VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

VÁLLALATOK

Lemondott az Enefi igazgatóságának elnöke

2016. 2. 6. 11:04|Vállalatok

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Lemondott az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. háromtagú igazgatóságának (it) elnöke, a társaság alapítója, Soós Csaba , valamint az öt-ötfős felügyelő- (fb) és auditbizottság (ab) két tagja, Bakacsi Gyula elnök és Csaba Balázs - tette közzé tegnap késő este a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a standard részvények kategóriájában szereplő társaság. Csakhogy Soós már január 21-én, Bakacsi és Csaba pedig január 26-án bejelentette távozását. Márpedig a tőkepiaci törvény értelmében legkésőbb egy munkanapon belül a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátója köteles tájékoztatni a nyilvánosságot, valamint a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), mint felügyeletet minden, az értékpapír értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információról.

Ezt az Enefinek még akkor is meg kellett volna tennie, ha a késlekedés ezúttal nem mozdíthatta el részvényei árfolyamát, miután azok kereskedését az MNB már január 13-án reggel felfüggesztette, mert a cég nem tette közzé huszonnégy órán belül a január 8-i rendkívüli közgyűlése határozatait. Bár akkor a felügyelet felszólította az Enefit, hogy egy munkanpon belül pótolja mulasztását, erre csak tegnap este - a lemondások közzétételével egy időben - kerített sort.

A közgyűlési jegyzőkönyvből az hámozható ki, hogy az összesen 39 határozatot hozott tulajdonosok arra kötelezték az it-t, hogy a következő részvényesi összejövetelig - ami február 29-én esedékes - dolgozza ki az Enefi és kapcsolt vállalkozásai tulajdonában lévő saját részvények bevonásának ütemtervére és végrehajtására vonatkozó részletes javaslatot és azt terjessze elő.

Egyúttal a közgyűlés megtiltotta az it-nek, hogy a saját részvényeket eladja, kölcsönadja, egyéb módon átruházza, megterhelje, biztosítékba vagy óvadékba adja, egészen addig, amíg azokat be nem vonják.

E tiltásra azért volt szükség, mert a sajátrészvény-állomány az Enefi jegyzett tőkéjének 22 százalékát teszi ki - alig elmaradva a Polgári Törvénykönyv (Ptk) által megengedett 25 százalékos limittől -, s e pakett sorsáról it-elnökként Soós rendelkezett. Ez azért lényeges, mert a saját részvények aránya nagyobb, mint a többi nagybefektető egyenkénti részesedése. Az OTP

Alapkezelő 14,66, Soós 11,47, a CRH Invest Kft. 11,27, az Allianz Alapkezelő 9,75 százalék felett diszponál. Patthelyzetet az idézett elő, hogy a tulajdonosok három részre szakadtak: az OTP

Alapkezelő a CRH Investtel látszik egy hajóban utazni, míg Soós és az Allianz elkülönül tőlük és egymástól is. Azzal is Soós befolyását csökkentette a rendkívüli közgyűlés, hogy egyrészt eltörölte az it-döntésekben addig érvényes elnöki vétójogát. Másrészt kötelezte az it-t arra, hogy három munkanapon belül határozzon arról, hogy az Enefi három kapcsolt vállalkozása, az Enefi

Projekttársaság Kft., az EETEK Limited és az Enefi Polska Spolka Zoo cégjegyzési joga ne csak Soósé legyen, hanem a háromtagú it-é. Meglehet, ennek tudható be, hogy Soós lemondott az it-elnökségről, s követte őt az fb és ab két tagja is. Ettől még nem vált az Enefi működésképtelenné, mivel a gazdasági társaságokról szóló törvény (gt) szerint, ha az szükséges a további működéshez, akkor a lemondások csak a bejelentéstől számított hatvanadik napon, vagyis április 5-én válnak hatályossá.

Ezt előzi meg a február 29-i újabb rendkívüli közgyűlés, amit még december közepén azért hívtak össze, mert a jelenleg a gt hatálya alá tartozó Enefinek legkésőbb március 15-ig át kell kerülnie a Ptk hatálya alá.

Szerző: Csabai Károly
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Lemondott az Enefi igazgatóságának elnöke
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér