Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 28. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 28. 05:30|Diószegi József | Vállalatok » Szolgáltatás
Sok hiányosság volt a taxisoknál

Kibújnak az ellenőrzés alól az uberesek

Rengeteg taxisnál tapasztaltak hiányosságot tavaly, közülük sokan engedély nélkül vitték az utasokat, az ubereseket viszont nehéz ellenőrizni, mert elbújnak a kontroll elől.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kijátsszák az uberesek az ellenőröket, vagyis inkább ez a körülmény, nem pedig az ellenőrök alacsony száma akadályozza a hatékony kontrollt. A taxisok ugyanis abban látják a probléma gyökerét, hogy szerintük kevés a hatóságnál – így például a Budapesti Közlekedési Központnál is – az ellenőrzésre hivatott szakember.

A BKK ezzel szemben arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy amikor ubereseknél a központ taxiellenőrei próbautazást tettek, a gépkocsivezető ezt jelentette a szolgáltatójának. Ezt követően a próbautazást regisztráló telefonszámon az Uber többet nem adott ki gépkocsit, így gyakorlatilag nem lehetett megfelelő számú Uber-ellenőrzést végezni – hangsúlyozta a BKK. (A jogszabályok szerint a BKK ellenőrei – a vállalkozó próbautasok számától és kapacitástól függően – ellenőrzik az Uber-sofőröket.)

Tavaly augusztus óta mintegy húsz alkalommal végeztek Uber applikáción keresztül taxiszolgáltatásként megrendelt jármű- és gépkocsivezető-ellenőrzéseket, és minden alkalommal megállapították, hogy sem a jármű, sem a gépkocsivezető nem felel meg sem a kormány-, sem a fővárosi rendeletnek.

Az ellenőrzésről felvett jegyzőkönyveket a bírságolási javaslattal együtt mindig elküldték a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Felügyelőségének. A szolgáltatás megtörténtét csak próbautazással, helyszíni jegyzőkönyvvel lehet hitelesen bizonyítani – ennek alapján tud eljárni a közlekedési felügyelőség.

Az ellenőrzés eredményeként készült helyszíni jegyzőkönyveket a BKK minden esetben megküldi a közlekedési felügyelőségnek, intézkedési (bírságolási) javaslatával együtt. (Az engedély nélküli személyszállító tevékenység 600 ezer forint közigazgatási bírsággal szankcionálható.) Bár az egyes ügyekről írásbeli visszajelzést nem kap a BKK, tudomásuk szerint a Közlekedési Felügyelőség az Uber-sofőrökre kirója a különböző rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokat.

A BKK egyébként az elmúlt évben 9546 taxiellenőrzést végzett. A társaság munkatársai számos hiányosságot tapasztaltak. A hatósági ártól például 313 esetben tértek el, és 262 esetben tapasztalták azt, hogy taxamétereket megbabrálták, az engedély nélküli szolgáltatást pedig 678 alkalommal állapították meg.

Változó megítélések

A párizsi döntőbíróság 1,2 millió eurós büntetést szabott ki szerdán az Uber franciaországi leányvállalatára. A korábbi ítéletek szerint az autóknak két utazás között garázsba kell vonulniuk, ha nincsen előre megrendelt fuvar, azaz nem körözhetnek utas után kutatva, az kizárólag a taxisok joga. Az Uber France ezt sértette meg azzal, hogy – 2015 januárjától 2015 áprilisáig – az ítélettel ellentétben arra ösztönözte a sofőröket, hogy a nagyobb kereslettel bíró övezetekben várakozzanak, és vegyenek fel utasokat úgy, hogy két út között nem vonultak garázsba.
Mindeközben a spanyol gazdasági versenyhivatal azzal a javaslattal fordult a kormányhoz, hogy vonják vissza az Ubert érintő korlátozásokat, mert azok versenyellenesek. Ez azért fontos lépés, mert épp egy spanyol bíróság vár állásfoglalást az Európai Bíróságtól annak kapcsán, hogy az Uber technológiai vagy taxiszolgáltató-e. Az első fél évben várható döntés hatással lehet az Uber európai megítélésére.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kibújnak az ellenőrzés alól az uberesek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. kecsicsabi2016. 1. 28. 15:26

  Az Uber szerint Budapesten ~1200 sofőrjük van. 1200 db SIM kártya szerintem nem kerül olyan sokba, pár 600e Ft-os bírság bevételéből simán megvan. Ha pedig nem fizet a törvényszegő, azonnal le is lehetne foglalni a járművét a bírság kiegyenlítéséig.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Kibújnak az ellenőrzés alól az uberesek


  Az Uber szerint Budapesten ~1200 sofőrjük van. 1200 db SIM kártya szerintem nem kerül olyan sokba, pár 600e Ft-os bírság bevételéből simán megvan. Ha pedig nem fizet a törvényszegő, azonnal le is lehetne foglalni a járművét a bírság kiegyenlítéséig.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. optimistaklub2016. 1. 28. 06:44

  Hogy kezedbe vedd életed irányítását nem tudsz kibújni. Töltsd ki önismereti tesztünket. http://optimistaklub.hu/optimista_teszt

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Kibújnak az ellenőrzés alól az uberesek


  Hogy kezedbe vedd életed irányítását nem tudsz kibújni. Töltsd ki önismereti tesztünket. http://optimistaklub.hu/optimista_teszt

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 13:46Torkos Csütörtök helyett ráadás Étterem Hét áprilisban

  Április 3. és 9. között a legjobb fővárosi és Pest megyei éttermekben próbálhatják ki a vendégek a legtöbb szavazatot kapott menüsorokat.

 • MÁRCIUS 29. 09:50166 millióért kelt el egy George Michaelről készült portré

  Egy texasi jótékonysági árverésen 580 ezer dollárért (166 millió forint) kelt el Damien Hirst brit festőművész George Michaelről készült portréja - adta hírül a BBC hírportálja.

 • MÁRCIUS 28. 06:45Bukarestben is betiltatnák az Ubert

  Követheti a magyar mintát Bukarest, hogy törvényi szigorral lépjen fel a fuvarmegosztás elvén működő szolgáltatók ellen, miután ott is fellázadtak a szállítók. A kormány sürgősségi rendelettel terelné korlátok közé a hazánkból is kivonult Ubert, amelyet adócsalással is vádolnak a román fővárosban

 • MÁRCIUS 27. 15:23Már a sírkő is digitális, de egymillióba kerül

  Digitális sírkövet dobott piacra egy maribori temetkezési vállalat - írta a helyi sajtó hétfőn. A mintapéldány bemutatása óta már ötven megrendelés érkezett a terméke.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér