VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / KERESKEDELEM

Külföldiek viszik a használt autóinkat

2012. 7. 18. 10:34|Utolsó módosítás: 2012. 7. 18. 10:51|Vállalatok » Kereskedelem
Nagymennyiségű használtautót vásároltak külföldről Magyarországon az elmúlt időszakban a határon túlról érkező autókereskedők – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A tavalyi év során közel tízezer gépkocsit vittek külhonba a vevők, amely összességében 7,9 milliárd forint bevételt jelentett az eladóknak. A legtöbb autót Szerbia és Németországba vitték hazánkból.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A korábbi években megfigyelhető volt, hogy a hazai használtautó kínálat szűkülő lehetőségei miatt egyre több autót hoznak be külföldről a magyarországi kereskedők és a magánszemélyek egyaránt. Az elmúlt évben összesen 31.313 gépkocsit importáltak hazánkba, amely azért jelentős, mert ez a mennyiség megközelítette az újautók forgalomba helyezési számát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az autók behozatala mellett 2011-ben jelentős mennyiségű használt gépkocsi hagyta el országot. A hivatalosan bejelentett eladások összesítései azt mutatják, hogy a tavalyi év során 9.851 kocsit vittek határon túlra a kereskedők, összességében 7,9 milliárd, átlagosan 882.391 forint értékben. A magyar használtautók legnagyobb felvásárlójának Szerbia és Németország mutatkozott. Az előbbi ország kereskedői inkább az olcsóbb, és korosabb gépkocsikat preferálták, átlagosan a 3-500.000 forintos autókat vittek a délnyugati szomszédunkhoz. Németországból a 2 millió forint feletti kocsikat vásárolták, de előfordult 10 millió forint fölötti tranzakció is.

Forrás: KSH
Célországok

„A korábbi évek tapasztalataival megegyezően a nagyobb értékű, fiatal használtautókat továbbra is Nyugat-Európába viszik a külföldi vásárlók. Mint látható, a legnagyobb kereslet Németországban mutatkozik ezekre a gépjárművekre, ahová a határon túli kereskedők egy körben akár kamionnyi autót is szállítanak” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. „Az ilyen típusú gépkocsikra egyébként itthon is lenne érdeklődő, azonban a nyugati piacokról érkező vásárlók – biztosabb anyagi lehetőségeik miatt – gyorsabban hozzájutnak e modellekhez” – tette hozzá a márkaigazgató.

Az elmúlt esztendőben a legnagyobb kereslet összességében az 1500-2500 köbcentiméteres dízel autókra volt, e kategóriában vitték a legtöbb modellt (5.401 db) külföldre. Kedveltnek számítottak a 1000-1500 cm3-es benzin, illetve benzin\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\gáz üzemű motorral szerelt kocsik is, amelyből 2.075 darab hagyta el az országot. Az értékesítések során több távoli országba is volt regisztrált eladás, vásároltak Afganisztánból, Líbiából, Paraguayból, Malajziából, Angolából, vagy akár még Nigériából is. A legolcsóbb autókat ez utóbbi országból vásárolták (megközelítőleg, átlagosan 40.000 forint értékben), míg a legdrágábbnak számító, 30 millió forint értéket is meghaladó gépkocsikat Svájcban, és Luxemburgban helyezték újból forgalomba.

„Országszerte megfigyelhető, hogy növekszik az érdeklődés külföldről a használtautók iránt, mivel hazánkban kedvező áron szerezhetőek be az alacsonyabb, illetve magasabb kategóriájú autók egyaránt. Ennek ellenére az országos hálózatunkban kevés az ilyen üzletkötés, mindössze egy-két márkakereskedésünk van, ahol nagyobb forgalmat bonyolítunk külhonba. A magyarországi Weltauto hálózat a 6.000-nél több, tavaly eladott autóból 100-nál kevesebbet értékesített külföldre” – tájékoztatott Horváth Zoltán.

 

Szerző: Világgazdaság Online
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Külföldiek viszik a használt autóinkat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér