletrajz, motivációs levél formai elkészítésében megnyilvánulnak.

Szintén nagy problémának tartották, hogy a pályakezdő bölcsészek többsége még semmilyen szakmai gyakorlaton nem vett részt. A multinacionális cégek képviselői alapvető elvárásként jelölték meg a bölcsész végzettségű pályázókkal szemben a továbbképzésekre nyitott, befogadó, rugalmas személyiséget.

Forgó Melinda, az ELTE Karrier Központ vezetője egy 2008-as munkaerő-piaci felmérés alapján a motiváltságot, legalább két idegen nyelv megbízható ismeretét, az informatikai ismereteket, az önállóságot, a projektgondolkodást, a tanulékonyságot, a nagy munkabírást és a jó kommunikációs készséget nevezte meg a munkaerőpiac legfontosabb elvárásainak egy pályakezdő bölcsésszel szemben.

Az ELTE Karrier Központjának vezetője kiemelte, hogy a legtöbb nyelvvizsgával rendelkező diplomás az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett. A legfrissebb felmérések szerint a végzett bölcsészek több mint fele még mindig a közalkalmazotti szférában helyezkedik el.

Minden érintett fél egyetértett abban, hogy a munkaerő-piacnak és a felsőoktatási intézményeknek közeledniük kell egymás felé. Ennek érdekében a jövőre vonatkozóan gyakornoki programok kidolgozásának lehetőségét vetették fel az érintett multinacionális cégek HR képviselői és az ország öt legnagyobb bölcsészettudományi karának dékánjai.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Mit ér a bölcsész diploma?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. villam2009. 10. 30. 14:11

  EGYÉNI STRATÉGiA!!!!-ezt kellene megérteni a bölcsészeknek. Kidolgozni a saját útjukat, csak hát nem segít nekik az égvilágon senki - a filozófusprofesszor van annyira töketlen, hogy csak filozófiát tanítson neki, de hogy hogyan alkalmazza, arra már tojik, pedig nagyon is lehet alkalmazni.
  Ezekre a problémákra keresem a megoldást és folyamatosan publikálom: http://bolcseszet.blogspot.com/

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Mit ér a bölcsész diploma?


  EGYÉNI STRATÉGiA!!!!-ezt kellene megérteni a bölcsészeknek. Kidolgozni a saját útjukat, csak hát nem segít nekik az égvilágon senki - a filozófusprofesszor van annyira töketlen, hogy csak filozófiát tanítson neki, de hogy hogyan alkalmazza, arra már tojik, pedig nagyon is lehet alkalmazni.
  Ezekre a problémákra keresem a megoldást és folyamatosan publikálom: http://bolcseszet.blogspot.com/

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 21. 14:40Új vezető a Deloitte Magyarország élén

  Június 1-jétől Fülöp András tölti be a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatói posztját - közölte a nemzetközi tanácsadó cég.

 • ÁPRILIS 11. 11:06Új elnökségi tagot választott a Lízingszövetség

  Új elnökségi tagot választott a Magyar Lízingszövetség: a Merkantil Bankcsoport flottaüzletágának vezetőjét, az évtizedes lízingpiaci múlttal rendelkező Zs. Nagy István a testületi tagságáról lemondó Merk Gábort váltja.

 • MÁRCIUS 21. 09:49A csapatmunka nem hívószó a munkavállalóknak

  A munkavállalókat kevésbé érdekli az innováció, a munkahelyi diverzitás vagy a csapatmunka, inkább a felelősségvállalás, az átláthatóság és a munka-magánélet egyensúly biztosítása csábítja, amikor új munkahelyet keresnek – állapította meg a Clementine kutatása.

 • NOVEMBER 17. 07:39Az amerikai tagállamok fele nem akar szír bevándorlót befogadni

  Az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 26 jelentette be hétfő estig, hogy a párizsi terrortámadások nyomán nem kíván szíriai migránsokat befogadni. Aggályaiknak adtak hangot kanadai tartományok is.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér