Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2010. 7. 24. 16:43|Mti - portfolio.hu - Világgazdaság Online | Vélemény » Elemzés

Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság

Magyarországnak nincs szüksége hüvelykszorítóra címmel, az EU és az IMF kettős mércét alkalmaz alcímmel jelent meg vendégkommentár a Der Standard című osztrák lap szombati számában.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

"A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió küldöttségének budapesti tárgyalásain az euróövezeti országok megmutatták, hogy hol húzódik a gyengébb országokkal szembeni türelmük határa. Miután a magyarok nem akartak további, az EU által követelt takarékossági intézkedéseket a nyakukba venni, a nemzetközi szervezetek leállították a tárgyalásokat, és zárolták a támogatásként megígért pénzt" - írta a magát szabadúszó gazdasági újságíróként jellemző Ernst Michael Brauner a liberális napilap hasábjain.

"Ezután a forint gyengült, a tőzsde esett, és Magyarország, amelyet nemrég Olli Rehn uniós pénzügyi biztos még alacsony államháztartási hiánya és az EU-ban átlag feletti gazdasági növekedése miatt dicsért, igazán csak most áll válság előtt. Egy olyan válság előtt, amelyet a magyarok valószínűleg csak a Brüsszellel szembeni engedelmességgel és nem takarékoskodással oldhatnak meg" - írta Brauner.

A szerző idézte Oliver Stockot, a Handelsblatt című német üzleti lap volt bécsi és kelet-közép-európai tudósítóját, aki szerint a nemzetközi hitelezők Magyarország megfelelőnek tartják arra, hogy példát statuáljanak vele. Magyarország ideális ország arra, hogy a takarékoskodásra nem hajló Görögországot és Portugáliát figyelmeztesse az EU, ezért Budapestet "pellengérre akarják állítani, mint egy nyakas vétkezőt".

Éltanulóként a szégyenpadon?

"Ha csak megközelítőleg is helyes Stock elmélete, akkor az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság" - vélekedett Brauner. Magyarország 2004-ben örömmel és büszkén csatlakozott az EU-hoz. "Rajtuk példát statuálni azért, hogy az eladósodott uniós tagállamokban észhez térjen néhány hataloméhes politikus és telhetetlen menedzser, beteges dolog, és méltatlan az EU tagállamaihoz" - fogalmazott Brauner.

Sok másik EU-tagállammal ellentétben a magyarok már elkezdtek takarékoskodni a szerző szerint. Csökkentették a "túl magas" köztisztviselői jövedelmeket, harcot hirdettek a korrupció ellen, és egy fenntartható szociális piacgazdaság kiépítésén dolgoznak. Már az európai uniós csatlakozás előtt is szigorú takarékossági programokat folytattak - sorolta.

"A magyaroknak nincs szüksége az EU hüvelykszorítójára ahhoz, hogy konszolidálják az államháztartást. Amire szükségük van, az egy kicsivel több idő, nemzetközi bizalom és egy európai államközösség, amely betartja azt, amit 2008-ban megígért" - vélekedett a Der Standard vendégkommentárjának szerzője.

Az elemzők többsége kockázatosnak tartja a szakítást

Azzal, hogy a kormány hátat fordított az IMF-nek, inkább szűkítette saját (költségvetési) mozgásterét, mintha folytatódott volna az együttműködés, ugyanis az állampapír befektetők a jövőben jobban megkérhetik majd az árát a magyar adósságfinanszírozásnak azzal, hogy nincs mögöttünk egy új IMF-hitel jelentette védőháló - írja a portfolio.hu.

Az is lehet persze, hogy az IMF-búcsúztatás inkább a hazai belpolitikai érdekeket (az októberi önkormányzati választásokon való erős szereplést, a Jobbik felőli kritikák tompítását) szolgálja, mindenesetre a több százezer devizahiteles, illetve az autósok az árfolyam pillanatnyi mozgásán folyamatosan érzik a kormányzati stratégia hatásfokát. A kormányfő szavai szerint az államnak nincs eszköze a forint árfolyamának garantálására. A forint végül azon a 288-as szinten zárt pénteken az euróval szemben, ahonnan indult hétfőn az árfolyam. 

Mivel rövid távon (a következő hónapokban) biztosított a magyar állam finanszírozása, így az IMF-nek való hátat fordítás akkor lenne igazán kockázatos, ha a nemzetközi befektetői hangulat újra jelentősen romlana, illetve újra megkérdőjeleznék a befektetők a magyar államadósság közép távú finanszírozásának fenntarthatóságát. Szerencsére egyelőre nem ez a helyzet, a külföldi befektetői hangulat a héten inkább pozitív volt a záporozó, vártnál rendszerint kedvezőbb amerikai tőzsdei vállalati gyorsjelentések, a váratlanul erős német gazdasági hangulatindex, illetve az európai banki stressz tesztekkel kapcsolatos megelőlegezett bizalom miatt.

Negatív lépéseket jelentett be pénteken Magyarországgal szemben két nagy nemzetközi hitelminősítő is, az IMF/EU-tárgyalások félbemaradásával és a pénzügyi rendszer adóztatásával kapcsolatos aggályaikra hivatkozva.

Először a Moody's Investors Service közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői, "Baa1" szintű besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A ház szuverén adóskockázati besorolásokért felelős alelnöke, Dietmar Hornung a magyar adósosztályzat felülvizsgálatának pénteki bejelentéséhez fűzött indoklásában azt írta: az IMF/EU-küldöttség és a magyar kormány tárgyalásainak kudarca növelte a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy a kormány mennyire elszántan törekszik a költségvetés fenntarthatóságának helyreállítására rövid távon.

A hitelminősítő szerint az IMF/EU-tárgyalások felfüggesztése beárnyékolja a magyar gazdaság növekedési kilátásait is, azáltal, hogy lefelé ható nyomást gyakorol a forintra és felfelé ható nyomást a finanszírozási költségekre.

Magyarországnak a tárgyalások megszakadása jelentős gondot okozhat, egyrészt mivel a hitelprogramot sokan külső politikai horgonyként értelmezték, másrészt mivel Magyarország decemberig, egy új kétéves megállapodás megkötéséig szívesen meghosszabbította volna a szerződést. A Saxo Bank szerint az októberben esedékes önkormányzati választások közeledtével a kormányt inkább foglalkoztatják a közeli politikai célok, mint a gazdasági stabilitás - derült ki a Saxo Bank elemzéséből.

Az MNB hétfői értékelése szerint növelheti a magyar kockázati felárat és volatilissá teheti a forint árfolyamát a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal (EB) folytatott tárgyalások megszakadása.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 16. jmakri2010. 7. 25. 18:59

  Hát igen, amikor az állampolgárokat kell adóztatni, az sima ügy. A bankokat meg ugye nehéz ügy, hiába, a pénz és a hatalom...meg a nyugati demokrácia illúziója...darázsfészekbe nyúlt Orbán, de remélem nyerni fog az országunk.
  Tetszik, hogy a hitelünkre nyomjáka 40% feletti összkamatokat (ilyen olyan trükkökkel), a betétünkre meg adnak szaros 3,5%-ot, azt is megadóztatva....ha már a bankok is panaszkodnak ugye...

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  Hát igen, amikor az állampolgárokat kell adóztatni, az sima ügy. A bankokat meg ugye nehéz ügy, hiába, a pénz és a hatalom...meg a nyugati demokrácia illúziója...darázsfészekbe nyúlt Orbán, de remélem nyerni fog az országunk.
  Tetszik, hogy a hitelünkre nyomjáka 40% feletti összkamatokat (ilyen olyan trükkökkel), a betétünkre meg adnak szaros 3,5%-ot, azt is megadóztatva....ha már a bankok is panaszkodnak ugye...

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 15. Zoltán0012010. 7. 25. 17:13

  Kedves Kdaniel!
  Hogy az Orbánnal fémjelzett társaság mit tesz egyelőre nem látni, csak a kezdeti lépések biztosak. Sokat kell változtatni, de kell is, és nincs sok választásunk. Vagy küzdünk, vagy elmegyünk a HAZÁNKBÓL, de nem fogunk elmenni, tehát küzdünk. Hogy késő-e, vagy sem, jó kérdés, hamarosan megtudjuk, de az biztos, hogy a finánctőke egyelőre nem tud újabb piacokat annektálni, így válságban vannak, és küzdenek, ráadásul itt van az éghajlati változásokkal kapcsolatos feladatok, változások, és ez is negatívan hat rájuk. Tehát kicsit kezd a fináncoligarchisták alól kicsúszni a talaj, és ez látszik a reakcióikon. Csak figyelni kell.
  Z.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  Kedves Kdaniel!
  Hogy az Orbánnal fémjelzett társaság mit tesz egyelőre nem látni, csak a kezdeti lépések biztosak. Sokat kell változtatni, de kell is, és nincs sok választásunk. Vagy küzdünk, vagy elmegyünk a HAZÁNKBÓL, de nem fogunk elmenni, tehát küzdünk. Hogy késő-e, vagy sem, jó kérdés, hamarosan megtudjuk, de az biztos, hogy a finánctőke egyelőre nem tud újabb piacokat annektálni, így válságban vannak, és küzdenek, ráadásul itt van az éghajlati változásokkal kapcsolatos feladatok, változások, és ez is negatívan hat rájuk. Tehát kicsit kezd a fináncoligarchisták alól kicsúszni a talaj, és ez látszik a reakcióikon. Csak figyelni kell.
  Z.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 14. Zoltán0012010. 7. 25. 17:05

  Tartok attól, hogy eléggé fájdalmas lesz ez a leválási próbálgatás, hiszen a finánctőke megvette az országunkat kilóra, az országot, és a polgárokat nagy részét is eladósítva. Az irány akkor is jó, a polcpénzek megszüntetése, az élelmiszer behozatal szoros ellenőrzése segít védeni a magyarokat Magyarországon. Ha végre felébredünk, és rájövünk mi az elemi érdekünk, és teszünk magunkért akkor nem lehet gond, kérdés mikor kezdenek hatni az intézkedések, és mikor ébredünk. A világ abban a pillanatban lett elrontva a nagytöbbség részére, amikor a pénz áruvá vált, és nem érték közvetítő már, csak egy értéktelen fedezet nélküli fecni, amit a Fed bocsát ki az arra érdemesek részére. Változás lesz, a kérdés hogy mikor és honnan indul, bár a honnan indul egyre kevésbé kérdés, Magyarországról lesz a legvalószínűbb a start, és mint érezzük félnek is tőlünk, ezért szövetkeznek, kapkodnak, és próbálnak kínozni minket a világ finánctőkései. És félreértés ne essék nem a hazai milliomosokról van szó, mert ők kismiskák.
  Az biztos, ha nem kapunk hitelt, nem vásárolunk pl. iparcikkeket, igaz ezek 99%-a nem hazánkban készül, az ennivaló ellátást pedig a határainkon belül a multiáruházak kihagyásával ragyogóan meg lehet oldani, a többit meg meglátjuk, de hogy nagy gondunk nem lehet az tuti. Z

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  Tartok attól, hogy eléggé fájdalmas lesz ez a leválási próbálgatás, hiszen a finánctőke megvette az országunkat kilóra, az országot, és a polgárokat nagy részét is eladósítva. Az irány akkor is jó, a polcpénzek megszüntetése, az élelmiszer behozatal szoros ellenőrzése segít védeni a magyarokat Magyarországon. Ha végre felébredünk, és rájövünk mi az elemi érdekünk, és teszünk magunkért akkor nem lehet gond, kérdés mikor kezdenek hatni az intézkedések, és mikor ébredünk. A világ abban a pillanatban lett elrontva a nagytöbbség részére, amikor a pénz áruvá vált, és nem érték közvetítő már, csak egy értéktelen fedezet nélküli fecni, amit a Fed bocsát ki az arra érdemesek részére. Változás lesz, a kérdés hogy mikor és honnan indul, bár a honnan indul egyre kevésbé kérdés, Magyarországról lesz a legvalószínűbb a start, és mint érezzük félnek is tőlünk, ezért szövetkeznek, kapkodnak, és próbálnak kínozni minket a világ finánctőkései. És félreértés ne essék nem a hazai milliomosokról van szó, mert ők kismiskák.
  Az biztos, ha nem kapunk hitelt, nem vásárolunk pl. iparcikkeket, igaz ezek 99%-a nem hazánkban készül, az ennivaló ellátást pedig a határainkon belül a multiáruházak kihagyásával ragyogóan meg lehet oldani, a többit meg meglátjuk, de hogy nagy gondunk nem lehet az tuti. Z

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 13. kdaniel2010. 7. 25. 16:46

  Kedves Dezső László!

  Csak annyi a probléma a javaslatával, miszerint finanszírozzuk belföldi kötvénykibocsátással az államadósságot, hogy a magyar államadósság jelenleg 20396 milliárd forint, míg a lakosság összes megtakarítása ennek kevesebb mint a huszada, 877 milliárd. És persze azt se feltételezzük, hogy azok, akiknek van megtakarítása és nincs hitele, odaadják a pénzüket 5%-os kamatra az IMF-fel szakító magyar államnak. Esetleg 15%-on.

  A véleményem az, hogy igenis lehet lépéseket tenni a pénzügyi függetlenség visszaszerzésére, de ennek nem a legjobb módja, hogy egy 30-40 éve eladósodott ország elkezd kiabálni, hogy de rossz nekünk. Én a megoldást a pénzügyi ismeretek oktatásában látom, érettségi tantárgy kellene legyen. Pl mire vegyünk fel hitelt (ami megtérül) és mire ne (másra). Úgyis mondhatnám, hogy a pénzügyi játékot kétféleképp lehet játszani: kitanulom és ügyes leszek benne, ez eltart egy darabig de jó esélyekkel kecsegtet, vagy felborítom az asztalt és durcásan nézek. Orbán ezt csinálja.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  Kedves Dezső László!

  Csak annyi a probléma a javaslatával, miszerint finanszírozzuk belföldi kötvénykibocsátással az államadósságot, hogy a magyar államadósság jelenleg 20396 milliárd forint, míg a lakosság összes megtakarítása ennek kevesebb mint a huszada, 877 milliárd. És persze azt se feltételezzük, hogy azok, akiknek van megtakarítása és nincs hitele, odaadják a pénzüket 5%-os kamatra az IMF-fel szakító magyar államnak. Esetleg 15%-on.

  A véleményem az, hogy igenis lehet lépéseket tenni a pénzügyi függetlenség visszaszerzésére, de ennek nem a legjobb módja, hogy egy 30-40 éve eladósodott ország elkezd kiabálni, hogy de rossz nekünk. Én a megoldást a pénzügyi ismeretek oktatásában látom, érettségi tantárgy kellene legyen. Pl mire vegyünk fel hitelt (ami megtérül) és mire ne (másra). Úgyis mondhatnám, hogy a pénzügyi játékot kétféleképp lehet játszani: kitanulom és ügyes leszek benne, ez eltart egy darabig de jó esélyekkel kecsegtet, vagy felborítom az asztalt és durcásan nézek. Orbán ezt csinálja.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 12. tunde042010. 7. 25. 15:37

  a jungewelt.de radikális marxista napilap, meg így kommenetálta a "Magyarország szembeszegül a diktátummal" c.cikkében az imf-és az eu látványos kivonulását Mo.-ról.
  a német baloldal csak álmodik arról a lépésről, amit OV meglépett az imf-fel és az eu-val szemben. a német baloldal alapdilemmája burkoltan benne van a cikkben, miszerint egy jobboldali politikus, tehát az "ellenség" mer olyan lépéseket megtenni, melyekről a szocdemek legfeljebb csak ellenzékben beszélnek.

  szval még a német baloldal is egyet ért orbánnal. a mi baloldali ellenzékünk meg vicsorog, mert a fidesz nem hajlandó behódolni a pénzvilág helytartóinak és a továbbiakban nem akarja azt kiszolgálni.a cikk még a bankadó megszavazása előtt készült, melyre meg azt írja, h a Bp-i parlament még ezen a héten bankadót kíván bevezetni, amit kihívásként éltek meg néhányan a nemzetközi finánctőke nehézsúlyú képviselői közül.

  hát elvtársak ideje lenne felébredni, gyurcsányosól lendvaistól meg meseházystól!! mert ez az az út amelyen el kell indulnunk, csak így juthatunk előbbre, és csak így válhatunk a pénzvilágtól szuverén országgá.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  a jungewelt.de radikális marxista napilap, meg így kommenetálta a "Magyarország szembeszegül a diktátummal" c.cikkében az imf-és az eu látványos kivonulását Mo.-ról.
  a német baloldal csak álmodik arról a lépésről, amit OV meglépett az imf-fel és az eu-val szemben. a német baloldal alapdilemmája burkoltan benne van a cikkben, miszerint egy jobboldali politikus, tehát az "ellenség" mer olyan lépéseket megtenni, melyekről a szocdemek legfeljebb csak ellenzékben beszélnek.

  szval még a német baloldal is egyet ért orbánnal. a mi baloldali ellenzékünk meg vicsorog, mert a fidesz nem hajlandó behódolni a pénzvilág helytartóinak és a továbbiakban nem akarja azt kiszolgálni.a cikk még a bankadó megszavazása előtt készült, melyre meg azt írja, h a Bp-i parlament még ezen a héten bankadót kíván bevezetni, amit kihívásként éltek meg néhányan a nemzetközi finánctőke nehézsúlyú képviselői közül.

  hát elvtársak ideje lenne felébredni, gyurcsányosól lendvaistól meg meseházystól!! mert ez az az út amelyen el kell indulnunk, csak így juthatunk előbbre, és csak így válhatunk a pénzvilágtól szuverén országgá.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 11. Trambulin2010. 7. 25. 14:55

  Amikor Szapáry és Matolcsy bejelentették hogy a kormány új megállapodást akar a Valutaalappal, akkor az volt az okosság. egy héttel később meg az IMF mint leendő és mint jelenlegi hitelező megkérdezte mit és hogyan akarnak, akkor meg menjenek a fenébe.
  A sok hülye meg lelkesen csápol. Egyik héten örömében tapsikol, másik héten meg pont az ellenkezőjének, szintén örömében.
  Elképesztő!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  Amikor Szapáry és Matolcsy bejelentették hogy a kormány új megállapodást akar a Valutaalappal, akkor az volt az okosság. egy héttel később meg az IMF mint leendő és mint jelenlegi hitelező megkérdezte mit és hogyan akarnak, akkor meg menjenek a fenébe.
  A sok hülye meg lelkesen csápol. Egyik héten örömében tapsikol, másik héten meg pont az ellenkezőjének, szintén örömében.
  Elképesztő!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 10. Zoltán0012010. 7. 25. 14:48

  A dolog teljesen egyszerű.
  A fináncoligarchia összezár az országunk ellen, mert ellent mertünk állni annak az IMF-nek, amely bagázs nem tudta előre látni, megjósolni a válságot, vagy nem akarta.
  Mi most annak ellenére, hogy a hiánycél tartásáról nem tettünk le kispadra kerültünk, mert "szaggatjuk az istrángot". Irányítani akar minket a pénzvilág a saját kénye-kedve szerint, és végre nem hagyjuk. Nem tudom ez mennyire Orbán érdeme, de szerintem jó irányba megyünk, végre fel kell ismerni a saját értékeinket, érdekeinket, mert az EU nem foglalkozik velünk, csak mint piaca sok szemétjük részére, amit a multikon keresztül tudnak nekünk eladni, és vízkészlet, élelmiszer forrás kellünk . Pl. olyan élelmiszerekkel versenyez a hazai jó élelmiszer, aminek a megsemmisítéséért nyugaton fizetni kellene, ehhez képest nekünk eladják.
  Ki kell ebből lépni, és kiállni a saját igazunkért, más ezt nem teszi, és ha nem érthető miről beszélek, akkor emlékezzünk Sólyom L. esetére, amikor nem engedték át a határon, és az EU ehhez asszisztál is ezerrel. Z

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  A dolog teljesen egyszerű.
  A fináncoligarchia összezár az országunk ellen, mert ellent mertünk állni annak az IMF-nek, amely bagázs nem tudta előre látni, megjósolni a válságot, vagy nem akarta.
  Mi most annak ellenére, hogy a hiánycél tartásáról nem tettünk le kispadra kerültünk, mert "szaggatjuk az istrángot". Irányítani akar minket a pénzvilág a saját kénye-kedve szerint, és végre nem hagyjuk. Nem tudom ez mennyire Orbán érdeme, de szerintem jó irányba megyünk, végre fel kell ismerni a saját értékeinket, érdekeinket, mert az EU nem foglalkozik velünk, csak mint piaca sok szemétjük részére, amit a multikon keresztül tudnak nekünk eladni, és vízkészlet, élelmiszer forrás kellünk . Pl. olyan élelmiszerekkel versenyez a hazai jó élelmiszer, aminek a megsemmisítéséért nyugaton fizetni kellene, ehhez képest nekünk eladják.
  Ki kell ebből lépni, és kiállni a saját igazunkért, más ezt nem teszi, és ha nem érthető miről beszélek, akkor emlékezzünk Sólyom L. esetére, amikor nem engedték át a határon, és az EU ehhez asszisztál is ezerrel. Z

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 9. borcser2010. 7. 25. 13:41

  Igaz, inkább vegyünk mi magunk államkötvényt.Nem áll éllel a pénz a zsebemben, de hitelezek.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  Igaz, inkább vegyünk mi magunk államkötvényt.Nem áll éllel a pénz a zsebemben, de hitelezek.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 8. Dezső László2010. 7. 25. 12:24

  "Mivel rövid távon (a következő hónapokban) biztosított a magyar állam finanszírozása ..." Ez szerintem félreérthető.

  Véleményem szerint annyi idő áll rendelkezésére a kormánynak, ami egy HAZAI kötvénykibocsátásra elegendő, amellyel a TELJES ÁLLAMADÓSSÁGRA lejegyeztethetik a magyarországi lakosságot. Ezzel nemcsak hogy hosszú távon is biztosított az államadósság kezelése, de a profit ITTHON MARAD, nem megy ki az országból.

  Pápá profit, kedves IMF.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  "Mivel rövid távon (a következő hónapokban) biztosított a magyar állam finanszírozása ..." Ez szerintem félreérthető.

  Véleményem szerint annyi idő áll rendelkezésére a kormánynak, ami egy HAZAI kötvénykibocsátásra elegendő, amellyel a TELJES ÁLLAMADÓSSÁGRA lejegyeztethetik a magyarországi lakosságot. Ezzel nemcsak hogy hosszú távon is biztosított az államadósság kezelése, de a profit ITTHON MARAD, nem megy ki az országból.

  Pápá profit, kedves IMF.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 7. ahonfia2010. 7. 25. 10:56

  A nemzetközi hatalom kimutatja a foga fehérjét. Ez csak mutatja, miféle "demokrácia" ez.
  Gondolom a cikket pedig nem Georg Mayer írta, aki mindig az érdekeink ellen szólt eddig. Mint az MSZP szószólója. S gondolom, Lendvai Pál sem lenne képes ilyesmire.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Der Standard: az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság


  A nemzetközi hatalom kimutatja a foga fehérjét. Ez csak mutatja, miféle "demokrácia" ez.
  Gondolom a cikket pedig nem Georg Mayer írta, aki mindig az érdekeink ellen szólt eddig. Mint az MSZP szószólója. S gondolom, Lendvai Pál sem lenne képes ilyesmire.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér