Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 15:23|Utolsó módosítás: 2017. 1. 10. 16:15|Sándor Tünde | Vállalatok » Kereskedelem

Orrnehéz a könyvpiac

Strasbourgig meg sem állnak a magyar könyvkiadók, amelyek sorra indítják a pereket az ágazatra kivetett iparűzési adó miatt. A magyar könyvpiacot ugyan az idén megmentette a karácsonyi vásárlási láz, a többéves recesszió után most pozitív nullás évet zárnak, körülbelül 1-2,7 százalékos növekedést könyvelhetnek el 2016-ban.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mindezekről a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tegnapi sajtótájékoztatóján volt szó, ahol a vezetőség tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a négy nagy hazai írószövetség 110 millió forintos támogatásával szemben, a kormány 600 millió forintot szán Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes sorozatának kiadására és 400 milliót a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. íróakadémiájára. Mindezt úgy, hogy közben ellehetetlenülnek a tehetséggondozás legfontosabb műhelyei, az irodalmi folyóiratok, és mindössze 25 millió forint jut a magyar művek külföldi piacra jutását segítő fordítások támogatására.

Nagyon komoly probléma a magyar szakkönyvkiadás támogatásának lenullázása, amire korábban 600 millió forint volt, és a mostani támogatás-megvonás a magyar nyelv modern, tudományos szókincsének további szűküléséhez vezet majd, mivel nem éri majd meg lefordítani az új könyveket.  Keresztury Tibor, a MKKE igazgatója hangsúlyozta: az állami támogatások aránytalanságával elveszni látszik a kiegyensúlyozottság utolsó esélye is. Kocsis András Sándor a Kossuth Kiadó és az MKKE elnökségének elnöke ugyanakkor arról is beszélt, hogy az orrnehéz, vagyis az év utolsó két hónapjából megélni kénytelen könyves szakma további piacidegen beavatkozásokat már aligha bír el.

Nagyon fontos lenne, hogy a kormány erőteljesen támogassa a legjobb és legolcsóbb országreklámot jelentő, világszintű kortárs magyar irodalom külföldre juttatását, de éppen  a világ egyik legfontosabb rendezvényén, a Frankfurti Könyvvásáron való megjelenésre alig jut pénz. Tavaly 6 millió forintból kellett megoldani a vásári jelenlétet, és a már elkezdődött Arany Évre (Arany János születésének 200. évfordulója van az idén) még elfogadott költségvetés sincs - adtak hangot aggodalmaiknak a könyvkiadók és könyvterjesztők.

A magyar könyvpiac egyébként a könnyed irodalom felé tolódott, ma már két-háromezer példányban eladott könyvek sikeresnek számítanak. Tavaly 12 ezer cím jelent meg, a csúcsidőszak a válság előtt, 2007-2008-ban volt, amikor évente 13 ezer könyvet dobtak piacra a kiadók. A magyar gyerekkönyvek igazi sikerterületnek számítanak, a gazdag termés minőségi műveket jelent, azokkal folyamatosan nyerik el a külföldi díjakat is az alkotók és a kiadók.

A könyves szakma koncentrációja eközben zavartalan, a kis kiadók egyre kisebbek, a nagyok meg egyre nagyobbak lesznek, a szereplők egyetértenek abban, hogy a digitális világ nem ellenfél, az olvasási készség alapja a könyv, és az informatika világában is nem csak olvasni, hanem dekódolni is tudni kell, amihez a rendszeres olvasás jó alapokat ad.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Orrnehéz a könyvpiac
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 21. 16:25Kiskereskedőket várnak Ferihegyre

  A Budapest Airport kiskereskedelmi egységek üzemeltetőinek érdeklődését várja hamarosan induló tendere kapcsán, amely a SkyCourt és a 2A Terminál szívében kínál üzlethelyiségeket, összesen mintegy 550 négyzetméteren.

 • MÁRCIUS 21. 15:57Minimálárat rögzítettek a kazántöltőnél: bírságolt a GVH

 • MÁRCIUS 20. 15:25Akár magyar piacra is kerülhetett a romlott brazil húsból

  Akár hazánkba is kerülhetett abból a romlott húsból, amelyet Brazília exportált a világpiacra. Erre azután derült fény, hogy pénteken a brazil hatóságok több húsfeldolgozóban is razziát tartottak, mely során kiderült, a cégek romlott árut adott el, és ellenőröket fizetett le. A botrány a világ számos országát érintheti, a rossz húsból több mint 150 országba is juthatott.

 • MÁRCIUS 20. 14:14Feketelista készül a jogsértő webshopokról

  A webáruházak zömét Magyarországon a KKV szektorba tartozó vállalkozások üzemeltetik, akik az elektronikus kereskedelemre vonatkozó jogszabályok 2017 februári változása miatt nem lehetnek teljesen nyugodtak.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér