Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 19. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 19. 07:23|Diószegi József | Vállalatok » Szolgáltatás

Nem büntet a NAV

A taxik zömében már működik az online kassza, az adóhatóság pedig ellenőrzi is azok használatát, úgy tűnik, egyelőre inkább segítésnyújtás és nem retorzió céljából.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A taxik többségében már van on­line kassza – mondta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Akik jogosultak voltak a beszerzéshez nyújtott ötvenezer forintos támogatásra, és a törvényes határidőig, vagyis tavaly december 31-ig igényelték a pénztárgépet, azok hozzá is jutottak.

Van, aki már találkozott ellenőrzéssel Fotó: VG
A szűkös határidő miatt a taxisoknak nemritkán hosszabb sorokat kellett kivárniuk a szervizeknél, annak ellenére, hogy a műhelyekben hosszabb nyitvatartással várták a vállalkozókat. Metál Zoltán hangsúlyozta: a 9500 taxiból mintegy hétezerbe szereltek be online kasszát, azoknak pedig, akik nem rendelkeznek online pénztárgéppel – a többi szolgáltatói szektor szereplőihez hasonlóan –, számlát kell adniuk, és havonta tételes bevallást kell készíteniük, amit be kell benyújtaniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). (Az online kasszára kötelezettek közül például a szervizek egy része is ezt a megoldást választotta.)

A Főtaxi franchise partnereinek körülbelül 85 százaléka rendelkezik már online kasszával, de néhányan nem jutottak pénztárgéphez 2016. december 31-ig. Ők viszont rendelkeznek az online pénztárgép megrendelését igazoló dokumentummal – mondta lapunknak Vízy András, a társaság szóvivője. Amíg nem vehetik át a pénztárgépet, addig minden fuvarról számlát állítanak ki a rendelkezés értelmében. Vízy szerint egy-két hét múlva mindenki rendelkezik majd online kasszával.

A City Taxinál is beszerelték az autók többségébe az online pénztárgépet, csupán néhány tucatnyian választották a havi számlaösszesítő készítését – mondta Tamás Miklós, a City Taxi elnöke. Még nem hallott a kollégáitól arról, hogy ellenőrizték volna taxisaikat a NAV szakemberei. A Főtaxi szóvivőjétől viszont megtudtuk, hogy a NAV munkatársai több alkalommal ellenőrizték a taxisokat, segítőkészek voltak, és nem a büntetés volt a céljuk. Ezt támasztotta alá a NAV is: a hatóság azt válaszolta a Világgazdaság kérdésére, hogy a szabályok betartását az online pénztárgéphasználatra vonatkozóan is vizsgálják. Kiemelték: „Ezek az ellenőrzések az újonnan kötelezettek tekintetében az év elején a jogalkalmazást segítik, a cél nem a bírságolás, hanem a helyes jogalkalmazás támogatása.” Szerettünk volna több részletet is megtudni a NAV-tól – mit tapasztalnak az ellenőrzésekkor, illetve hogy a vállalkozók számíthatnak-e a hivatal méltányosságára –, de a hatóság további kérdéseinkre nem válaszolt. Szakmai körökben arra számítanak, hogy először inkább azokat a taxisokat ellenőrzik, akik nem igényeltek online kasszát, vagyis havi elszámolásra kötelezettek.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem büntet a NAV
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 12:04Az Uber ellen tüntettek a bukaresti taxisok

  Taxistüntetést rendezett Bukarestben a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció szerdán, az Uber internetes fuvarmegosztó cég tisztességtelennek ítélt konkurenciája ellen tiltakozva, illetve az ennek teret engedő joghézag felszámolását követelve.

 • ÁPRILIS 26. 10:30Kitört a cégalapítási láz Szerbiában

  Érezhetően növekszik a vállalkozói kedv Szerbiában, a statisztikai adatok szerint ugyanis egyre több céget alapítanak az országban.

 • ÁPRILIS 25. 18:37Sötét jövőt vázolt az Alibaba-vezér

  A világ egyik leggazdagabb üzletembere szerint fel kell készülni arra, hogy válságokat is hoz a robotizáció.

 • ÁPRILIS 24. 12:48A versenyképességet javítaná a logisztikai összefogás

  Százmilliárd forintot meghaladó nemzetgazdasági többletbevételt generálhatnának azok az intézkedések, amelyeket a magyar logisztikai iparág kilenc meghatározó szervezete közösen javasol egy, a kormánynak március végén benyújtott ágazati helyzetértékelésében.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér