Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 20. 06:25|Diószegi József | Vállalatok » Közlekedés

Lengyel buszok pótolják majd a metrót

Solaris csuklós buszokkal szállítják majd az utasokat az M3-as metró felújításának idején. A járműveket gyártó lengyel cég adta a legjobb ajánlatot. A BKV 75 és opcionálisan további 75 busz beszerzésére írt ki pályázatot.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Legalább 75 ilyen buszt szerez majd be a főváros, ha a közgyűlés is rábólint.
Solaris csuklós buszokkal szállítják majd az utasokat az M3-as metró felújításának idején. A járműveket gyártó lengyel cég adta a legjobb ajánlatot, amelyet a közlekedési társaság igazgatósága hétfőn jóvá is hagyott – értesült a Világgazdaság. A BKV döntését jóváhagyásra a főváros legközelebbi közgyűlése elé terjesztik. A BKV 75 és opcionálisan további 75 busz beszerzésére írt ki pályázatot. Információink szerint a második helyen a Mercedes Conecto nevű modellje végzett, harmadik a Scania Citywide lett.

Az nem tudni, hogy a BKV pontosan mennyiért vásárolja az új járműveket, de elképzelhető, hogy a 90-100 millió forintos árnál kedvezőbb összegért jut hozzá, mert bizonyos felszerelésre – például utasszámláló – nem lesz szüksége, de így is 13 milliárd forint körül lehet a beszerzés. Egy csuklós buszon 150 fő utazhat, vagyis ha valamennyi buszt egy időben bevetik, akkor több mint 22 ezer utast tudnak velük szállítani. Az majd élesben derül ki, hogy ez elegendő lesz-e.

A BKV már készül a metrószerelvények felújítására, közlekedésszervezői hasznosítani tudják majd a budai fonódó villamos kivitelezése során nyert tapasztalatokat. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. arról tájékoztatta lapunkat, hogy az utasok döntő része jól informáltan, gond nélkül vette igénybe az új, illetve a meghosszabbított vonalakat. Ebben szerepe volt előtájékoztatásnak, a megállóhelyekre ugyanis nyolcezernél is több tájékoztató anyag, illetve új menetrend került ki, emellett a BKK munkatársai mintegy 50 ezer információs szórólapot osztottak szét, s munkatársaik személyesen is segítették az utasokat az eligazodásban. Az új CAF villamosok kihasználtsága már a kezdeti, hétvégi napokon igen magas volt. Egy ilyen horderejű változást követő napokban apróbb hibák még előfordulnak.

A fonódó villamos előnye, hogy az utasoknak már nem kell átszállniuk egyik járműről a másikra, így akár egy villamossal is eljuthatnak Észa-Budáról Dél-Budára. Ez akár bevételkiesést is jelenthetne a közlekedési társaságnak, ahol erre a felvetésünkre azt válaszolták, hogy mivel a BKK ügyfeleinek igen nagy többsége valamilyen bérlettel vagy napijeggyel veszi igénybe a közösségi közlekedést, nem számolnak bevételkieséssel.

Felújítás 16 milliárdért

A BKK 2014. július elején hirdetett eredményt a budai fonódó villamoshálózat kivitelezésére. A Bem rakparti ágat a Bem Tram Konzorcium építhette meg, míg a Széll Kálmán téri ág kivitelezésére az Óbuda Tram Konzorcium ajánlatát fogadták el. A budai fonódó összköltsége 15,9 milliárd forint, a Széll Kálmán téri ág költsége 10,8 milliárd forint, a Bem rakparti ág költsége pedig 5,1 milliárd forint volt.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Lengyel buszok pótolják majd a metrót
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér