Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 9. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 9. 12. 07:30|Kocsi Margit | Vélemény » Interjú
Átalakítás Januárban startol a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Új rendszer, több pénz, jobb munka

Hatékonyabb és fegyelmezettebb munkát, kevesebb bürokráciát ígér Pálinkás József, aki kormánybiztosként a kutatás-fejlesztés és innováció intézményrendszerének átalakításán dolgozik jelenleg. Szerinte csak az számíthat támogatásra, aki tényleg újdonságot hoz létre, és minden eurónak a felzárkózást kell szolgálnia

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Alig kezdte el kormánybiztosi munkáját, máris egy országos fórumsorozat kellős közepébe csöppent. Mi ennek a célja?

– Az Európai Unió minden tagállamtól elvárja a tudásalapú gazdasági fejlődést szolgáló Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) elkészítését. Magyarország esetében is ez az előfeltétele annak, hogy a strukturális alapokból 2014-2020 között kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) célokra támogatási forrásokhoz jussunk.

Fontos előírás, hogy a dokumentum alulról építkezve, a helyi szereplők – innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, önkormányzati és civil szervezetek – javaslatainak figyelembe vételével és közreműködésével készüljön el. Tehát a most zajló országos fórumsorozat, amely a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) koordinálásával az ország valamennyi megyéjére kiterjed, ezt a stratégiakészítést szolgálja. Az EU részéről fontos elvárás az is, hogy erősödjön a kapcsolat a kutatóhelyek és a vállalatok között, mert csak így lehet a közösség számára hasznos termék a tudományos eredményekből. Ezt is elősegítik ezek a fórumok.

– Kormánybiztosként azt a feladatot kapta, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatalt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallá alakítsa. Konkrétan mit jelent ez?

– Mindenekelőtt jobb, hatékonyabb és fegyelmezettebb munkát, a lehető legkevesebb bürokráciával. A változás abban is jelentős, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció egy helyen, egy hivatalban jelenik meg. Az új intézmény részt vesz a kutatás-fejlesztési és innovációs politika alakításában, ugyanakkor finanszírozó ügynökségként is működik, kezeli a megújuló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot, és szakpolitikai felelőse az uniós KFI források felhasználásának Mindez azt szolgálja, hogy azok a kutatási műhelyek és vállalatok kapják a pénzt, amelyek tényleg újdonságot állítanak elő. Az nem innováció, ha egy cégnek két présgépe van, és még vesz kettőt.

– A kormánybiztosi kinevezése azt is sugallhatja, hogy a jövőben nagyobb szerephez jut a kutatás-fejlesztés, és kevésbé lesz fontos az innováció. Mire helyezi a hangsúlyt munkájában?

– A megfelelő egyensúly megtalálására. Egy vezető döntéseit nem befolyásolhatja, hogy szakmailag mi áll közelebb hozzá. Az MTA Atommagkutató Intézetének (ATOMKI) igazgatójaként az intézményi érdeket fontosabbnak tekintettem, mint a saját kutatócsoportom érdekeit. Az Akadémia elnökeként, oktatási miniszterként ugyanezt az elvet követettem: a Debreceni Egyetem vagy az ATOMKI nem élvezett előnyt. Most is ehhez tartom magam. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a kutatás-fejlesztési és az innovációs munka és programok jellege különböző, ezért azok értékelése és finanszírozása más elvek szerint történik.

– Milyen markáns kezdeményezésekre készül az új hivatal keretében?

– A legmarkánsabb kezdeményezés nagyon egyszerű és logikus: szeretném elérni, hogy a hazai forrásokat tömörítő alap felhasználása sokkal gyorsabb legyen. Ha a pályázatokat időben kiírjuk, ha azokat gyorsan értékeljük, már akkor is nagy lépést teszünk előre. Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a kutatás-fejlesztésben és innovációban kiélezett a verseny, és számtalan nagyszerű ötlet sorsa a gyorsaságon múlik.

A kezdő vállalkozásokhoz is másképpen kell viszonyulni, számtalan probléma megoldódhatna azzal, ha induláskor – mondjuk, három évig – könnyen jutnának támogatáshoz. A tervek szerint szeptemberben jelennek meg az új pályázati kiírások, először az egészségipar és az irányítástechnika területén, valamint a nemzetközi együttműködésekre. Ugyancsak fontos, hogy a finanszírozás kritériumai elég hosszú ideig stabilak és kiszámíthatóak legyenek, mert a kutatók csak így tudnak alkalmazkodni azokhoz. Szakmapolitikai felelősként pedig 700 milliárd forint uniós KFI forrás hatékony és koordinált felhasználásáról kell gondoskodni 2014 és 2020 között.

– Most még elég új és csendes az irodája. Ki segíti a munkájában?

– Az új hivatal 2015. január 1-jétől kezdi meg a működését. Jelenleg a NIH és az NGM Miniszterelnökséghez átkerült illetékes főosztályának munkájára támaszkodom. Idővel ők is ide költöznek.

– Visszatérve az S3 fórumokhoz, mi a további menetrend?

– A megyei fórumok után októberre készül el, s várhatóan november 12-én kerül a kormány elé a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia tervezete. A programok pályázatainak kiírása és végrehajtása akkor kezdődhet meg, ha az Európai Bizottság is jóváhagyta. A forrásfelhasználásnál szigorúan szem előtt tartani, hogy minden eurónak a felzárkózást kell szolgálnia. A cél ugyanis nem az, hogy minél hosszabb ideig pénz kapjunk az EU költségvetéséből, hanem hogy Magyarország minél közelebb kerüljön a legfejlettebbekhez.

Névjegy

Pálinkás József (61)
Fizikus, egyetemi tanár. Jelenleg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos.
1991 és 1996 között az MTA Atommagkutató Intézete igazgatója. 2001 és 2002 között az első Orbán-kormány oktatási minisztere.
Az MTA-nak 1995 óta levelező, majd 2004 óta rendes tagja, 2008 és 2014 között elnöke.
1986-ban Akadémiai Díjjal, 1997-ben Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el munkáját. 2012-ben Debrecen díszpolgára lett.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Új rendszer, több pénz, jobb munka
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 21. 06:00Megfelelő vízgazdálkodás nélkül véglegesen lemaradunk

  A jövő legfontosabb kérdése a precíziós gazdálkodás hazai elterjesztése és a vízgazdálkodás megreformálása – monda a Világgazdaságnak adott interjúban Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

 • FEBRUÁR 21. 05:00Megfelelő vízgazdálkodás nélkül teljesen lemaradunk

  A jövő legfontosabb kérdése a precíziós gazdálkodás hazai elterjesztése és a vízgazdálkodás megreformálása – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke, az Országgyűlés alelnöke

 • FEBRUÁR 20. 05:00Élesedhet a verseny a távközlési piacon

  Tavaly már ismét intenzívebbé vált a verseny a távközlési piacon, ami az új szereplő megjelenésével tovább fokozódhat – erre számít a Világgazdaságnak nyilatkozó Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója

 • FEBRUÁR 15. 19:06Hogyan teljesít idén a magyar gazdaság?

  A vártnál lassabban, 1,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság tavaly október és december között, az év egészében 2 százalékkal bővült a GDP. Ezzel az EU gyengébben teljesítő tagjai között voltunk, miközben a régiós országok a lista első felén találhatók. Magyarországon a mezőgazdaság és a piaci szolgáltatások voltak a növekedés motorjai, az ipar alig bővült, az építőipar pedig zuhant. A Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok szerint idén felpöröghet a gazdaság. A növekedést a gyors béremelések miatt a lakossági fogyasztás húzhatja, de a tavaly visszaeső beruházások is növekedési pályára kerülhetnek az EU-pénzek lehívása miatt. Az építőipar erőteljesen, az ipari termelés visszafogottan nőhet. A nettó export hozzájárulása azonban csökkenhet, mert a belső kereslet bővülése importnövelő hatású.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér