Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 8. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 8. 12. 06:00|Diószegi József | Vállalatok » Közlekedés

Jön a kártyás fizetés a buszokon

Kártyás terminálokat tervez a buszokra és a villamosokra a BKK. A teljes jegyvásárlási rendszert modernizálják, mindenhol elfogadják majd a bankkártyát a most kiírt közbeszerzésük alapján.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hamarosan minden fővárosi tömegközlekedési eszközön lehet majd érintéses bankkártyával is jegyet váltani. Minden, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. megrendelésére közlekedő járművön lehetőség lesz arra, hogy a viteldíjat közvetlenül, adminisztratív kötöttség nélkül, az ügyfél saját érintés nélküli bankkártyájával is megfizethesse – közölte ugyanis a Világgazdasággal a BKK. A közlekedésszervező cég már ki is írt egy pályázatot bankkártya-elfogadási szolgáltatás beszerzésére, a felhívás most jelent meg az Európai Unió lapjában, a TED-ben. A pályázóknak szeptember 5-ig kell benyújtaniuk az anyagukat, és október közepén derülhet ki, ki nyerte a tendert. Hogy mikor indulhatnak a szolgáltatások, még nem tudni pontosan, de pluszpontot kap az a pályázó, amelyik gyorsabban vállalja a rendszer elindítását.

A közbeszerzésben szereplő beruházás részben már az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó fejlesztés, amelynek céldátuma 2017 vége maradt azt követően is, hogy a BKK a közelmúltban a rendszer újratervezéséről döntött. A mostani pályázat nyertes ajánlattevőjének több feladata is lesz. Biztosítania kell a BKK értékesítési hálózatában működő fizikai és virtuális bankkártya-elfogadóhelyeken a bankkártyás fizetés feltételeit, ehhez mintegy száz POS-terminált kell üzembe helyeznie. Emellett 415 önkiszolgáló és hatszáz mobil POS-terminált is fel kell szerelnie, és lehetővé kell tennie, hogy bankkártyával közvetlenül ki lehessen fizetni a viteldíjat a tömegközlekedési eszközökön lévő, összesen 11 592 kártyaolvasó készüléken keresztül, amelyek természetesen be vannak kötve a háttérintézményekhez is. A pályázónak ezenfelül biztosítania kell még a webes felületen, mobilalkalmazáson és telefonos ügyfélszolgálaton keresztül történő online bankkártya-elfogadást is.

Nemsokára az ellenőröknél is lesznek kártyás terminálok. fotó: MW
Az üzemeltetés a BKK feladata lesz, a nyertes ajánlattevő csak pénzügyi szolgáltatást nyújt, praktikusan egy elszámolórendszert működtet. Az értesítő szerint a beszerzés becsült összege 48 hónapra nettó 550 millió forint, a bankkártyával végzett tranzakciók után a nyertes ajánlattevőt jutalék illeti meg. A jutalék alapja a bankkártyával teljesített és a nyertes ajánlattevő által elszámolt tranzakciók bruttó összege.

A hagyományos és önkiszolgáló POS-terminálokat az ügyfélközpontokban, jegypénztárakban, jegyértékesítő automatákon és a Mol Bubi-állomásokon használja a BKK. A mobil POS-terminálok az elektronikus jegyrendszer bevezetése után a jegyellenőrök munkaeszközei lesznek, így az ügyfelek a viteldíjat és vélhetően a büntetést is a jövőben kártyával is kifizethetik a jegyellenőröknél. Jelenleg a BKK járművein csak készpénzzel lehet jegyet vásárolni a járművezetőktől, illetve a kísérő személyzettől. Az ügyfélközpontokban, jegypénztárakban és jegyértékesítő automatáknál viszont már ma is lehet bankkártyával fizetni.

A beszerzést az is indokolja, hogy az elektronikusjegyrendszer-projektben minden, a BKK megrendelésére közlekedő autóbuszra, trolibuszra és villamosra új olvasókészülékeket szerelnek, melyek kiváltják a korábbi jegyérvényesítő berendezéseket. Ezek mindegyikén lehetőség lesz érintés nélküli bankkártyával fizetni. A metró- és HÉV-állomásokon az állomásokra telepített készülékek, illetve beléptetőkapuk látják el ugyanezt a feladatot.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jön a kártyás fizetés a buszokon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér