VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK / KERESKEDELEM

Nem a kis boltok nyertek az egyéves vasárnapi zárva tartáson

2016. 3. 15. 17:52|Utolsó módosítás: 2016. 3. 16. 08:47|Vállalatok » Kereskedelem
A kiskereskedelmi forgalom tavalyi bővülése mellett a vártnál kisebb veszteséget okozott az egy éve bevezetett vasárnapi boltzár. Ugyanakkor csökkent a létszám és boltok száma is.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Jelentős forgalmat bonyolítunk le vasárnap, és a nyitva tartás már csak azért is megéri, mert a gyorsan romló zöldség és gyümölcs így nem megy veszendőbe” ­– mondta a Világgazdaságnak Sipos Éva, a Corvin sétányon található Mr. Fruit Delicates bolt tulajdonosa. Az Arany János utcában lévő második üzletüket viszont nem éri meg kinyitniuk a hét utolsó napján, mivel annak vevőközönségét elsősorban a környék irodaházaiban dolgozók adják. A Mr. Fruit példája jól mutatja, hogy a helyszíntől és az áruösszetételtől egyaránt függ, hogy a kisboltok tudtak-e profitálni az egy éve bevezetett vasárnapi boltzárból.
 
A kormány szerint  viszont beváltotta a hozzá fűzött reményeket a vasárnapi nyitva tartást korlátozása: hatására tavaly március 15. óta 200–250 milliárd forintos többletbevétele keletkezett a vasárnapokon– a helyzetbe hozni kívánt –kisvállalkozásoknak. Ezt a végkövetkeztetést azonban nem tartják kellően megalapozottnak a szakmabeliek, mivel az online kasszák forgalmi adatai – amelyekre a kormány hivatkozik – ömlesztettek, vagyis nem csupán a kiskereskedelmi egységekre vonatkoznak, hanem a vendéglőkre, szállodákra, benzinkutakra, trafikokra. Ráadásul hiányoznak az összehasonlítás alapjául szolgáló 2014-es online adatok, hiszen az online kasszarendszer kiépítése az év elejétől egészen augusztusig elhúzódott.
 
Valószínűleg kismértékű forgalomkiesést szenvedett el minden kereskedelmi csatorna, ugyanakkor a gazdasági fellendülésnek köszönhető vásárlőerő-növekedés összességében jelentős forgalomnövekedést hozott, így eltörpült a vasárnapi veszteség – mondta a Világgazdaságnak Bakonyi-Kovács Krisztina, a GfK Hungária szenior piackutatója. A GfK adatai szerint 2015 márciusa és augusztusa között a háztartások 1,3 százalékkal többet költöttek napi fogyasztási cikkekre, mint egy évvel korábban. A KSH szerint, az év egészében 5,5  százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, s bár az adatokat az online kasszák „fehérítő” hatása is felfelé húzta. A forgalombővülés mindenesetre valamivel nagyobb lett volna a vasárnapi boltzár nélkül.
 
Az egyes bolttípusok közötti érdemi átrendeződést sem érzékelt a GfK: a kiesett forgalom jelentős része a nagy láncoknál maradt, csak más napra tevődött át. A Spar például nemrég 3 százalékos tavalyi forgalomnövekedésről számolt be,  amelyet a cég szerint szinte egyáltalán nem befolyásolt a vasárnapi boltzár, mivel a vásárlások a meghosszabbított nyitva tartású hétköznapokra terelődtek át. A GfK szerint egyedül a kisbolt-láncok, főként a CBA forgalma csökkent 2015 márciusát követően, de utóbbi sem elsősorban a vasárnapi boltzár, hanem a hálózat belső problémái miatt. (Megkérdeztük erről a CBA-t, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.) A független kisboltok ugyan növelni tudták részesedésüket a vasárnapi forgalomból, de a teljes időszakot nézve nem tudtak nyerni a boltzárral, inkább a diszkontok térnyerése figyelhető meg a többiek rovására.
 
A létszámra vonatkozó statisztikákból az derül ki, hogy a négy főnél nagyobb kiskereskedelmi cégek alkalmazottainak száma nem változott érdemben tavaly. A kereskedelemben foglalkoztatottak száma – ebbe beletartozik mindenki, aki a kis- és nagykereskedelemben dolgozik – ugyanakkor 8-9 ezer fővel csökkent 2014-hez képest. Ez nyilván összefügg a boltzárral, de más hatások is szerepet játszottak benne. A Blokkk.com szakportál arra is felhívja a figyelmet, hogy 2015 első félévében 2300 darabbal csökkent a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma 2014 végéhez képest, ami valószínűleg többségében megszűnő kisboltokat takar.
Szerző: VG
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem a kis boltok nyertek az egyéves vasárnapi zárva tartáson
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

 • 2. Nemgyarmat2016. 3. 16. 11:27

  És Kubatov kutyáinak köszönhetően még sokáig zárva lesznek vasárnap...

  A Zemberek vélemény ennyire fontos Viktátornak:D

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nem a kis boltok nyertek az egyéves vasárnapi zárva tartáson


  És Kubatov kutyáinak köszönhetően még sokáig zárva lesznek vasárnap...

  A Zemberek vélemény ennyire fontos Viktátornak:D

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Teofil2016. 3. 16. 10:07

  Csoda ha meg szűnnek,olyan drága minden pl kenyér 700 Ft a 116 Ft liszt 220 Ft stb csak olyan megy ezekhez valamit venni aki elfelejtett valamit meg venni!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nem a kis boltok nyertek az egyéves vasárnapi zárva tartáson


  Csoda ha meg szűnnek,olyan drága minden pl kenyér 700 Ft a 116 Ft liszt 220 Ft stb csak olyan megy ezekhez valamit venni aki elfelejtett valamit meg venni!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér