Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2009. 10. 30. 13:47|Utolsó módosítás: 2009. 10. 30. 14:57|Világgazdaság | Vállalatok » Karrierklub

Mit ér a bölcsész diploma?

2009. október 20-án az ELTE BTK-n rendezték meg a „Mit ér a bölcsész diploma?” című konferenciát. Az egynapos konferencián a bölcsész diploma valós értékéről cseréltek eszmét a hazai munkaerőpiac kiemelkedő szereplői, a magyarországi bölcsészettudományi karok vezetői, illetve hallgatói.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A konferencia fő célja a valódi problémafeszegetés volt, a hazai helyzet tisztázása, a valós kép feltárása a bölcsész diploma munkaerő-piaci értékét illetően.

Dr. Dezső Tamás megnyitó beszédében hangsúlyozta: „Minden diploma annyit ér, amennyi tudással az adott oktatási intézmény meg tudja tölteni azt”. Az ELTE BTK dékánja ugyanakkor javasolta a hallgatóknak az egyéni stratégiaépítést már egyetemi éveik alatt is: „A bölcsész diploma kiemelkedő kommunikációs készséget és megbízható idegennyelv-tudást ad, ezen tényezők mellett azonban fontos az egyéni karriertervezés is.”

A munkaerő-piaci kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a bölcsész végzettségűek általánosan jó nyelvi és kommunikációs kompetenciákkal rendelkeznek. Szinte valamennyi cég képviselője hiányolta azonban a gyakorlati ismereteket, amelyek gyakran már a pályázatra benyújtott önéletrajz, motivációs levél formai elkészítésében megnyilvánulnak.

Szintén nagy problémának tartották, hogy a pályakezdő bölcsészek többsége még semmilyen szakmai gyakorlaton nem vett részt. A multinacionális cégek képviselői alapvető elvárásként jelölték meg a bölcsész végzettségű pályázókkal szemben a továbbképzésekre nyitott, befogadó, rugalmas személyiséget.

Forgó Melinda, az ELTE Karrier Központ vezetője egy 2008-as munkaerő-piaci felmérés alapján a motiváltságot, legalább két idegen nyelv megbízható ismeretét, az informatikai ismereteket, az önállóságot, a projektgondolkodást, a tanulékonyságot, a nagy munkabírást és a jó kommunikációs készséget nevezte meg a munkaerőpiac legfontosabb elvárásainak egy pályakezdő bölcsésszel szemben.

Az ELTE Karrier Központjának vezetője kiemelte, hogy a legtöbb nyelvvizsgával rendelkező diplomás az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett. A legfrissebb felmérések szerint a végzett bölcsészek több mint fele még mindig a közalkalmazotti szférában helyezkedik el.

Minden érintett fél egyetértett abban, hogy a munkaerő-piacnak és a felsőoktatási intézményeknek közeledniük kell egymás felé. Ennek érdekében a jövőre vonatkozóan gyakornoki programok kidolgozásának lehetőségét vetették fel az érintett multinacionális cégek HR képviselői és az ország öt legnagyobb bölcsészettudományi karának dékánjai.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Mit ér a bölcsész diploma?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. villam2009. 10. 30. 14:11

  EGYÉNI STRATÉGiA!!!!-ezt kellene megérteni a bölcsészeknek. Kidolgozni a saját útjukat, csak hát nem segít nekik az égvilágon senki - a filozófusprofesszor van annyira töketlen, hogy csak filozófiát tanítson neki, de hogy hogyan alkalmazza, arra már tojik, pedig nagyon is lehet alkalmazni.
  Ezekre a problémákra keresem a megoldást és folyamatosan publikálom: http://bolcseszet.blogspot.com/

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Mit ér a bölcsész diploma?


  EGYÉNI STRATÉGiA!!!!-ezt kellene megérteni a bölcsészeknek. Kidolgozni a saját útjukat, csak hát nem segít nekik az égvilágon senki - a filozófusprofesszor van annyira töketlen, hogy csak filozófiát tanítson neki, de hogy hogyan alkalmazza, arra már tojik, pedig nagyon is lehet alkalmazni.
  Ezekre a problémákra keresem a megoldást és folyamatosan publikálom: http://bolcseszet.blogspot.com/

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 21. 09:49A csapatmunka nem hívószó a munkavállalóknak

  A munkavállalókat kevésbé érdekli az innováció, a munkahelyi diverzitás vagy a csapatmunka, inkább a felelősségvállalás, az átláthatóság és a munka-magánélet egyensúly biztosítása csábítja, amikor új munkahelyet keresnek – állapította meg a Clementine kutatása.

 • NOVEMBER 17. 07:39Az amerikai tagállamok fele nem akar szír bevándorlót befogadni

  Az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 26 jelentette be hétfő estig, hogy a párizsi terrortámadások nyomán nem kíván szíriai migránsokat befogadni. Aggályaiknak adtak hangot kanadai tartományok is.

 • MÁRCIUS 18. 11:59Kevesen jelentkeznek az álláshirdetésekre

  Az elmúlt években folyamatosan csökken az új állásokra jelentkező pályázók száma. Miközben bővül a meghirdetett állások mennyisége, addig a Job felmérése szerint 5 év alatt átlagosan ötödére esett vissza a többnyire felsőfokú végzettséget igénylő pozíciókra érkező jelentkezések száma. Hosszútávon a jelentkezők alacsony száma miatti betöltetlen állások a cégek fejlődését hátráltathatják.

 • MÁRCIUS 4. 11:46140 szó a tökéletes álláshirdetés titka

  Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő munkatársat az adott pozícióra, megfelelő helyen és módon kell keresni. Nem titok, hogy ennek legegyszerűbb módja az interneten történő álláshirdetés, hiszen az interneten gyorsan sok embert érhetünk el. Ahhoz, hogy sikeres legyen a keresésünk, nem árt néhány dologra odafigyelni.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér