Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 19. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 19. 06:00|Diószegi József | Vállalatok » Szolgáltatás

A jogosítvány megszerzése 200 ezer forintba is belekerülhet

Jó évet zártak a KRESZ-iskolák tavaly, ekkora érdeklődésre 2010 óta nem volt példa. A vizsgadíjakból 3 milliárd forint folyt be.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Jó évet zártak a KRESZ-iskolák tavaly: közel harmincezerrel többen jelentkeztek vizsgára, mint egy évvel korábban, és tizenegyezerrel többen – 114 674-en – végezték el sikeresen tanfolyamot. Ilyen nagy érdeklődésre 2010 óta nem volt példa – tudtuk meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH). A vizsgadíjakból az előző évinél 300 millióval több, 3 milliárd forint folyt be.

Azt nem lehet pontosan tudni, mitől nőtt meg az érdeklődés. Demográfiai okok mellett azt is közrejátszhatott, hogy a gazdasági válságot követően újból jut pénz olyan nagyobb kiadásra, mint a vezetői engedély megszerzése. Az életkorban nincs érzékelhető eltérés a korábbiakhoz képest. A jelentkezők életkora függ a megszerezni kívánt kategóriától, a B kategóriás vizsgázók többsége 17–25 év közötti. Az elmúlt időben két érdemi változás is történt. Egy évvel ezelőtt átalakították a vizsgabankot, így a kérdéseket is, idén januártól pedig animációs feladat is bekerült az elméleti vizsgák közé. Általánosságban nincs jelentős eltérés a sikeresség tekintetében a korábbi és az új kérdések kapcsán: 2014-ben 57,5 százalék volt a sikeres vizsgázók aránya, míg tavaly 56,7. A legkirívóbb eltérés a segédmotoros-jogosítványra aspirálóknál jelentkezett, ott húsz százalékkal csökkent a sikeres vizsgázók aránya.

Egy B kategóriás jogosítvány megszerzése akár 200 ezer forintba is kerülhet. Az iskolák általában azzal versenyeznek egymással, hogy együtt vagy külön számítják az elméleti és a gyakorlati képzés díját, és ebből, ha valaki egy helyen veszi igénybe ezeket, vagy ha egy összegben előre és készpénzben fizet, akkor kedvezményt kap. Az elméleti képzés általában 20-30 ezer forint, a gyakorlati pedig 100 ezer körüli, jellemzően valamivel felette. A standard képzési árakban minimális eltérések fordulnak elő, de ettől még erős verseny van a piacon, amit a gyakorlati oktatók alacsony száma is fokoz.

Többen felvetették, hogy az animációs feladat miatt nő a képzés költsége. Ennek kapcsán az NKH azt válaszolta lapunknak, hogy a honlapjukon ingyenesen elérhető mozgóképes kérdések bevezetése nem befolyásolja a képzés költségét. Olyan tananyagot, amelyben a mozgóképes kérdések és a hozzájuk tartozó szabályismeret is szerepel, kizárólag a kérdések szerzői jogával rendelkező, pályázaton kiválasztott cég adhat ki – tette hozzá az NKH. A vizsgára való felkészülés azonban ettől még többe kerülhet, hisz az ezt segítő tesztprogramhoz egy cég (e-Titán) ad hozzáférést különböző időintervallumokra. Ez néhány ezer forintos többletköltséget jelent. Miközben a költségek és a képzésre jelentkezők száma nőtt, a taniskolák száma évek óta ezer körül mozog, vagyis e téren jelentős változás nem volt tapasztalható.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A jogosítvány megszerzése 200 ezer forintba is belekerülhet
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér