Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 24. 06:01|Diószegi József | Vállalatok » Közlekedés

Rákaptunk a bérletvásárlásra

Egyre többen veszik igénybe a budapesti közösségi közlekedést. Ez abból is látszik, hogy áremelés nélkül is csaknem kétmilliárd forinttal nőtt egy év alatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. bevétele a jegyek és bérletek értékesítéséből – tájékoztatta a Világgazdaságot a BKK.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre többen veszik igénybe a budapesti közösségi közlekedést, ami abból is látszik, hogy miközben nem emeltek árat, tavaly november végéig (vagyis a legutolsó feldolgozott adatok alapján) csaknem kétmilliárd forinttal több bevétele származott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nek a jegyek és bérletek értékesítéséből, mint 2015 azonos időszakában – tájékoztatta a Világgazdaságot a BKK. A tavaly november végéig elért 59,4 milliárd forint menetdíjbevétel egészen pontosan 1,972 milliárddal haladta meg a 2015. évi azonos időszakban befolyt összeget, ami 3,43 százalékos növekedést jelent.

Többen vesznek bérletet - Kép: Kallus György

Az utasok többsége bérletekre költött, hisz a csaknem 60 milliárd forintos bevételből 42,7 milliárd forintot tett ki a Budapest-bérletek értékesítéséből befolyt pénzt 2016 novemberéig, míg egy évvel korábban 41,5 milliárdot. A bérletfajták közül pedig az egy hónapra szólók a legkedveltebbek, amelyekből csaknem egy tucat van, de a leggyakoribb a természetes személyek által használható és 9500 forintba kerülő. A tanulók, nyugdíjasok, közalkalmazottak ennél olcsóbban utazhatnak, sőt még a kutyák is, amelyek után havonta 5250 forintot kell fizetni. A bérletek közül a bevétel szempontjából a második helyen az éves utazásra jogosító szelvények álltak, ezek értékesítéséből csaknem 3,8 milliárd forintja származott a BKK-nak 2016. november végéig. A legkevesebb, csaknem egymilliárd forint pedig a negyedéves bérletek eladásából folyt be.

Az említett, mintegy 60 milliárd forint bevételből tehát kétharmadot a bérletek értékesítéséből származó összeg tett ki, ami azért kedvező a közlekedési cég számára, mert ez egy rövidebb-hosszabb távú, kiszámítható pénzügyi forrást jelent. De a – kevésbé tervezhető bevételt hozó – jegyek értékesítéséből származó összeg sem elhanyagolható, hisz az elmúlt év első tizenegy hónapjában a különféle típusú jegyek eladásából csaknem 13,4 milliárd forint folyt be a BKK kasszájába. A bérletek eladásából származó bevételnövekedés mellett itt is gyarapodás történt tavaly a bázishoz képest.

A jegyeket-bérleteket vásárlók mellett viszont szép számban lehettek olyanok, akik jegy nélkül, érvénytelen vagy kezeletlen jeggyel, érvénytelen bérlettel, érvénytelen igazolvánnyal utaztak, hisz a BKK tájékoztatása szerint 2016. november végéig a pótdíjbevétel meghaladta az 1,353 milliárd forintot, miközben egy évvel korábban még nem érte el az egymilliárdos határt. Az utas egyébként 16 ezer forint pótdíjat köteles fizetni a pótdíjazást követő 30 napon belül, ami helyszíni, készpénzzel történő kiegyenlítéskor 8 ezer forintra mérséklődik.

Az utasok többsége ma már a jegykiadó automatáknál vásárolja meg a jegyeket, bérleteket, a BKK tavalyi első 11 hónapos menetdíjbevételének ugyanis csaknem 47 százaléka itt keletkezett, míg 2015-ben még kevesebb mint 40 százalékot ért el az arány. De még mindig sokan állnak sorba a pénztárak előtt is, ők a teljes menetdíjbevétel egynegyedét hagyják a kasszáknál, bár e téren érdemi csökkenés történt, hisz 2015. november végéig az összes menetdíjbevétel több mint 35 százaléka a pénztáraknál folyt be. Az automaták és a pénztárak mellett egyre népszerűbbek – az utóbbi időben több helyen kialakított – ügyfélközpontok is, hisz a tavalyi első 11 havi menetdíjbevétel 15,3 százaléka itt keletkezett, míg a bázisidőszakban még alig 12 százaléknyi pénz kötődött ezekhez. A BKK emellett kiemelte: partnerei és viszonteladói a bevétel 14 százalékát hozzák.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Rákaptunk a bérletvásárlásra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér