Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 4. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 7. 4. 06:30|Vég Márton | Vállalatok » Turizmus
Sok a vendég, de a szálláskapacitás még gyorsabban bővül

Már csak rossz emlék a válság?

A legfrissebb adatok birtokában a Magyar Turizmus Zrt. úgy látja: a turizmus az első olyan iparág Magyarországon, amely a válság előtti szinten van.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Már számokkal is alátámasztható, hogy ismét növekedési pályára állt a turizmus, amelynek 2011-ben 1115,7 milliárd forint bevételt köszönhetett a magyar gazdaság. „Az egész turizmusszakma szempontjából fontos, hogy tavaly a magyarországi turizmus eredményei meghaladták a válság előtti 2007-es év eredményeit” – hangsúlyozta Horváth Gergely. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója a KSH végleges adatait ismertetve elmondta: 2011-ben a kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő vendégek száma 7,3 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 5,4 százalékkal nőtt 2010-hez viszonyítva. Többet nyaraltak itthon a magyarok is: az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2,7 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

Összességében a 2011-ben regisztrált vendégéjszakák száma a 2007-ben mért adatokhoz képest összesen 2,4 százalékkal emelkedett, ami a belföldi 2,5 százalékos és a külföldi 2,4 százalékos növekedésnek köszönhető. „Tudom, hogy az eredmények értékelésénél számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni, ami árnyalja a képet. Például a kereskedelmi szálláshelyek férőhely-kapacitásának növekedése, vagy a bevételeik stagnálása 2007-hez viszonyítva. Ünneplésre tehát csak részben van okunk” – fogalmazott Horváth Gergely. Ez abszolút számokban nézve azt jelenti, hogy míg 2007-ben 314 ezer férőhely fogadta a vendégeket, addig 2011-ben már 340 ezer férőhelyen oszlott el a vendégforgalom.

A TOP 10 küldőpiac első három helyezettje terén nem történt változás (Németország, Ausztria és Anglia), ugyanakkor Spanyolország és Hollandia helyett 2011-ben Csehország és Oroszország került be Magyarország tíz legfontosabb küldőországa közé. „A jövő feladata az, hogy hazánkat olyan piacokon is vonzóvá kell tenni, ahol nagyon dinamikusan nő a turisztikai forgalom. Ilyenek például Brazília, Oroszország, Kína vagy India” – mondta az MT vezérigazgatója.

Úgy néz ki, hogy 2012-ben is folytatódik a növekedés, hiszen a január–áprilisi időszakban a kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő vendégek száma összességében 2,7 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke arról számolt be lapunknak, hogy négy nagyobb balatoni város turistairodáinak adatgyűjtése szerint a kereskedelmi szálláshelyek forgalma májusban átlagosan pár százalékkal jobban alakult, míg a júniusi adatok nem mutatnak változást. A külföldi vendégek száma stagnált, amin belül újdonság, hogy Keszthely környékén felbukkantak a svéd és dán turisták.

A szállodások és panziósok bizakodóak, de ezt az optimizmust nem a fejlesztéseikre, vagy a gazdasági viszonyoktól remélt javulására alapozzák, hanem arra, hogy nem ismétlődik meg a tavalyi kedvezőtlen, a szezonból három hetet elvevő rossz időjárás.

„Szobafoglaltságban jól teljesített áprilisban Budapest, de a magas kihasználtság ellenére az átlag szobaárakat tekintve a 28. helyen végzett a vizsgált 31 város közül” – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének nemzetközi értékeléséből.

Az augusztust várják

Folyamatosan nő a nyár előrehaladtával az üdülésre fordított összeg a Szallas.hu statisztikája szerint. A nyári hónapok közül augusztusban költjük a legtöbbet a nyaralásra, átlagosan 76 ezer forintot. Nem csak többet költünk, többen is megyünk nyaralni a főszezonban a portál adatai szerint. Idén nyáron is a fürdővárosok a legkeresettebbek: Siófok után Hajdúszoboszló és Balatonfüred szállásaira érkezett a legtöbb foglalás. A legnépszerűbb városok listájára Gyula és Balatonlelle is felkerült, Zalakaros és Hévíz viszont veszített népszerűségéből.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Már csak rossz emlék a válság?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 20. 06:37Sztárfelszámoló a kempingüzletben

  A Balaton partján terjeszkedik újabban Varga Jenő, az egykori felszámológuru és milliárdos üzletember.

 • FEBRUÁR 16. 13:12Két hét múlva kezdődik az Utazás 2017 kiállítás

  Március 2. és 5. között rendezik meg az ország legjelentősebb turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2017 kiállítást, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 23 országból több mint 300 kiállító várja az érdeklődőket - jelentette be Ganczer Gábor, a főszervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

 • FEBRUÁR 14. 14:51Szállodaszövetség: ilyen jó még sose volt

  A szállodaipar kiemelkedő évet zárt 2016-ban, a turizmus minden mutatója rekord szintre emelkedett tavaly - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elemzéséből.

 • FEBRUÁR 14. 10:21Ide mennek a magyarok síelni

  A magyar síelők közül legtöbben Zakopane szállásai iránt érdeklődnek idén - derül ki a Trivago.hu szálláskereső weboldal legújabb felméréséből.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér