Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2015. 3. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2015. 3. 17. 08:57|Várkonyi Iván | Vállalatok » Kereskedelem

Egyre több kreatív ötlettel állnak elő a vasárnapi zárvatartás kikerülésére

Újabb törvénymódosítást nyújt be még ebben a hónapban a kormány azért, hogy korlátozni lehessen az örökségvédelmi területeken is a nyitva tartást. Ma az ügyben két jogszabály módosításáról is szavaznak a honatyák. Ezek szerint tényleg csak adventi bérpótlékot vezetnének be, így a raktárosoknak és a kötelező zárást megúszó üzletek dolgozóinak továbbra is csak 50 százalékos kiegészítés jár.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre többen próbálják megúszni valahogy a zárva tartási előírásokat, napról napra újabb kreatív ötletekkel állnak elő a kereskedők és önkormányzatok, hogy kibújjanak a törvény hatálya alól. Az egyik lehetőség, hogy minél nagyobb területeket nyilvánítanak piaccá, vásárrá.

A másik, hogy teljes települések területét jelölik ki kulturális fesztivállá. Ott ugyanis – legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb értelmezése szerint – nem kell zárva tartani vasárnap. Sőt: alkalmazottak is lehetnek majd a pult másik oldalán.

„A fesztiválok kulturális események, így a hozzájuk kapcsolódó – kulturális tevékenységet kiszolgáló – kereskedelem a kivételi körbe beletartozik. A fesztiválok ötvöződhetnek vásárral, a törvény ebben az esetben is – saját hatálya alóli – kivételként nevesíti az adott rendezvényt” – válaszolta az NGM a Pénzcentrum.hu-nak arra a kérdésére, vajon be kell-e zárni a fesztiválokon is tíz óra után minden kiskereskedelmi egységet. Az korábban is nyilvánvaló volt, hogy a zenei fesztiválokon ételt és italt minden további nélkül lehet majd kapni az idén is 0-24 órában, a kérdés csak az volt: a zárva tartási törvény vonatkozik-e a többi boltra. A törvény a kulturális kiszolgáló tevékenységet és a vásárokat valóban kivételként említi, de mindeddig kérdés volt: a fesztiválokat lehet-e bármelyiknek minősíteni.

A kedvező minisztériumi állásfoglaláson felbuzdulva viszont több település dönthet majd úgy, hogy akár a teljes falu- vagy város területén fesztivált rendez – így ugyanis a helyi kereskedők mentesülhetnének a zárva tartási törvény előírásai alól. Miután van már példa az egész falut érintő több hetes fesztiválra, akár lehet az egész nyári szezon alatt is ilyet rendezni. Ez a megoldás segíthet például a balatoni településeknek is, hiszen a szezonban ott valóban kulcsfontosságú volna a vasárnapi nyitás. És ehhez most még egy könnyítést is kapnak.

Az Országgyűlés ugyanis ma szavaz a vasárnapi bérpótlékról, de igencsak korlátozott körben állapít meg a legújabb változat további 50 százalékos bérkiegészítést (a jelenlegi 50 százalékon felül). Csak adventkor kell a száz százalékos bérpótlékot fizetni, valamint azon az egy vasárnapon, amikor a kereskedő még (ezen felül) nyitva tarthat. Azok az üzletek viszont, amelyek a kivételek közé esnek (a gyógyszertárak, az üzemanyagtöltő állomások, a piacokon, vásárokon, reptereken és pályaudvarokon működő boltok) viszont továbbra is az ötven százalékos bérpótlékot lesznek kénytelen kifizetni. Sőt: azokban az üzletekben sem kell dupla bért fizetni majd a vasárnap foglalkoztatott alkalmazottaknak, amelyekre vonatkozik a zárva tartási törvény: ha a bolt nem nyit ki, csak leltároznak, takarítanak vagy polcot pakolnak, akkor is marad a korábbi bérpótlék.

Újabb módosítás jöhet

További változtatásra is szükség lesz a vasárnapi szabályoknál. A vasárnapi bérpótlékon túl ma döntenek a lex Metro és lex Spar néven elhíresült passzusokról: az egyik a kis- és nagykereskedelmet folytató üzlet vasárnapi és éjjeli nyitását tiltja meg, a másik a benzinkúton üzemanyagot nem áruló boltét. A kormány viszont a múlt héten döntött arról, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmának elvét a világörökségi területeken is szükséges érvényesíteni. Az erről szóló törvénymódosító javaslatot várhatóan – figyelemmel az Országgyűlés kéthetes ülésezési rendjére – a Kormány 2015. március 24-ig nyújtja be a parlamentnek – közölték lapunkkal a nemzetgazdasági tárcánál. Ez követően a jogszabály módosított rendelkezései legkésőbb 2015. május közepétől alkalmazhatóak majd.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egyre több kreatív ötlettel állnak elő a vasárnapi zárvatartás kikerülésére
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér