Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 9. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 9. 06:00|D.J. | Vállalatok » Közlekedés

Kétmilliárdot már elköltöttek az e-jegyrendszerre, de kapuk még nincsenek

Eddig mintegy 6,6 millió eurót fordított a BKK az elektronikus jegyrendszer kiépítsére. A fejlesztés állítólag megfelelő ütemben halad, tartható a 2018-as start.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szélesebb közönség még nem sok mindent lát abból, hogy mit tett eddig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. az elektronikus jegyrendszer bevezetése érdekében. A BKK-tól azt azonban megtudtuk, hogy a társaság eddig két ütemben – 2015. áprilisban és decemberben – több mint 6,665 millió eurót, vagyis mintegy kétmilliárd forintot lehívott már a rendelkezésre álló hitelkeretből.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 54,5 millió euró értékben finanszírozza, míg a Fővárosi Önkormányzat mintegy 4,3 milliárd forintot bocsát a BKK rendelkezésére. Kérdésünkre, hogy ezt az összeget egészen pontosan mire fordították, azt a választ kaptuk, hogy „a BKK az elektronikus jegyrendszerre lehívott összeget a szállító által benyújtott és igazolt számlák kifizetésére fordította”.

A BKK annyit közölt, hogy minden menetrend szerint történik, ez pedig a következő: első lépésként több száz a BKK-s dolgozó tavaly decemberben megkapta a tesztkártyát, s megkezdődött az elektronikus jegyrendszer első próbaüzeme, aminek célja, hogy a 2018-tól teljes egészében működő rendszer kártyakibocsátása már hatékonyan és hibátlanul tudjon üzemelni. Mivel az elektronikus jegyrendszer teljes bevezetését követően mintegy másfél millió kártya kerül forgalomba, ennek kiemelt jelentősége van a folyamatban – állítja a BKK.

Még szűk két évet kell várni a kapus rendszer bevezetésére. fotó: AFP
Jelenleg tehát a kibocsátást tesztelik, a kártyák használatát egyebek között még azért sem gyakorolhatják a kártyabirtokos BKK-dolgozók, mert még nem helyeztek el egyetlen kártyaleolvasót sem. A tesztkártyák kibocsátásával párhuzamosan további két területen kezdődik meg, illetve folytatódik a fejlesztés. Egyrészt a központi hardver- és szoftverrendszerek, adatkapcsolatok és tranzakciós rendszerek elkészítésén dolgozik a BKK a Scheidt & Bachmannal közösen, másrészt a Futár rendszerhez hasonlóan fel kell szerelni az érvényesítőkészüléket a rendszer 2017. decemberi üzembe helyezéséig. A rendszer részeként mintegy 2500 járműre (buszra, trolira, villamosra) tízezernél is több új érvényesítőkészülék kerül. A metró mellett a kapuval nem lezárható HÉV-állomásokra 450 érvényesítőkészüléket telepít a BKK.

A járművek, illetve a metró- és HÉV-állomások készülékeinek felszerelését követően lehet egyáltalán a rendszer teljes körű és üzemszerű indításáról beszélni. A kivitelezést ez év második felében kezdi meg a szállító, a start pedig 2018-ban lesz.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kétmilliárdot már elköltöttek az e-jegyrendszerre, de kapuk még nincsenek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 13:54Csaknem félmilliárdból újult meg a keszthelyi vasútállomás

  Az észak-balatoni MÁV-épületek jellegzetes formai jegyeit megőrizve újult meg az 1903-ban épült keszthelyi vasútállomás.

 • MÁRCIUS 29. 12:03Behúzta a féket az Uber Dániában

  Újabb országból, ezúttal Dániából vonul ki az Uber – jelentette be a cég egy sajtótájékoztatón. Döntésüket a helyi személyszállító törvény szigorúságával magyarázták.

 • MÁRCIUS 29. 11:15Pályamatrica: akinek nincs, az nem ússza meg a bírságot

  Az előző évhez képest 2016-ban jelentősen nőtt a bliccelő autósok ellen indított pótdíjas eljárások száma Magyarországon. Tavaly 300 millió alkalommal ellenőrizték a matricák meglétét.

 • MÁRCIUS 29. 09:39Ryanair: repülőjáratok nélkül maradhat Nagy-Britannia

  Az ír légitársaság szerint ha a brit kormányzat nem helyezi sürgősen a Brexit-tárgyalások előterébe az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti légiközlekedés kérdését, drasztikusan csökkenhet a légijáratok száma a szigetország és a kontinens között.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér