Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 5. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 10. 5. 06:00|Márk Edina | Vállalatok » Kereskedelem

Nem enyhül a hiány a boltokban, alig találnak dolgozókat

A vasárnapi újranyitás és a kiemelkedő béremelések ellenére is legfeljebb stagnál a dolgozói létszám a kereskedelemben.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A látványos béremelések sem enyhítik egyelőre az égető munkaerőhiányt a kiskereskedelemben: az idén az első hét hónapban a KSH adatai szerint 192-193 ezer között stagnált a létszám a szektorban, az élelmiszerboltokban 102 ezren dolgoztak. Az összlétszám így csupán pár ezer fővel emelkedett a tavalyi 187 ezres átlaghoz képest, pedig az idén tavasztól vasárnap is újra kinyithatnak a boltok. A bejelentett üres álláshelyek száma viszont folyamatosan nő: a második negyedévben az első három hónaphoz képest 20 százalékkal több, összesen 4600 állást nem tudtak betölteni a kereskedelmi cégek.

A valós munkaerőhiány ennél jóval magasabb lehet, hiszen a Világgazdaság által megkérdezett nagy élelmiszer-kereskedelmi áruházláncok egyenként több száz üres pozícióról számoltak be. A Lidl például 300, a SPAR 300-350 munkavállalót keres, de a TESCO is több száz állást kínál. „A SPAR az eladói, a pénztárosi és a reszortfelelősi munkaköröket tudja a legnehezebben betölteni, a logisztikai területen pedig az egész országban jellemző sofőrhiánnyal küzdünk. Emellett a húsüzemünkbe az elmúlt években begyűrűzött a szintén országos henteshiány” – mondta a Világgazdaságnak Maczelka Márk, a vállalat kommunikációs igazgatója. A Lidl a speciális képesítést igénylő targoncavezetői munkaköröket nem tudja betölteni a logisztikai központjaiban. A Tesco a hentesek és targoncások mellett pékeket is nehezen talál.

Elkél a segítség az üzletekben. Fotó: Reviczky Zsolt
Tavaly óta lényegében stagnál a létszám a Tescónál, az Auchannál és a SPAR-nál is. A nagyok közül egyedül a diszkontok tudtak egyáltalán létszámot bővíteni, ami valószínűleg leginkább a szektor átlagához képest magasabb fizetéseknek köszönhető. A Lidl munkavállalói létszáma 2015 szeptemberében 3955 fő volt, 383 fővel több, mint 2016 szeptemberében – tudtuk meg Tőzsér Judittól, a Lidl kommunikációs vezetőjétől. A másik diszkontlánc, az Aldi is folyamatos bővülésről számolt be lapunknak: az elmúlt 14 hónapban több mint 300 fővel emelkedett, így jelenleg a kétezret is meghaladja a létszám, és az újabb üzletek nyitásával tovább emelkedik majd.

A hiány miatt a cégek egyre aktívabb és költségesebb toborzásra kényszerülnek. A Tesco például az idei pénzügyi évében a tavalyi összeg másfélszeresét költötte el erre a célra. A brit áruházlánc egyre többet hirdet az interneten, de többet költ a helyi nyomtatott médiában is, emellett az ügynökségeken keresztül is toboroz munkaerőt. Az Auchan már a vásárlók közül is munkavállalókat toboroz, és az idén először áruházi toborzó akciókkal, például karriernapokkal bővítette munkaerő-keresési eszköztárát.

Bérverseny a kasszák mögött

A munkaerő megtartása érdekében a kereskedelmi cégek az országos átlagot jóval meghaladó béremelésre kényszerültek. A Lidl például az idén két lépésben, összesen 20 százalékkal emelte meg a fizikai munkavállalóinak bérét. A Tesco 3,5 milliárd forintot fordított az idén bérfejlesztésre, ami átlagosan 11 százalékos béremelést jelentett 14 ezer, nem vezető beosztású munkavállaló számára. A SPAR a legnagyobb létszámú munkakörökben átlagosan 10 százalék feletti emelést hajtott végre az elmúlt időszakban, emellett dolgozói vásárlási kedvezményt és egyéb juttatásokat vezetett be. Az Auchan átlagosan 10 százalékkal növelte áruházi dolgozói bérét 2016-ban, amely már 2015 októberében életbe lépett, emellett számos különjuttatást, a többi között kiterjesztett baleset- és életbiztosítási rendszert vezetett be, így összesen 1,2 milliárd forintot fektetett be a munkatársak bérfejlesztésébe.

TESCO-GLOBAL Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


AUCHAN MAGYARORSZÁG Kft. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem enyhül a hiány a boltokban, alig találnak dolgozókat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 23. 11:37Mást várnak már a fogyasztók, meg is érzi a piac

  A kiskereskedők nem mehetnek elég hamar elébe a fogyasztói elvárások változásainak. Ezek egyik mozgatórugója az autózási, közlekedési szokások átalakulása.

 • MÁRCIUS 23. 10:57Új irányba tart a Mol-csoport

  Az eddigiekhez képest új területeken is vezető, illetve meghatározó regionális szereplő kíván lenni a Mol csoport a nemrég elfogadott új, hosszú távú stratégiája szerint

 • MÁRCIUS 23. 09:00Közel öt százalékkal emelkedett a boltok forgalma

  2017. januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • MÁRCIUS 23. 06:29Hosszabbított nyitva tartás lesz nagypéntek előtt és után is

  Mivel a nagypéntek a beszállítóknak is munkaszünet lesz, a készlethiány fejfájást okozhat az áruházláncoknak, de így is szinte garantált húsvétkor a rekordforgalom.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér