Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 18. 10:34|Utolsó módosítás: 2012. 7. 18. 10:51|Világgazdaság Online | Vállalatok » Kereskedelem

Külföldiek viszik a használt autóinkat

Nagymennyiségű használtautót vásároltak külföldről Magyarországon az elmúlt időszakban a határon túlról érkező autókereskedők – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A tavalyi év során közel tízezer gépkocsit vittek külhonba a vevők, amely összességében 7,9 milliárd forint bevételt jelentett az eladóknak. A legtöbb autót Szerbia és Németországba vitték hazánkból.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A korábbi években megfigyelhető volt, hogy a hazai használtautó kínálat szűkülő lehetőségei miatt egyre több autót hoznak be külföldről a magyarországi kereskedők és a magánszemélyek egyaránt. Az elmúlt évben összesen 31.313 gépkocsit importáltak hazánkba, amely azért jelentős, mert ez a mennyiség megközelítette az újautók forgalomba helyezési számát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az autók behozatala mellett 2011-ben jelentős mennyiségű használt gépkocsi hagyta el országot. A hivatalosan bejelentett eladások összesítései azt mutatják, hogy a tavalyi év során 9.851 kocsit vittek határon túlra a kereskedők, összességében 7,9 milliárd, átlagosan 882.391 forint értékben. A magyar használtautók legnagyobb felvásárlójának Szerbia és Németország mutatkozott. Az előbbi ország kereskedői inkább az olcsóbb, és korosabb gépkocsikat preferálták, átlagosan a 3-500.000 forintos autókat vittek a délnyugati szomszédunkhoz. Németországból a 2 millió forint feletti kocsikat vásárolták, de előfordult 10 millió forint fölötti tranzakció is.

Forrás: KSH
Célországok

„A korábbi évek tapasztalataival megegyezően a nagyobb értékű, fiatal használtautókat továbbra is Nyugat-Európába viszik a külföldi vásárlók. Mint látható, a legnagyobb kereslet Németországban mutatkozik ezekre a gépjárművekre, ahová a határon túli kereskedők egy körben akár kamionnyi autót is szállítanak” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. „Az ilyen típusú gépkocsikra egyébként itthon is lenne érdeklődő, azonban a nyugati piacokról érkező vásárlók – biztosabb anyagi lehetőségeik miatt – gyorsabban hozzájutnak e modellekhez” – tette hozzá a márkaigazgató.

Az elmúlt esztendőben a legnagyobb kereslet összességében az 1500-2500 köbcentiméteres dízel autókra volt, e kategóriában vitték a legtöbb modellt (5.401 db) külföldre. Kedveltnek számítottak a 1000-1500 cm3-es benzin, illetve benzin\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\gáz üzemű motorral szerelt kocsik is, amelyből 2.075 darab hagyta el az országot. Az értékesítések során több távoli országba is volt regisztrált eladás, vásároltak Afganisztánból, Líbiából, Paraguayból, Malajziából, Angolából, vagy akár még Nigériából is. A legolcsóbb autókat ez utóbbi országból vásárolták (megközelítőleg, átlagosan 40.000 forint értékben), míg a legdrágábbnak számító, 30 millió forint értéket is meghaladó gépkocsikat Svájcban, és Luxemburgban helyezték újból forgalomba.

„Országszerte megfigyelhető, hogy növekszik az érdeklődés külföldről a használtautók iránt, mivel hazánkban kedvező áron szerezhetőek be az alacsonyabb, illetve magasabb kategóriájú autók egyaránt. Ennek ellenére az országos hálózatunkban kevés az ilyen üzletkötés, mindössze egy-két márkakereskedésünk van, ahol nagyobb forgalmat bonyolítunk külhonba. A magyarországi Weltauto hálózat a 6.000-nél több, tavaly eladott autóból 100-nál kevesebbet értékesített külföldre” – tájékoztatott Horváth Zoltán.

 

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Külföldiek viszik a használt autóinkat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 19. 17:05Idén a Spar 22 milliárd forintot fektet be Magyarországon

  Meghaladja a 22 milliárd forintot a Spar idei beruházási kerete, amelyet az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat Magyarországon fektet be - közölte a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. csütörtökön az MTI-vel.

 • JANUÁR 19. 16:42Egyre kapósabb Kínában a magyar élelmiszer

  A magyar-kínai áruforgalomban növekszik a magyar élelmiszeripari termékek exportja, 2015-ben 46 millió eurót tett ki, 2016 első háromnegyedévében pedig már 52,4 millió eurót - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön.

 • JANUÁR 18. 13:43Visszahívás: Szalmonellás a Lidl kölesgolyója

 • JANUÁR 17. 19:13Magyar áruházakat is vásárol a CPI a régióban

  Magyarországi, csehországi, lengyelországi és romániai bevásárlóközpontokból, összesen 11 kereskedelmi ingatlanból álló portfólió megvásárlásáról írt alá keretmegállapodást a CPI Property Group a CBRE Global Investors által kezelt alapokkal - tájékoztatta a luxemburgi székhelyű, főként hosszú távú ingatlanbefektetésekkel és bérbeadással foglalkozó CPI kedden az MTI-t.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér