Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2013. 9. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2013. 9. 18. 08:30|Kalocsai Zoltán | Vállalatok
szerződés A konstrukció miatt fontos a fizetőképesség vizsgálata

Útdíjhitel: már egymilliárd

Eddig több mint 900 járműre igényeltek forgóeszközhitelt az Útdíj Hitelprogram keretében a hazai fuvarozók. Jelenleg 70 irodában köthetnek szerződést a vállalkozók, a tervek szerint mintegy 100 helyszínen lesz erre lehetőség.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Folyamatosan intenzív az érdeklődés a fuvarozók számára elérhető, a használatarányos útdíj fizetéséhez felhasználható forgóeszközhitel iránt – mondta el érdeklődésünkre Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója. Az augusztus 16-tól elérhető konstrukciót eddig több mint 900 járműre igényelték, így a teljes hitelösszeg közelíti az egymilliárd forintot. Krisán László közlése szerint közel 70 irodában foglalkoznak az állami kezességvállalás mellett nyújtott hitellel, de a tervek szerint összesen majd mintegy 100 helyszínen lesz lehetőség személyes konzultációra, illetve igénylésre is.

A hitelkonstrukcióhoz az állam kamattámogatást biztosít, amelynek köszönhetően a hitel nettó kamata jelenleg 5,3 százalék, teljes költsége pedig 6,4 százalék körül alakul. Mivel a fuvarozó vállalkozások hitelképessége banki szempontból meglehetősen gyengének számít, így egyéb piaci hiteleket csak kevesen tudnak igénybe venni (vagy csak nagyon magas kockázati felár mellett), ezért a speciálisan számukra kialakított konstrukció már önmagában is segíti versenyképességüket – tette hozzá Krisán László. A szakember közlése szerint kiemelten fontos, hogy a fuvarozók – akiket érzékenyen érint az útdíj fizetési kötelezettség – a piacon elérhető legjobb kondíciókkal jussanak segítséghez, ezért a bevett banki gyakorlattól eltérően az Útdíj Hitelt kezdő vállalkozások is igényelhetik, az adható összeget nem korlátozza a vállalkozás múltbeli árbevétele, vagy bankszámlaforgalma.

„Az, hogy a hitel kedvezményes, nem mentesíti a KAVOSZ Vállakozásfejlesztési Zrt.-t a törvényi szabályozás alól, ennek megfelelően a szokásos piaci hitelbírálatot kell elvégezni” – hangsúlyozta Krisán László. Az eddig beérkezett hitelkérelmek túlnyomó többségét tudták teljesíteni, azonban a jogszabályi előírásoknak megfelelően több szempontot vizsgálniuk kell a KAVOSZ VF szakembereinek, és amennyiben a fuvarozók ezeknek nem felelnek meg, nem folyósíthatják számukra a kért összeget. Kizáró tényezőnek számít, ha az adott vállalkozás nem jogosult állami támogatás lehívására, például felszámolási eljárás folyik ellene, vagy lejárt köztartozása van.

Bár a kedvezményes forgóeszközhitelhez sem ingatlan, sem ingó fedezet nem szükséges, szigorúan vizsgálják a kérelmező fizetőképességét. Ez azért rendkívül fontos, mert ha a nemfizetők miatt az állami kezesség beváltása elér egy meghatározott szintet, az Útdíj Hitelprogram leáll, tehát a többi jól fizető fuvarozó sem tud új hitelekhez jutni.– mutatott rá Krisán László.

A program keretében útdíj fizetésre kötelezett gépjárművenként legfeljebb egymillió forintos rulírozó forgóeszközhitelt igényelhetnek a fuvarozók. Mivel egyelőre csak néhány hete érhető el a konstrukció még nem lehet megállapítani, hogy jellemzően mekkora vállalkozások élnek majd a lehetőséggel, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezetőjének közlése szerint azonban eddig többségében kisebb cégek igényelték, de van olyan hitelfeligénylő is, amelynek több mint 20 tehergépjárműve van.

A magyar kormány még június közepén döntött úgy, hogy a magántulajdonos árufuvarozók versenyképességének javítására bevezetnek egy e-útdíj fizetésre használható, államilag támogatott forgóeszközhitel konstrukciót. Az intézkedés célja, hogy a kis- és középvállalkozó fuvarozóknak ne okozzon likviditási nehézséget az útdíjfizetés bevezetése.

Eddig 26 milliárdot autóztak el

Augusztus végéig összesen 25,931 milliárd forint volt a megszolgált útdíj, vagyis a fizetésre kötelezettek által megtett útszakaszok után fizetendő tarifa. Ez azt jelenti, hogy a júliusi 14 milliárd forint után augusztusban 12 milliárd forint volt az e-útdíjból származó bevétel. A visszaesés nem érte váratlanul a szakembereket, hiszen az augusztus a nyári szabadságolások miatt a fuvarozásban is visszafogottabb hónapnak számít. Az őszi hónapokban lényegesen nagyobb forgalom várható, és az eddigi eredmények alapján tarthatónak tűnik a fél évre tervezett 75 milliárd forintos bevétel.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Útdíjhitel: már egymilliárd
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér