Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 12. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 12. 12. 20:41|Seres Antal, a közgazdaságtudomány kandidátusa | Vélemény

A zárva tartás negatív hatásai

A kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásának terve komoly problémákat vet fel. Nem csak a dolgozókat érintheti negatívan, akiket elbocsáthatnak vagy csökkenthet a bérük, hanem a nagy kereskedelmi láncok beszállítóit, valamint a fogyasztókat is.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A magyar gazdasági növekedés egyik motorja jelenleg a lakossági fogyasztás bővülése, amelyben döntő szerepe van a kiskereskedelmi forgalom növekedésének. Ebben szerepet játszik az éves szinten jelentős vasárnapi forgalom is, mert a bevásárlóközpontokban, továbbá a hiper- és szupermarketekben az átlagos forgalom a hátköznapihoz hasonló nagyságrendű. Az ellentmondás abban jelentkezik, hogy amíg egyrészt mindenki tisztában van a gazdasági növekedés jelentőségével, az üzletek vasárnapi zárva tartása várhatóan mérsékli a növekedés kilátásait. További kérdés, hogy a költségvetés lemondhat-e a jelentős vasárnapi forgalomból eredő adóbevétel egy részéről.

Franciaországban a gazdaság élénkítése céljából most kívánja enyhíteni, oldani a kormány ezt a korlátozást. Horvátországban a bevezetett korlátozást fél év után visszavonták, Szlovákiában pedig a közelmúltban utasította el a parlament az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos törvényjavaslatot.

Az eddigi vitában elsősorban a dolgozókat képviselő szervezetek szempontjai dominálnak, de ki képviseli a vasárnapi nyitva tartást akaró több millió vásárló érdekeit? Az emberek hétközben sokat dolgoznak, így a fogyasztók, a családok milliói számára a szombat mellett a vasárnap egy olyan nap, amikorra tervezni tudják a bevásárlásaikat. A GfK Hungária felmérése szerint egy átlagos vasárnap 870 ezer család vásárol fogyasztási cikket. A kérdés tehát az, hogy figyelmen kívül lehet-e hagyni a vásárlók, családok millióinak igényeit?

Ami a dolgozókat illeti, a zárva tartás indokai között szerepel, hogy ne lehessen a munkavállalókat vasárnap dolgoztatni. Ennek kapcsán nem szabad elfelejteni, hogy a kiskereskedelmi szektorban relatív alacsonyak a bérek, vagyis nem biztos, hogy a munkavállalók lemondanának a vasárnapi bérpótlékról. A gyakorlat azt is mutatja, hogy az eladók többsége szívesebben dolgozik például a korszerű, jó munkakörülményeket biztosító bevásárlóközpontokban, mint a korszerűtlen, kedvezőtlen munkakörülményeket biztosító kis üzletekben. Utóbbiak között jelentős számban vannak garázsboltok, „sufnik”, ócska kócerájok, kívül és belül is elhanyagolt boltok.

Ami a foglalkoztatási hatást illeti, a vasárnapi forgalom jelentős szerepe miatt biztos, hogy elbocsátásokkal fog járni; arról lehet vitatkozni, hogy 10 ezer vagy 20 ezer dolgozó fogja-e elveszteni az állását. Az elbocsátott dolgozók száma attól is függ, hogy hogyan fogja érinteni a változás a jelentős vasárnapi forgalomban érintett beszállítókat. Nem csak az a kérdés, hogy hány teljes munkaidős, hány részmunkaidős vagy más formában foglalkoztatottat fognak elbocsátani, az érintetteket biztos, hogy érzékenyen fogja érinteni a munkahely megszűnése és a jövedelem elvesztése. Az a kérdés is felvetődik, hogy le lehet-e mondani az érintett dolgozóktól származó adóbevételekről, illetve hogyan fogja érinteni költségvetést, ha az adóbevételek helyett tízezer vagy húszezer munkanélküli nyomás alá helyezi az állami szociális ellátórendszert. Az elbocsátásokon kívül egyes számítások szerint további 15-20 ezer munkavállalót a csökkenő bérek miatt érintene hátrányosan a változás. Emiatt a dolgozók egy részénél már csökkent a kezdeti lelkesedés a vasárnapi zárva tartás iránt, mert megérintette őket a várható létbizonytalanság, illetve a várható jövedelemcsökkenés.

Az éves szinten jelentős vasárnapi forgalom elmaradása várhatóan hátrányosan fogja érinteni a magyar beszállító termelőket, illetve az őket integráló szervezeteket. Egyrészt, gondot okozhat a nagy volumenű igényekhez igazodó árualap elhelyezése, mivel a kisebb vevőknek történő elaprózott szállítás gazdaságtalanabb a termelők részére. Másrészt, a beszállítók nem kevés beruházási költséggel létrehoztak a nagy kereskedelmi láncok nagyvolumenű beszerzési rendszeréhez illeszkedő termelési, termeltetési és logisztikai rendszert, amelynek a kieső árualap miatt várhatóan csökken a gazdaságossága.

A törvénytervezet azon logikája, érvelése is megkérdőjelezhető, hogy vasárnap legyen együtt a család. A vasárnap nyitva tartás az ezen a napon éppen dolgozók kivételével ezt nem akadályozza. A fiatalabb generációnak arra azonban nincs igénye, hogy vasárnap egésznap a szüleivel legyen, arra viszont igen, hogy a nap egy részében a hasonló korúak között töltse az idejét, például a sokfunkciós bevásárló-, szolgáltató-, és szórakoztatóközpontokban. Vagyis a vasárnapi zárva tartás determinálhatja a fiatalok tágabban értelmezett szükséglet kielégítési lehetőségeit, így az életükkel való elégedettségüket.

Magyarországon sajátos helyzet alakult ki az elmúlt 20 évben, ami nem hasonlítható például az osztrák vagy a német helyzethez, ahol vasárnap az üzletek már régóta zárva vannak, ezért a vásárlók megszokták ezt. Az ettől teljesen eltérő magyar sajátosság az, hogy a vasárnapi nyitva tartásra nagy igény van a fogyasztók és a fiatalok részéről. Ezért az üzletek vasárnapi zárva tartása a családok, a vásárlók és a fiatalok millióit hátrányosan érintő intézkedés lenne.

Az üzletek vasárnapi zárva tartásának bevezetése csak egy hosszabb folyamat eredményeként lenne célszerű, de csak akkor, ha jelentősen csökken a vásárlók és látogatók igénye a nyitva tartásra, amelyet a vasárnapi látogatószám, a vásárlások és a forgalom jelentős visszaesése jelezhetne. Ma nem ez a helyzet.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A zárva tartás negatív hatásai
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 3. csíkos2014. 12. 13. 09:47

  Nem értem, miért nem köszönetet mondanak a "veszteséges" "kereskedelmi vállalatok" a kormánynak a vasárnapi zárva tartásért, hiszen majd elmondhatják, - mint az "egyszeri boltos", - hogy "abból élünk, hogy Vasárnap zárva tartunk"! .

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A zárva tartás negatív hatásai


  Nem értem, miért nem köszönetet mondanak a "veszteséges" "kereskedelmi vállalatok" a kormánynak a vasárnapi zárva tartásért, hiszen majd elmondhatják, - mint az "egyszeri boltos", - hogy "abból élünk, hogy Vasárnap zárva tartunk"! .

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 2. fei2014. 12. 12. 21:29


  Megkerestem a Pintér Béla idézetet:

  "az előző kormány pénzt adott a színháznak, a mostani meg témát"

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A zárva tartás negatív hatásai  Megkerestem a Pintér Béla idézetet:

  "az előző kormány pénzt adott a színháznak, a mostani meg témát"


  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. fei2014. 12. 12. 21:25


  Az a baj, hogy ami itt folyik az nem kormányzás, hanem "agyalás", mint amikor a kocsmapultnak támaszkodva pár részeg sorolja azt, ami az eszébe jut és még egymásra sem figyelnek.

  Ha jól emlékszem, Pintér Béla mondta: "ez a rezsim ugyan pénzt nem, de témát annál többet".

  Rejtő is megnyalná a tíz ujját, annyira sziporkáznak.

  Komolyra fordítva a szót: semmilyen hatástanulmány nincs, mindenki dobálódzik adatokkal (?), amik nem állnak össze rendszerré, mert mindenki abból főz, amilye van.

  Ha már a kormány nem csinált (csináltatott) hatástanulmányt, akkor legalább az ellenzéknek kellene, de nekik se pénzük, se szakemberük.

  Még normális országban ott lennének a civilszervezetek, de őket annyira védi a kormány, hogy lassan levegőhöz sem jutnak.

  Maradnának a szakszervezetek. Nekik talán kinyilik a csipájuk: ha nincs dolgozó, nincs szakszervezet sem. A kormány majd megvédi a maradék dolgozókat, ahogy megvédte a magánnyugdíjat.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A zárva tartás negatív hatásai  Az a baj, hogy ami itt folyik az nem kormányzás, hanem "agyalás", mint amikor a kocsmapultnak támaszkodva pár részeg sorolja azt, ami az eszébe jut és még egymásra sem figyelnek.

  Ha jól emlékszem, Pintér Béla mondta: "ez a rezsim ugyan pénzt nem, de témát annál többet".

  Rejtő is megnyalná a tíz ujját, annyira sziporkáznak.

  Komolyra fordítva a szót: semmilyen hatástanulmány nincs, mindenki dobálódzik adatokkal (?), amik nem állnak össze rendszerré, mert mindenki abból főz, amilye van.

  Ha már a kormány nem csinált (csináltatott) hatástanulmányt, akkor legalább az ellenzéknek kellene, de nekik se pénzük, se szakemberük.

  Még normális országban ott lennének a civilszervezetek, de őket annyira védi a kormány, hogy lassan levegőhöz sem jutnak.

  Maradnának a szakszervezetek. Nekik talán kinyilik a csipájuk: ha nincs dolgozó, nincs szakszervezet sem. A kormány majd megvédi a maradék dolgozókat, ahogy megvédte a magánnyugdíjat.


  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér