Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×



Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 6. 06:40|Kelemen Zoltán | Vállalatok » Kereskedelem

Drágulhat a hús

Áremelkedés várható a húspiacon, a készítmények áfáját is csökkenteni kellene.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Idén a húsfeldolgozók eredményességét az fogja meghatározni, hogy költségnövekedéseiket mennyiben tudják érvényesíteni a kereskedőkkel szemben, azaz többletráfordításaik mennyire épülnek be a fogyasztói árakba – jelentette ki sajtótájékoztatóján Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A húsipar költségei ugyanis az utóbbi időben több ágon is emelkedtek. Az élő sertések ára tavaly január és december között 20 százalékkal nőtt, és a trend idén sem tört meg, jelenleg az árak már meghaladják az ötéves átlagot.

Kép: Teknős Miklós

Tavaly január és december között 10 százalékkal nőttek az iparági átlagbérek, idén pedig a minimálbér és a kötelező bérminimum emelése jelent többletterhet. Ráadásul a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szigorodtak. A nagy forgalmú húskészítményeknek – mint a párizsi vagy a virsli – a korábbi 40 helyett minimum 51 százalék húst kell tartalmazniuk, miközben ezeknél 10 százalékban korlátozták, egyes kolbászoknál és szalámiknál pedig megtiltották a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságát. Éder utalt arra, hogy az élelmiszerkönyv változása miatti áremelés kényszere ügyében vitájuk van az agrártárcával, de ő idén fogyasztóiár-emelkedésre számít.

Tavaly a hazai vágóhidakon 4,675 millió sertést vágtak, ami 2014, vagyis az élő sertés áfacsökkentésének bevezetése óta 25 százalékos növekedés. Mivel eközben a statisztikailag igazolt sertésszám 7 százalékkal csökkent, és az importadatok sem adnak magyarázatot a vágásszám növekedésére, egyértelmű, hogy az áfacsökkentés jelentős mértékű fehéredést hozott. Az áfacsalók egy része átvándorolt a húskészítménypiacra. Ez a költségek növekedése ellenére is 0,5-1,5 százalékos árcsökkenést hozott például a szárazkolbászoknál és a gépsonkánál, ezért a készítménypiacon is nagy szükség lenne az áfacsökkentésre.

Az élelmiszerkönyvet azért szigorították, hogy a magyar fogyasztók jobb minőségű termékeket kapjanak a boltokban – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy általában augusztus elejétől lépnek életbe a szabályok, de a húsvéti szezon miatt a sonkákra vonatkozó előírások már januártól hatályosak. Reményei szerint a feldolgozók alkalmazkodnak az új szabályokhoz, és nem egyszerűen csak átnevezik a terméküket olyanra, amelyet az élelmiszerkönyv nem szabályoz. Harmadik útként a hamisítás jöhet szóba, de az öt éve működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezeket jó hatékonysággal szűri ki. Mint felidézte, 2012 óta 860 millió forint bírságot szabtak ki, több mint 3600 tonna hamis termék megsemmisítését rendelték el, és 9 milliárd forintnyi adóelkerülést akadályoztak meg.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Drágulhat a hús
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
  • Képgalériák
  • Videogalériák
  • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

  • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

  • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

  • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

  • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

  • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
  • Túlteljesített a Magyar Telekom

    Túlteljesített a Magyar Telekom

  • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

    Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

    Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  • Magyar a világ két legjobb bárja

    Magyar a világ két legjobb bárja

  • Bóvliba vágtak minket - vox pop

    Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér