Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 17. 06:00|Gyöngyösi Balázs | Vállalatok » Turizmus

Rekordévet zártak a fürdők

A történelmi fürdők népszerűsége ellensúlyozta, hogy az esős nyár miatt a strandokon kevesebb volt a látogató, így több mint 4 millió vendég rekordbevételt generált

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tavaly több mint négymillió vendég kereste fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. által üzemeltetett fürdőket és strandokat, ami 11,5 milliárd forintot meghaladó rekordforgalmat eredményezett – közölte lapunk érdeklődésére a társaság, hozzátéve, hogy a látogatószám 3, a bevétel pedig 14 százalékkal nőtt 2015-höz képest. Mindez az állandó fürdőknek köszönhető, hiszen a hűvös, esős nyár nem kedvezett a strandoknak, csupán a hőségriadókkal kísért előző évi forgalom 50-60 százalékát tudták hozni, emellett a Dagály fürdő szeptemberi bezárása is jelentős kiesést okozott.

Rekordbevételt termeltek a fürdők - Kép: VG, Fotó: Kallus György

Ezt kompenzálták a történelmi fürdők, amelyek 10 százalékos növekedést értek el. Közülük is kiemelkedett az 1,5 millió vendéget fogadó Széchenyi gyógyfürdő, a teljes vendégszám több mint 35 százalékát adta. A legjobb nemzetközi termálfürdő díját elnyerő Széchenyi tavalyi gépészeti rekonstrukciója kétmilliárd forintba került. Ez a beruházás az üzembiztos működéshez elengedhetetlen volt, a sok helyen már százéves csővezetékrendszer teljes cseréjét jelentette.

A Gellért fürdőbe közel 600 ezren látogattak el, ez 10 százalékos növekedés. A Paskál fürdő duplázni tudott, 170 ezren keresték fel, a létesítmény 1,4 milliárd forintból bővült, új fürdőépülettel, hét új medencével üzemel, most már egész évben nyitva tart. Jelentős látogatószám-növekedéssel büszkélkedhet a Magyar Termék Nagydíjjal elismert Dandár (140 ezer vendég) és a Király fürdő (90 ezer) is.

Budapestre nemcsak idehaza, hanem világszerte a fürdők fővárosaként tekintenek, ezért a BGYH továbbra is kiemelt feladatának tekinti a fürdőfejlesztéseket, amelyek idén újabb 2-3 százalékos növekedést hozhatnak a vendégek számában. A társaság éves szinten öt-hat milliárd forintot költ fejlesztésekre úgy, hogy mindent saját forrásból, állami támogatás nélkül valósít meg.

Idén adják át a Palatinus fürdő egész évben nyitva tartó wellnessrészlegét, melynek kialakítása hárommilliárd forintos kiadás. Mérföldkő a csillaghegyi Árpád Forrásfürdő építése is, melynek várható költsége 3,3 milliárd forint. A sportolni vágyókat, illetve úszásoktatásra jelentkezőket 25 x 33 méteres versenymedence és 10 x 12 méteres tanmedence várja, a wellnessrészlegben pedig 32, 36 és 38 fokos, élményelemekkel ellátott medencék lesznek.

A fővárosi fürdők és strandok vendégeinek 10 százaléka érkezik beutalóval, a külföldiek különösen a Sziget Fesztivál alatt és a karácsonyi–szilveszteri időszakban aktívak. Emiatt decemberben több mint 7 százalékkal emelkedett a vendégek száma, csak december 30-án közel 14 ezren keresték fel az állandó fürdőket.


Az OEP-es látogatókat és a bérleteseket nem beleszámolva a Széchenyi és a Gellért fürdőben a napijegyet váltók 90 százaléka külföldi, a Széchenyibe több mint 90 országból érkeznek évente. A Budapesten megforduló turisták legalább 60 százaléka felkeresi valamelyik történelmi műemlék fürdőt. A társaságnak az is kiemelt feladat volt, hogy a fürdőket minden korosztály számára vonzóvá tegyék, hiszen egy 2011-es vizsgálat azt mutatta, hogy az 50-60 évesek és idősebbek vannak túlsúlyban. Ma már a fiatalabbak megjelenésével egyenletes a korösszetétel.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Rekordévet zártak a fürdők
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 18:52Új négycsillagos szálloda nyílt Hévízen

  Több mint kétszáz vendég elhelyezésére alkalmas új négycsillagos hotel nyílt szerdán Hévízen, egy évek óta üresen álló szállodaépület átalakításával.

 • ÁPRILIS 26. 10:01Egyre nehezebben bírja Thaiföld az országba özönlő turistákat

  Egyre több turista érkezik Thaiföldre, de az ázsiai ország infrastruktúrája nincs teljesen felkészülve az egyre növekvő érdeklődésre.

 • ÁPRILIS 25. 19:18Egyre több magyar turista utazik Németországba

  Egyre több magyar turista utazik Németországba, az elmúlt tíz évben 65,5 százalékkal nőtt a magyarok által eltöltött vendégéjszakák száma, ami már meghaladja az évi 707 ezret - közölte a Német Turisztikai Hivatal magyarországi igazgatója kedden Debrecenben.

 • ÁPRILIS 25. 11:39Melyik lesz a legjobb magyar kulturális úticél?

  Vidéki múzsa kerestetik címmel indul az új Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) pályázat, amelyen a Magyar Turizmus Zrt. Magyarország "legígéretesebb kulturális úti célját" keresi. A pályázatok beadási határideje június 30., a pályázás ingyenes.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér