Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 6. 07:01|Dénes Zoltán | Vélemény » Interjú

Nemzetközi piacra tart az Opimus és a Konzum

Alaposan felbolygatta a tőzsdét, hogy Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért közös érdekeltségébe került az Opimus Group és a Konzum. A két tőzsdei társaság által érintett iparágakban itthon és a nemzetközi piacon is további terjeszkedést terveznek – nyilatkozta a Világgazdaságnak Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Már tavaly december óta sejthető volt, hogy valamiféle együttműködésre készülnek Mészáros Lőrinccel, hiszen egy hozzá köthető szakember megjelent a Hunguest Hotels igazgatóságában is. Mióta tervezték a most bejelentett közös tőzsdei fellépést?

– Mészáros Lőrinccel már több mint egy évtizede ismerjük egymást és vagyunk barátok, ennek ellenére most először fektetünk be közösen. Miután tavaly a Konzum csoport felvásárolta a Hunguest szállodaláncot, arra kért, vizsgáljuk meg, hogy illeszkednek-e az érdekeltségében lévő hotelek a Hunguest értékesítési rendszerébe, illetve vállalati struktúrájába, és ha igen, akkor üzemeltetnénk-e ezeket. Együttműködésünk első lépéseként a Balatonalmádiban lévő Bál Hotel and Resort már a lánc tagjaként működik, és egy általa régebb óta foglalkoztatott, kiváló szakembert is beválasztottunk az igazgatóságba.

Vegyük sorra a mostani tulajdonszerzéseket, mert nem egyszerű áttekinteni, pontosan hogyan alakultak, ki milyen cégekben és milyen arányokban vált tulajdonossá.

– Ennek éppen az ellenkezője igaz: a tulajdonosi szerkezet teljesen áttekinthető, mindenki saját néven vagy érdekeltségein keresztül szerzett az érintett cégekben különböző mértékű tulajdoni hányadot, és mivel az ügyletben tőzsdei cégek az érintettek, a folyamat mindenki számára nyomon követhető. Az Opimus Groupban Mészáros Lőrinc 16,9 százalékos részesedést szerzett, én pedig a Konzum Management Kft.-n keresztül a részvények 14 százalékát vásároltam meg. A Konzum Nyrt.-ben Mészáros Lőrinc 19,57 százalékos tulajdonrészre tett szert, míg a Konzum PE Magántőkealap 22,5, illetve nyilvános vételi eljárást követően további, legalább 22,5 százalékos részvénycsomagot fog vásárolni.

Ennek ellenére többen úgy értelmezték a pénteki tőzsdei bejelentést, hogy kivonul a Konzumból…

– Szó sincs róla, csak átrendeztem a saját portfóliómat. A Konzum Nyrt.-ben eddig magánszemélyként 32,93 százalékos részvénypakettem volt, ennek egy részét fogom a magántőkealapba transzferálni. A Konzum PE Magántőkealap tulajdonosi jogait gyakorló alapkezelőben többségi tulajdonnal rendelkezem, ezért az átrendezést követően a magántőkealap befolyása meghaladja majd a 33 százalékot, így a tőkepiacot szabályozó törvénynek megfelelően kötelező nyilvános vételi ajánlatot tennünk.

Jászai Gellért hosszú távú együttműködést tervez. Fotó: Kallus György

Mi a célja a közös befektetésnek? Mennyire szoros együttműködést terveznek?

– Azért állapodtunk meg ezzel a két tőzsdei társasággal kapcsolatban Mészáros Lőrinccel, mert igyekszünk egységesíteni bizonyos iparágakra vonatkozó befektetéseinket. Ez egy szoros és hosszú távra tervezett stratégiai partnerség, amely elsősorban a vállalatok által érintett területekre, azaz a turizmusra, az ipari, pénzügyi és tőkepiaci befektetésekre, az ingatlankezelésre és a médiára vonatkozik. Ezek olyan stratégiai iparágak, amelyekben további terjeszkedést és fejlesztéseket tervezünk a jövőben. Az Opimus Groupban és a Konzumban is jelentős a növekedési potenciál, a közösen tervezett befektetéseinkhez a vállalatok stabil platformot jelentenek. Jelentős munkát fordítunk arra is, hogy a két holdingcéget nemzetközivé tegyük, a befektetői kör szempontjából is.

Tehát a tőzsdei jelenléttel vonzóvá tennék a nemzetközi befektetők számára a vállalatokat?

– Igen, jelen pillanatban is tárgyalunk pénzügyi és szakmai befektetőkkel. A tőzsdei jelenlét ugyanis jelentősen javítja a külföldi intézményi befektetőkkel való tárgyalási pozíciónkat. Ma már semmilyen pénz nem mozog úgy a világban, hogy annak ne ismernénk az eredetét, s hogy mibe akarjuk befektetni, vagyis mindkét oldalt ismerni kell, pontosan fel kell térképezni. Ennek a nemzetközi szemléletnek megfelelően szeretnénk mi is működtetni az Opimust és a Konzum Nyrt.-t.

Vagyis a kisbefektetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy kivezetik a cégeket a tőzsdéről?

– Egyáltalán nem. Hosszú távra tervezünk.

A két tőzsdei cég esetében a részvényesek számíthatnak a további befektetések és fejlesztések következtében árfolyam-növekedésre, vagy lát esélyt osztalék kifizetésére?

– Az elsőre biztosan, de a kérdés összetett, és a piaci körülmények is befolyásolják. Az érdekeltségeinkben lévő befektetések és vállalatok jellemzően tőkeigényes iparágakban működnek, ezért a megtermelt profitot várhatóan visszaforgatjuk majd a társaságokba, növelve a saját tőkéjüket és így az értéküket is.

A szállodaláncot is kiterjesztenék az országhatárokon túlra?

– Nem csak a Hunguest vonatkozásában vannak ilyen jellegű elképzeléseink; a többi érdekeltségünkben is látunk nemzetközi terjeszkedési lehetőséget, elsősorban a Kárpát-medencében. A Konzum csoportnak ma is van olyan leányvállalata, amely az egyik legnagyobb cseh speciális mérnöki irodával közös cég, és az Opimus is rendelkezik olyan érdekeltséggel, amelynek árbevétele túlnyomó többségében németországi exporttevékenységből származik.

Nem tart attól, hogy politikai támadások célpontjává válik, mert az Orbán Viktor jó barátjaként számon tartott Mészáros Lőrinccel kezdett közös befektetésekbe?

– Én ezzel a kérdéssel eddig sem foglalkoztam, és ez után sem szeretnék. Nem hiszem, hogy egy gazdasági racionalitáson alapuló döntést, amelyet természetesen befolyásolt az évtizedes baráti kapcsolatunk is Mészáros Lőrinccel, politikai felhangoknak kellene kísérniük.

A Világgazdaság tulajdonosa az Opimus Nyrt. leányvállalata.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nemzetközi piacra tart az Opimus és a Konzum
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 22. 06:00Parragh Bianka: Sikeresek az unortodox eszközök

  Az inflációs cél eléréséhez a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fennmaradása szükséges – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Parragh Bianka, az MNB monetáris tanácsának új tagja, aki beszélt a kinevezéséről is.

 • MÁRCIUS 21. 13:50Új alapokra helyezték Miskolc gazdaságát

  Ösztöndíjjal és lakhatással segítjük a városban munkát vállaló fiatalokat, hiszen ma már Miskolcon sem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány okoz nehézségeket – mondta a Világgazdaságnak Kriza Ákos polgármester. Idén megújul a borsodi megyeszékhelyen a főtér, a történelmi Avas és a tapolcai Barlangfürdő is

 • MÁRCIUS 17. 16:44Polcról levehető szellemi termékek

  A cél a gyakorlat számára hasznosítható eredményeket hozó kísérletek végzése – mondta a Világgazdaságnak Gyuricza Csaba, a 23 városban 12 agrárkutató intézetet összefogó Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) megbízott főigazgatója.

 • MÁRCIUS 14. 12:44Amerikában futott be a magyar startup

  Még csak 25 éves, de már két Egyesült Államokbeli városban is az általa alapított cég alkalmazását használják a taxisok. Réti Virág, a Cabsolutely ügyvezető igazgatója Magyarországon is szívesen terjeszkedne, de a túl szigorú szabályozás miatt itt egyelőre nem terem nekik babér.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér