Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 19. 10:07|Utolsó módosítás: 2017. 3. 19. 10:27|Fábos Erika | Vállalatok » Kereskedelem

Bomba üzlet a hamisítás

Az utóbbi időben leggyakrabban a védett eredetű szalámi- és kolbásznevekkel, borokkal, mézzel élnek vissza, és amióta divatosak a bio-, házi és kézműves termékek, azzal is egyre többen próbálkoznak, hogy az iparilag előállított élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt így adják el.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Európai Parlament szerdán szavazta meg azt a jogszabályt, amitől az élelmiszer-hamisítások visszaszorítását várják. Hazánk ezen a téren éppen öt évvel jár az unió előtt. 2012-ben alakult meg Magyarországon a teljes élelmiszerláncot érintő átfogó ellenőrzési rendszer. „Kiemelkedően szigorú rendszer működik hazánkban – mondta el Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke. – Nálunk a talajvédelemtől a vendéglátásig egy hatósághoz tartozik az összes terület, és átfogó ellenőrzési rendszer működik. A miénkhez hasonló, szervezett és célzottan működő felderítő csoportok csak Norvégiában és Olaszországban működnek az unióban.”

Utóbbi érthető is, náluk a legelterjedtebb a hamisítás. Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb a visszaélés. Vizsgálat viszont egyre több van, az elmúlt öt évben több mint kétezer ellenőrzést végeztek el és hatezer tonna élelmiszert semmisítetek meg. „Azzal, hogy minden ilyen ügyet kommunikálunk, az a célunk, hogy a termék-előállítók és a fogyasztók is tudjanak ezekről az eredményekről és figyeljenek oda arra, hogy mit és hol vásárolnak meg – mondta Oravecz Márton. – Ez a tudatformálás eredményes, egyre tudatosabbak az emberek: míg 2012-ben kétezer hívás érkezett a zöldszámunkra, addig tavaly már 15 ezer.”

Nagyobb üzlet, mint a drog

Nem csoda, ha az unió is kiemelten foglalkozik a területtel. Ez az egyik legnagyobb haszonnal járó üzlet a világon. Az élelmiszerek hamisítása egy uniós felmérés szerint az elmúlt tíz évben a kábítószer után a második legnagyobb profittal kecsegtető tevékenység lett. Logikus is, hiszen például a német élelmiszer-ágazat nagyobb méretű és nagyobb forgalmat bonyolít le, mint a járműipar. Egy másik igen megdöbbentő adat, hogy Olaszországban az olívaolaj-hamisításból több pénz származik, mint heroinkereskedelemből.

Magas kereskedelmi ára miatt hamisítják előszeretettel a mézet Fotó: MW
„Az élelmiszer-hamisításnak többféle módszere és változata van, az egyszerű figyelmetlenségtől a tudatos illegális tevékenységig – mondta Oravecz Márton. – Ha egy termékben több a só vagy a víz, mint az előírás, az is hamisítás, akkor is, ha a fogyasztót ez nem veszélyezteti. Természetesen az már kockázatos, ha egészségre káros összetevővel pótolnak valamit a gyártók, ahogy az is, ha ismeretlen helyről származó húst árulnak, lejárt fogyaszthatósági idejű vagy romlott terméket átcímkéznek, illetve bármilyen módszerrel újra eladhatóvá tesznek. Ha külföldi terméket adnak el hazaiként vagy csapvizet ásványvízként, az szintén hamisítás.”

A szuperlaborban nem marad titok

A küzdelemben számos hatékony „eszközt” hívott életre a Nébih az elmúlt években. Ezek közé tartozik a hivatal kifejezetten csalásokra, hamisításokra specializálódott egysége, a Kiemelt Ügyek Igazgatósága, melynek munkatársai több mint 90 százalékos felderítési aránnyal dolgoznak, és eddig mintegy 9,5 milliárd forint adóelkerülést sikerült megakadályozniuk.

Vannak persze olyan csalások is, amelyeket csak laboratóriumi körülmények között lehet kimutatni és bizonyítani. Ilyen például, amikor valami értékesebb élelmiszerhez olyan szaporítóanyagot adnak, ami olcsóbb. Lehet így hamisítani paprikaőrleményt, gesztenyepürét, kakaót, ömlesztett sajtot, darált diót, darált húst vagy mézet is. Ezeket mind ki lehet mutatni a hivatal laboratóriumaiban. Ez egy modern analitikai labor, ahol az utolsó atomig azonosítani tudják az élelmiszerekben lévő anyagokat. Nemcsak azt tudják kimutatni, hogy előfordul-e hozzáadott cukor például a mézben, a borban vagy a pálinkában, de azt is, hogy pontosan milyen növényből származik. Az elmúlt öt év alatt 12 millió laborvizsgálatot végeztek el.

Amire érdemes odafigyelni

Az utóbbi időben leggyakrabban a védett eredetű szalámi- és kolbásznevekkel, borokkal, mézzel élnek vissza, és amióta divatosak a bio-, házi és kézműves termékek, azzal is egyre többen próbálkoznak, hogy az iparilag előállított élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt így adják el. Nem csak készterméket, hanem hamisított vetőmagot, növényvédő szert és virágföldet is nagy mennyiségben foglaltak le az elmúlt években.

„Sok sajtnak vagy tejfölnek látszó termék található a boltokban, amelyek nem tej alapanyagból, hanem növényi zsírból és kukoricakeményítőből készülnek. Erre érdemes figyelni, ahogy arra is, hogy mézben, pálinkában, százszázalékos gyümölcslevekben nem lehet cukor. Az elmúlt öt év legnagyobb fogása az volt, amikor kiderítettük, hogy libamáj helyett olcsóbb kacsamájat próbáltak értékesíteni. Erre az akciónkra az Interpol és az Europol is felfigyelt, és kérték, hogy egy konferencián mutassuk be ezt a munkánkat. Nagy visszhangot váltott ki a lengyel szalmonellástojás-fogásunk vagy a gesztenyemassza-botrány, amikor tömegesen burgonyapehellyel dúsított hamis termékeket találtunk.”

Egyre jobbak a piacok

Oravecz Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy nézzük meg jól, hol vásárolunk. Olyan helyen vegyünk élelmiszert, ahová vissza lehet menni reklamálni. A felmérések szerint a magyar fogyasztó leginkább utcai árusoktól, csomagtartókból, aluljárókban vagy vásárokban jut hamis áruhoz. Ilyen helyeken ne vegyünk élelmiszert. A piacok viszont egyre jobbak Magyarországon.

„A kistermelő a becsületét is árulja, és rendszerint ugyanabból a húsból, füstölt ­áruból eszik maga is, amit árul, zöldség, gyümölcs esetében pedig a felesleget adja el, érdemes tőle vásárolni, hiszen hozzá vissza lehet menni, közvetlenül lehet érdeklődni az előállítás körülményeiről, tehát megbízhatóbb, mint egy nagy áruházláncból vagy kisboltból beszerzett külföldi élelmiszer.”

Jön az élelmiszer-rendőrség

Oravecz Márton elmondta: ahhoz, hogy a hivatal a jövőben is hatékonyan tudjon fellépni a feketegazdaság, az illegális működés, a hamisítók és a csalók ellen, bővíteni kell a Nébih eszköztárát, laboratóriumát, és informatikai fejlesztésekre is szükség van. A tudásmegosztást és a tudatformálást is fontos feladatnak tekintik, és azt tapasztalják, hogy a működés „rendőrségi attitűdjét” is fejleszteni kell.

Mit tegyen, ha gyanús terméket lát?

A fogyasztók hamisított élelmiszert vagy egyéb élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) zöldszámán (06-80/263-244) jelenthetnek be. Élelmiszer-hamisítással kapcsolatos további információt a Nébih honlapján (www.nebih.gov.hu) találhat, illetve a Nébih ügyfélszolgálata (e-mail: ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai, valamint kerületi hivatalai nyújtanak.

Két hét múlva kiderül, silányabbat eszünk-e

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi azokat az ellenőrző vizsgálatokat is, amelyekből kiderülhet, megalapozottak-e azok a vásárlói panaszok, amelyek szerint a multinacio­nális gyártók hazánkban kapható termékei silányabbak, mint a nyugati országokban piacra dobott változatuk. Száz terméket elemeznek a Földművelődésügyi Minisztérium megbízásából, és két hét múlva már meglesznek az eredmények is.

Vigyázzon, hol veszi meg, ezeket gyakran hamisítják!

-Narancslé: répacukor, kukoricaszirup, kálium-szulfát, grép­frútdarabok, narancspép és egyéb összetevők keverékéből állítják elő a kívánt narancsízt.

-Méz: magas kereskedelmi ára miatt hamisítják előszeretettel. Általában különféle cukrokkal, sziruppal dúsítják.

-Leveskocka, ételízesítő: baj, ha sok só és ízfokozó, viszont kevés zöldségszárítmány van benne.

-Tenger gyümölcsei: halizomfehérjéből és halhústörmelékből préselik, színező- és ízesítőanyagokkal lesz rákhoz hasonlító színe és formája.

-Sajtok: a feta nem mindig feta, és a szeletelt sajtokban is előfordulhat növényi összetevő, pedig a sajtban semmi keresnivalója nincs.

-Balzsamecet: ha színezőanyagot, karamellt vagy cukrot lát az összetevők között, nem balzsamecetet vásárol.

-Egzotikus gyümölcslevek: legtöbbször több szőlő- és almasűrítmény van a dobozokban, mint egzotikus gyümölcs.

-Olívaolaj: jellemző, hogy olasz termékként próbálják eladni a nem olasz olajat, extraszűzként tüntetik fel a gyengébb minőségű terméket, esetleg közönséges étolajat színeznek meg.

-Kávé: a készen kapható őrölt kávékban gallyak, maghéjak, kukorica, árpa és más gabonák, égetett cukor, glükóz és keményítő nyomait is kimutatják.

-Sonka: csak combból készülhet. Semmilyen enzim nem kell bele, jelenléte arra utal, hogy húspépből préselték az árut. Ha csak 60 százalékban tartalmaz húst, továbbá ha túl sok benne a víz és a zsír, vagy ha szóját lát az összetevők között, gyanakodjon.
-Csokoládé: kakaómasszának semmi keresnivalója benne.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bomba üzlet a hamisítás
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 13:42Hiteleket és kgfb-szerződéseket vizsgált az MNB: súlyos bírságokat szabott ki

  Tavaly a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 302 fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytatott le, 273 esetben jogszabálysértést állapított meg, amelyek miatt 258,3 millió forint bírságot szabott ki a piaci szereplőkre - mondta Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója a jegybank szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták az MNB 2016-os fogyasztóvédelmi jelentését.

 • ÁPRILIS 26. 09:01Kezdenek megint autót venni a magyarok

  Szinte valamennyi márkánál teljesítette céljait tavaly a Duna Autó, amely értékesítési rekordot ért el.

 • ÁPRILIS 26. 07:28Megszavazták a Mercator megmentését

  Jóváhagyta a szlovén parlament kedden a kormány törvényjavaslatát a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő horvát Agrokor leányvállalata, a Mercator kiskereskedelmi áruházlánc megmentésére.

 • ÁPRILIS 25. 18:20Jól fogyott a Big Mac

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér