Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 8. 06:00|Herman Bernadett | Vállalatok

Megszűnhet a Honvéd Egészségpénztár

Azt még átvészelte a Honvéd Egészségpénztár, hogy 1,8 milliárd forintja ragadt bent egy éve a DRB-csoportban, azt viszont, hogy a tagok háromnegyede nem fizet tagdíjat, aligha élik túl.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Végveszélybe került a Honvéd Egészségpénztár. Az intézmény kénytelen beolvadni a Prémium Egészségpénztárba, ellenkező esetben nem kerülheti el a végelszámolást, sőt valószínűleg a felszámolást sem. A beolvadásról egy hónappal ezelőtti rendkívüli küldöttgyűlésen már megszületett az előzetes döntés, a végleges határozatról most pénteken szavazhat a tagság.

A Honvéd volt az egyik a két egészségpénztár közül, amely egy évvel ezelőtt azzal került be a hírekbe, hogy a Buda-Cashhez tartozó DRB-csoportnál tartotta a pénzét, a bankcsődök miatt pedig 1,8 milliárd forintnyi pénze veszett oda. A másik egészségpénztár, amelyik szintén elbukta a tagok megtakarításainak jó részét, a ProV1ta volt. Utóbbi pénztár működési engedélyét február 24-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely egyúttal fel is számoltatja az intézményt, mivel a pénztárnak nem maradt elég tartaléka a működésre.

A Honvédnál más a helyzet. Az immár húsz éve működő pénztár a DRB-s csődöt még kiheverte volna, azt viszont nem éli túl, hogy a tagok háromnegyede hirtelen nem fizetővé vált. „Az utolsó döfést a Honvédelmi Minisztérium adta” – állítja a pénztár honlapján megjelent egyik írásban Németh András, az igazgatóság elnöke. A pénztárnak 28 ezer tagja van, ebből 20,5 ezer a honvédségi dolgozó, az ő tagdíjukat tavaly december óta nem fizeti a honvédség, ezzel Németh megfogalmazása szerint „halálra ítélték” az intézményt. Az egészségpénztárak – a többi pénztártípushoz hasonlóan – a befizetett tagdíjakból vonhatnak el pénzt a működésükre. Emellett van még egy olyan lehetőségük is, hogy ha nem fizet egy tag, az egyéni számlájának egyenlegéből a pozitív hozam terhére le lehet vonni a minimális tagdíj után járó működési alapra eső részt.

Az egészségpénztárak azonban jellemzően alacsony kockázatú eszközöket tartanak, ezek hozama most minimális, az egyenlegek pedig alacsonyak. A Honvéd Egészségpénztár egyéni számláin egymilliárd forint van, vagyis egy átlagos tagnak 35-36 ezer forintja van, ha nem fizet rendszeresen tagdíjat ebből legfeljebb néhány száz forint vonható le évente, ami nem fedezi a tagra jutó működési költségeket. (A pénztárszövetség honlapján ennél jóval nagyobb összeg, csaknem 3 milliárd forintos vagyon és tagonként több mint 105 ezer forintos egyenleg szerepel a pénztár neve mellett, de ebben benne van az egy évvel ezelőtt, a DRB-ben befagyott pénz is.) Lapunk megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, hogy miért szüntették meg az egészségpénztári tagdíjak fizetését, de lapzártáig nem válaszoltak a kérdéseinkre. A Honvéd Egészségpénztárnál egyébként a többi tag is nagyrészt rendvédelmi szerveknél dolgozik, többek között rendőrök, titkosszolgálati dolgozók megtakarítása van még a pénztárnál.

A DRB-s csődben egy évvel ezelőtt elbukott 1,8 milliárd forintért is küzdött egyébként a pénztár. Lobbiztak egyebek között a miniszterelnöknél, a köztársasági elnöknél, a honvédelmi tárcánál és az ombudsmannál is. A hitelintézeti törvény alapján viszont intézményi befektetőnek számítanak, így az Országos Betétbiztosítási Alap nem fizetett nekik kártalanítást, hiába érveltek azzal, hogy a tagok által befizetett pénz számlákon van, vagyis egyéni megtakarításnak számít.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megszűnhet a Honvéd Egészségpénztár
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér