Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 15:23|Utolsó módosítás: 2017. 1. 10. 16:15|Sándor Tünde | Vállalatok » Kereskedelem

Orrnehéz a könyvpiac

Strasbourgig meg sem állnak a magyar könyvkiadók, amelyek sorra indítják a pereket az ágazatra kivetett iparűzési adó miatt. A magyar könyvpiacot ugyan az idén megmentette a karácsonyi vásárlási láz, a többéves recesszió után most pozitív nullás évet zárnak, körülbelül 1-2,7 százalékos növekedést könyvelhetnek el 2016-ban.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mindezekről a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tegnapi sajtótájékoztatóján volt szó, ahol a vezetőség tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a négy nagy hazai írószövetség 110 millió forintos támogatásával szemben, a kormány 600 millió forintot szán Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes sorozatának kiadására és 400 milliót a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. íróakadémiájára. Mindezt úgy, hogy közben ellehetetlenülnek a tehetséggondozás legfontosabb műhelyei, az irodalmi folyóiratok, és mindössze 25 millió forint jut a magyar művek külföldi piacra jutását segítő fordítások támogatására.

Nagyon komoly probléma a magyar szakkönyvkiadás támogatásának lenullázása, amire korábban 600 millió forint volt, és a mostani támogatás-megvonás a magyar nyelv modern, tudományos szókincsének további szűküléséhez vezet majd, mivel nem éri majd meg lefordítani az új könyveket.  Keresztury Tibor, a MKKE igazgatója hangsúlyozta: az állami támogatások aránytalanságával elveszni látszik a kiegyensúlyozottság utolsó esélye is. Kocsis András Sándor a Kossuth Kiadó és az MKKE elnökségének elnöke ugyanakkor arról is beszélt, hogy az orrnehéz, vagyis az év utolsó két hónapjából megélni kénytelen könyves szakma további piacidegen beavatkozásokat már aligha bír el.

Nagyon fontos lenne, hogy a kormány erőteljesen támogassa a legjobb és legolcsóbb országreklámot jelentő, világszintű kortárs magyar irodalom külföldre juttatását, de éppen  a világ egyik legfontosabb rendezvényén, a Frankfurti Könyvvásáron való megjelenésre alig jut pénz. Tavaly 6 millió forintból kellett megoldani a vásári jelenlétet, és a már elkezdődött Arany Évre (Arany János születésének 200. évfordulója van az idén) még elfogadott költségvetés sincs - adtak hangot aggodalmaiknak a könyvkiadók és könyvterjesztők.

A magyar könyvpiac egyébként a könnyed irodalom felé tolódott, ma már két-háromezer példányban eladott könyvek sikeresnek számítanak. Tavaly 12 ezer cím jelent meg, a csúcsidőszak a válság előtt, 2007-2008-ban volt, amikor évente 13 ezer könyvet dobtak piacra a kiadók. A magyar gyerekkönyvek igazi sikerterületnek számítanak, a gazdag termés minőségi műveket jelent, azokkal folyamatosan nyerik el a külföldi díjakat is az alkotók és a kiadók.

A könyves szakma koncentrációja eközben zavartalan, a kis kiadók egyre kisebbek, a nagyok meg egyre nagyobbak lesznek, a szereplők egyetértenek abban, hogy a digitális világ nem ellenfél, az olvasási készség alapja a könyv, és az informatika világában is nem csak olvasni, hanem dekódolni is tudni kell, amihez a rendszeres olvasás jó alapokat ad.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Orrnehéz a könyvpiac
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 21. 11:56Új Matyi-cég dőlt be

  Elrendelte a bíróság a Szóbarlang Könyvkiadó Kft. felszámolását. A 2006-ban alapított kiadó korábban Matyi Dezső birodalmához tartozott, a pécsi könyvmágnás tulajdonosként 2014-ben szállt ki a cégből, de idén január közepéig még a kft. ügyvezetője volt a cégnyilvántartásban.

 • ÁPRILIS 21. 11:49Kezd magára találni az eBay

 • ÁPRILIS 21. 10:31Több tonnányi krumplit foglalt le a Nébih

  24 tonna teljesen jelöletlen burgonyát zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy lengyel rendszámú kamionban.

 • ÁPRILIS 20. 15:04Törvénnyel mentik meg a Mercator áruházláncot

  A szlovén parlament törvényt készül elfogadni a Mercator kiskereskedelmi áruházlánc megmentéséről, amely Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor leányvállalata - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér