Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 7. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 7. 06:30|Kelemen Zoltán | Vállalatok » Mezőgazdaság

Építési tilalmat akarnak a balatoni borászok

Teljes építési tilalmat vezetnének be a Balaton-felvidéken a helyi borászok, hogy megakadályozzák a panorámás ültetvényeket megszerző ingatlanbefektetők trükközéseit

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A 24. órában vagyunk, ezért muszáj radikálisan fellépni a szőlőültetvényeket károsító ingatlanspekuláció ellen – mondta a Világgazdaságnak Figula Mihály balatonfüredi borász. Figula szerint a kárpótlás után a néhány ezer négyzetméteres területekre felszabdalt ültetvények egy része spekulánsok kezébe került, akik panorámás lakótelkekre jellemző áron – vagyis a szőlőültetvényért elkérhető maximumár öt-hatszorosáért – kínálják őket eladásra. A telkek jelentős része el is kelt, a nyaralókat pedig gazdasági épületnek álcázva, arra szóló építési engedéllyel húzzák fel az új tulajdonosok, akik a szőlővel nem bajlódnak, esetleg ki is vágják. Ha pedig még nem kelt el a telek, még a saját szőlőjét példásan művelő gazdának is nehéz megvédenie a mellette lévő ültetvényét a betegségektől és az állati kártevőktől.

Fotó: AFP
A spekuláció kódolva volt a rendszerben, hiszen a kárpótláskor keletkezett két-háromezer négyzetméteres területekkel lehetetlen a piacon megjelenni, így itt szóba sem jöhet a fejlesztés. Ezeket a kis darabokat felvásárolni is nehéz, részben az elszabadult árak miatt, illetve mert jól művelhető, egybefüggő ültetvény kialakításához sok szomszédos tulajdonossal kell megegyezni. Figula szerint ezért van az, hogy befektetési célú borászatok meg sem jelentek a Balaton-felvidéken, inkább a helyben lakók próbálták növelni a területeiket. A Figula Pincészet 30 hektáron művel szőlőt, de nem is gondolnak a terjeszkedésre, annyira elszabadultak az árak.

Figula ezért azt javasolja, hogy helyezzék hatályon kívül a Balaton-törvény külterületi gazdasági épületekről rendelkező passzusát, azonnali hatállyal tiltsák meg a szőlőkataszterben lévő területek művelési ágának megváltoztatását, sorolják vissza a korábban a szőlőkataszterből kivont területeket (különös tekintettel a történelmi dűlőkre), és minden területen, amelyik a szőlőkataszterben szerepel, vezessenek be teljes építési tilalmat. Az utóbbit mérettől függetlenül és azt is előírva, hogy még borászati üzemet se lehessen létesíteni. Ezzel minden kiskapu bezárulna, és az árak is visszatérnének a reális szintre – állítja Figula.

A Balaton-felvidék borászai ugyanígy látják a helyzetet, és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), valamint a Csopaki Kódex nevű eredetvédelmi borászkör támogatását is megszerezték az ügynek – mondta lapunknak Jásdi István csopaki borász. Fontos lenne, hogy az önkormányzatok is hasonlóan gondolkodjanak, de tapasztalatai szerint csupán a csopaki helyhatóság kezeli valóban a súlyának megfelelően az ügyet. Ott a tulajdoni lapokra be is jegyzik a szőlőművelési kötelezettséget, és földadót is kivetettek az elhanyagolt területekre. A HNT is elérte, hogy a hegybírók bírságot szabhassanak ki, de ezektől az intézkedésektől érdemben nem javult a helyzet – mondta Jásdi.

Szerinte a Balaton-felvidéki szőlők 70 százaléka elöregedett, újra kellene telepíteni, de a telekspekulánsoknál erre értelemszerűen nincs szándék. Így félő, hogy sok száz hektár eltűnik az egyébként a világ legjobb borvidékeivel vetekedő adottságú területről.

Ugyanakkor ez nem csak balatoni probléma. Figula az egyetemen még 145 ezer hektár magyarországi szőlőültetvényről tanult, az EU-csatlakozáskor hivatalosan ez 93 ezer hektár volt, a KSH 2014-ben 69 ezer hektárt mért, de a borász szerint jó, ha 50 ezer hektárt művelnek. Eközben az országban több mint 200 ezer hektár – más adatok szerint 190 ezer – a szőlőművelésre alkalmas terület.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Építési tilalmat akarnak a balatoni borászok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér