Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 17. 16:44|Kelemen Zoltán | Vélemény » Interjú

Polcról levehető szellemi termékek

A cél a gyakorlat számára hasznosítható eredményeket hozó kísérletek végzése – mondta a Világgazdaságnak Gyuricza Csaba, a 23 városban 12 agrárkutató intézetet összefogó Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) megbízott főigazgatója.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Több mint három éve vonták össze az agrár- és élelmiszer- ágazati kutatóintézeteket. Látszik már ennek a hatása?

– A mindenkori agrártárca mögött működő kutatói intézményrendszer rendkívül szétaprózottan látta el a feladatát a 2014-es egységesítésig. A rendszerbe szervezés egyébként nem magyar találmány, Európa legtöbb országában, ahol jól működik a kutatás, ilyen a felépítés. Az eltelt három év alatt nálunk is látszik, hogy ebben az összefogott rendszerben egységesíteni lehet sok munkát, és ki lehet használni a szinergiákat.

Mi hasznuk van ebből a gyakorló mezőgazdászoknak?

– A NAIK intézetei elsősorban gyakorlatorientált munkát végeznek, ami lefedi az agrárium teljes területét. Csak olyan alapkutatásokba kezdünk, amelyek segítik az alkalmazott kutatásainkat. Egy konkrét példa: biotechnológiai intézetünkben most olyan, a kertészeti nemesítést támogató alapkutatások folynak, amelyek eredményeként a nemesítés idejét le lehet rövidíteni a felére. Ez ugyan alapkutatás, de közvetlenül a gyakorlati alkalmazott kutatáshoz kapcsolódik.

Az élelmiszer-vásárló fogyasztók is érzékelnek valamit az önök működéséből?

– Elég, ha csak levesznek a polcról egy csípős paprikakrémet, az jó eséllyel ebben az intézményrendszerben létrehozott szellemi termék. A fajtától a technológiáig a teljes vertikum kialakításában ott a kutatói munkánk. Számos ilyen példa akad a meggyfajtáktól a facsemetékig. Vannak gazdasági társaságaink is, amelyek a megvalósult eredmények piacosítását végzik, például a vetőmag- és szaporítóanyag-forgalmazásban.

Mekkora költségvetéssel gazdálkodnak?

– Évi öt-hat milliárd forintos költségvetési forrás áll rendelkezésünkre, ami szűkösnek nevezhető, de az európai kutatóbázisokhoz képest sincs szégyenkeznivalónk az eredményeink miatt. A pontos összeg attól is függ, hogy mennyi a pályázatokkal megszerezhető forrás. Ez az utóbbi években viszonylag kevés volt, de bízunk benne, hogy a folyamatban lévő kiírásokon sikeresek leszünk. A kutatások döntő része persze nemzeti forrásból zajlik, mert ezek hosszabb távú, célzott kutatások, amelyeket nem lehet kitenni a pályázatok esetlegességének.

Melyek a fő kutatási témáik?

– Mindazok, amelyek a magyar mezőgazdaság számára fontosak. A prioritások közé tartoznak a klímavédelemhez, illetve a megváltozó klímához történő alkalmazkodás kérdései, ebbe sok minden beletartozik a nemesítéstől az új technológiák kidolgozásáig. Szintén prioritásként kezeljük a mezőgazdasági vízgazdálkodással, vízhasznosítással és az öntözésfejlesztéssel kapcsolatos kutatásokat.

Az egyik prioritás a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás. Fotó: NAIK

Kiemelt területként említette a precíziós gazdálkodást is, amelyben szinte beláthatatlanok a lehetőségek. Itt mi a NAIK által meghatározott kutatási irány?

– Ez szintén több tudományterületet érintő téma, amely az elkövetkezendő időszakban a hazai mezőgazdaság versenyképességét meghatározó tényező lesz. A precíziós gazdálkodást általában a növénytermesztésre szokták érteni, de minden ágazatban jelen lehet, ahol kialakítható az agrárismeretek és az informatika szintézise. A mi feladatunk részben a technológiai adaptációk létrehozása, részben pedig a hazai viszonyokhoz alakított adatbázis felépítése. Fontos cél, hogy a kertészetben és az állattenyésztésben is legyenek és terjedjenek a precíziós módszerek.

Nemrég lapunk cikkében vetették fel a szakmabeliek, hogy hiába érték utol a magyar sertésfajták bizonyos tulajdonságokban az európai hibrideket, visszaszorulnak a tenyésztésben. Mit tehetnek ez ellen a kutatók?

– Ez nagyon aktuális téma, mert valóban hiába jók a fajtáink és vannak az állomány növelésére kimondott kormányzati célok, nincs meg hozzájuk a genetikai bázis, és sajnos a kutatói és tudományos háttér sem. Hollandiából be tudunk hozni bármennyi malacot, de ha ugyanezt Magyarországról próbálnánk beszerezni, nem menne. Ezért most azon dolgozunk, hogy a genetikai háttér megteremtéséhez hozzunk létre tenyésztői bázisokat. A NAIK feladata a feltételek megteremtése, az agrártárcával közösen a jó genetikai hátteret biztosító tenyésztelepek létrehozása. A szakmai és tudományos hátteret ehhez tudjuk biztosítani.

A NAIK kutatóintézetei

Agrárkörnyezet-tudományi Kutatóintézet
Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet
Erdészeti Tudományos Intézet
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Gyümölcstermesztési Kutatóintézet
Halászati Kutatóintézet
Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet
Mezőgazdasági Gépesítési Intézet
Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály
Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály
Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Polcról levehető szellemi termékek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 20. 15:58A tudásgazdaság lesz a munkahelyteremtés motorja

  A tudásalapú gazdaság fogja meghatározni az országok növekedését – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatója, aki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) meghívására érkezett Magyarországra.

 • ÁPRILIS 20. 08:15Kiszorulhatnak az uniós piacokról a magyar fuvarozók

  Súlyos anyagi és adminisztrációs teher a magyar fuvarozóknak is, hogy több uniós országban az ottani minimálbért kell fizetniük a dolgozóiknak – mondta a Világgazdaságnak Somogyi Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára.

 • ÁPRILIS 18. 06:30Dárdai Pál: "A Bundesliga gyermeke vagyok"

  Kidobott pénz az infrastruktúrára és az utánpótlásra költeni a magyar futballban, amíg a klubokat nem kötelezik arra, hogy működjenek együtt az iskolákkal – vallja Dárdai Pál. A 41 éves Bundesliga-edzőt a Hertha bázisán kérdeztük egyebek mellett fia dilemmájáról a német és a magyar válogatott között, Dzsudzsák Balázs átigazolásáról és a Bayern megkereséséről.

 • ÁPRILIS 18. 06:00Lázár János: a közműcégeknek is segíteniük kell a versenyképességet

  A kormány tervezett lépései nyomán a vállalkozásoknak sokkal gyorsabb lesz a közművek bevezetése – nyilatkozta a lapunknak Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közölte: nem lesz választási költségvetés, s jövőre 72 százalékra mérséklődhet az államadósság GDP-arányos szintje.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér