Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 12. 07:00|Diószegi József | Vállalatok » Közlekedés

Az állam szerint kifizették a BKK-t

A főváros szerint az állam nem adott pénzt az agglomerációs közlekedésre, az illetékes minisztérium szerint viszont az állam minden költséget fedezett. A tárgyaláshoz kormányzati felhatalmazás kellene a minisztériumnak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az állam nem maradt adósa a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nek – állítja a Világgazdaságnak a fejlesztési tárca. A minisztérium Tarlós István főpolgármesternek arra a mondatára reagált, amely szerint az állam egy forintot sem adott tavaly az agglomerációs közlekedéshez. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a BKK megállapodásában is szerepel: az agglomerációs közlekedés finanszírozása a budapesti tömegközlekedéshez nyújtott állami források rendszerébe épül be. A központi költségvetés 2016-ban külön költségvetési soron 18 milliárd forintot tartalmaz a főváros részére nyújtott támogatásként – közölte az NFM. (Tavaly ez 24 milliárd forint volt.)

A minisztérium szerint az állami támogatás messze meghaladja a fővárosi cégeken keresztül működtetett agglomerációs közlekedés menetdíjbevételekkel és települési hozzájárulásokkal nem fedezett részét.
A MÁV-Start vonatainak és a Volánbusz helyközi járatai fővárosi szakaszainak működését is az állam finanszírozza, ezek a budapesti helyi közlekedésben is jelentős feladatot látnak el. A Budapest-bérlet bevétele szinte teljes egészében a főváros cégeinél marad. A MÁV-Start és a Volánbusz ebből fakadó éves bevételkiesése 3-4 milliárd forint, amit szintén a kormányzat fedez, érdemben segítve a helyi közlekedés lebonyolítását is – emelte ki a minisztérium.

Egyetlen mondattal reagált Tarlós István az NFM lapunknak adott nyilatkozatának a BKK pénzügyeiről: "A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minapi, BKK-val kapcsolatos állásfoglalása olyan mértékű tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot, hogy ha én lennék a miniszter, akkor azt, aki ezt az állásfoglalást fogalmazta, kirúgnám az állásából."
A rendszer egészére vonatkozó állami finanszírozás a megkötött megállapodásokban (Budapest 21, NFM-BKK) foglalt szolgáltatási tartalom egészét, tehát az agglomerációs közlekedést is figyelembe veszi. A nyújtott finanszírozás jóval több, mint amit az eredendően állami feladatként fenntartandó helyközi közlekedési részarány igényelne. Így az állami költségviselésből a kifejezetten önkormányzati illetőségű, helyi járati tevékenységre is jelentős összeg jut.

A BKK múlt héten – 15 napos határidővel – megküldte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az agglomerációs közlekedés finanszírozására vonatkozó, a tárca szerződéses mulasztásával kapcsolatos felszólító levelet. A rendezetlenség fennmaradása esetén a 15 nap elteltével a megállapodást felmondja a BKK – közölte pénteken Tarlós. 

Az NMF és a BKK 2013-ban hosszú távú megállapodásokat kötött az autóbusszal és a HÉV-vel végzett személyszállításra. A megállapodások 2022-ig hatályosak, és rendes felmondással nem szüntethetők meg – emelte ki a minisztérium. A megállapodásokban a főváros nevében a BKK vállalta az agglomerációs busz- és HÉV-közlekedés korábbi színvonalon és hálózaton történő fenntartását, működtetését. A finanszírozásra a megállapodások pontos éves állami hozzájárulást nem rögzítenek, hanem a kormány és a főváros között 2013 márciusában létrejött Budapest 21 megállapodásban foglaltakat tekintik keretnek, azon belül megfogalmazzák, hogy a működtetési költségeket a budapesti közlekedés finanszírozási rendszere fedezi.

– A Budapest 21 megállapodásban a kormány elsősorban a főváros 2013. évi 104 milliárd forintos adósságrendezése, a budapesti fejlesztések 2014–2020. évi uniós finanszírozású projektlistán szerepeltetése, a hitelfelvételekre nyújtott állami garanciavállalás lehetősége mellett kötelezte el magát. E vállalások teljesültek – hangsúlyozta a tárca. A minisztérium és a főpolgármester álláspontja távolinak tűnik, információink szerint a tárca nyitott a tárgyalásokra. Ahhoz azonban a kormány felhatalmazására lesz szükség, hogy Seszták Miklós , a fejlesztési tárca vezetője tárgyalásokat kezdhessen Tarlóssal – tudta meg a Világgazdaság.

VOLÁNBUSZ Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Az állam szerint kifizették a BKK-t
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér