Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 9. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 9. 12. 07:30|Kocsi Margit | Vélemény » Interjú
Átalakítás Januárban startol a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Új rendszer, több pénz, jobb munka

Hatékonyabb és fegyelmezettebb munkát, kevesebb bürokráciát ígér Pálinkás József, aki kormánybiztosként a kutatás-fejlesztés és innováció intézményrendszerének átalakításán dolgozik jelenleg. Szerinte csak az számíthat támogatásra, aki tényleg újdonságot hoz létre, és minden eurónak a felzárkózást kell szolgálnia

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Alig kezdte el kormánybiztosi munkáját, máris egy országos fórumsorozat kellős közepébe csöppent. Mi ennek a célja?

– Az Európai Unió minden tagállamtól elvárja a tudásalapú gazdasági fejlődést szolgáló Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) elkészítését. Magyarország esetében is ez az előfeltétele annak, hogy a strukturális alapokból 2014-2020 között kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) célokra támogatási forrásokhoz jussunk.

Fontos előírás, hogy a dokumentum alulról építkezve, a helyi szereplők – innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, önkormányzati és civil szervezetek – javaslatainak figyelembe vételével és közreműködésével készüljön el. Tehát a most zajló országos fórumsorozat, amely a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) koordinálásával az ország valamennyi megyéjére kiterjed, ezt a stratégiakészítést szolgálja. Az EU részéről fontos elvárás az is, hogy erősödjön a kapcsolat a kutatóhelyek és a vállalatok között, mert csak így lehet a közösség számára hasznos termék a tudományos eredményekből. Ezt is elősegítik ezek a fórumok.

– Kormánybiztosként azt a feladatot kapta, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatalt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallá alakítsa. Konkrétan mit jelent ez?

– Mindenekelőtt jobb, hatékonyabb és fegyelmezettebb munkát, a lehető legkevesebb bürokráciával. A változás abban is jelentős, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció egy helyen, egy hivatalban jelenik meg. Az új intézmény részt vesz a kutatás-fejlesztési és innovációs politika alakításában, ugyanakkor finanszírozó ügynökségként is működik, kezeli a megújuló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot, és szakpolitikai felelőse az uniós KFI források felhasználásának Mindez azt szolgálja, hogy azok a kutatási műhelyek és vállalatok kapják a pénzt, amelyek tényleg újdonságot állítanak elő. Az nem innováció, ha egy cégnek két présgépe van, és még vesz kettőt.

– A kormánybiztosi kinevezése azt is sugallhatja, hogy a jövőben nagyobb szerephez jut a kutatás-fejlesztés, és kevésbé lesz fontos az innováció. Mire helyezi a hangsúlyt munkájában?

– A megfelelő egyensúly megtalálására. Egy vezető döntéseit nem befolyásolhatja, hogy szakmailag mi áll közelebb hozzá. Az MTA Atommagkutató Intézetének (ATOMKI) igazgatójaként az intézményi érdeket fontosabbnak tekintettem, mint a saját kutatócsoportom érdekeit. Az Akadémia elnökeként, oktatási miniszterként ugyanezt az elvet követettem: a Debreceni Egyetem vagy az ATOMKI nem élvezett előnyt. Most is ehhez tartom magam. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a kutatás-fejlesztési és az innovációs munka és programok jellege különböző, ezért azok értékelése és finanszírozása más elvek szerint történik.

– Milyen markáns kezdeményezésekre készül az új hivatal keretében?

– A legmarkánsabb kezdeményezés nagyon egyszerű és logikus: szeretném elérni, hogy a hazai forrásokat tömörítő alap felhasználása sokkal gyorsabb legyen. Ha a pályázatokat időben kiírjuk, ha azokat gyorsan értékeljük, már akkor is nagy lépést teszünk előre. Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a kutatás-fejlesztésben és innovációban kiélezett a verseny, és számtalan nagyszerű ötlet sorsa a gyorsaságon múlik.

A kezdő vállalkozásokhoz is másképpen kell viszonyulni, számtalan probléma megoldódhatna azzal, ha induláskor – mondjuk, három évig – könnyen jutnának támogatáshoz. A tervek szerint szeptemberben jelennek meg az új pályázati kiírások, először az egészségipar és az irányítástechnika területén, valamint a nemzetközi együttműködésekre. Ugyancsak fontos, hogy a finanszírozás kritériumai elég hosszú ideig stabilak és kiszámíthatóak legyenek, mert a kutatók csak így tudnak alkalmazkodni azokhoz. Szakmapolitikai felelősként pedig 700 milliárd forint uniós KFI forrás hatékony és koordinált felhasználásáról kell gondoskodni 2014 és 2020 között.

– Most még elég új és csendes az irodája. Ki segíti a munkájában?

– Az új hivatal 2015. január 1-jétől kezdi meg a működését. Jelenleg a NIH és az NGM Miniszterelnökséghez átkerült illetékes főosztályának munkájára támaszkodom. Idővel ők is ide költöznek.

– Visszatérve az S3 fórumokhoz, mi a további menetrend?

– A megyei fórumok után októberre készül el, s várhatóan november 12-én kerül a kormány elé a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia tervezete. A programok pályázatainak kiírása és végrehajtása akkor kezdődhet meg, ha az Európai Bizottság is jóváhagyta. A forrásfelhasználásnál szigorúan szem előtt tartani, hogy minden eurónak a felzárkózást kell szolgálnia. A cél ugyanis nem az, hogy minél hosszabb ideig pénz kapjunk az EU költségvetéséből, hanem hogy Magyarország minél közelebb kerüljön a legfejlettebbekhez.

Névjegy

Pálinkás József (61)
Fizikus, egyetemi tanár. Jelenleg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos.
1991 és 1996 között az MTA Atommagkutató Intézete igazgatója. 2001 és 2002 között az első Orbán-kormány oktatási minisztere.
Az MTA-nak 1995 óta levelező, majd 2004 óta rendes tagja, 2008 és 2014 között elnöke.
1986-ban Akadémiai Díjjal, 1997-ben Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el munkáját. 2012-ben Debrecen díszpolgára lett.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Új rendszer, több pénz, jobb munka
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 20. 15:58A tudásgazdaság lesz a munkahelyteremtés motorja

  A tudásalapú gazdaság fogja meghatározni az országok növekedését – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatója, aki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) meghívására érkezett Magyarországra.

 • ÁPRILIS 20. 08:15Kiszorulhatnak az uniós piacokról a magyar fuvarozók

  Súlyos anyagi és adminisztrációs teher a magyar fuvarozóknak is, hogy több uniós országban az ottani minimálbért kell fizetniük a dolgozóiknak – mondta a Világgazdaságnak Somogyi Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára.

 • ÁPRILIS 18. 06:30Dárdai Pál: "A Bundesliga gyermeke vagyok"

  Kidobott pénz az infrastruktúrára és az utánpótlásra költeni a magyar futballban, amíg a klubokat nem kötelezik arra, hogy működjenek együtt az iskolákkal – vallja Dárdai Pál. A 41 éves Bundesliga-edzőt a Hertha bázisán kérdeztük egyebek mellett fia dilemmájáról a német és a magyar válogatott között, Dzsudzsák Balázs átigazolásáról és a Bayern megkereséséről.

 • ÁPRILIS 18. 06:00Lázár János: a közműcégeknek is segíteniük kell a versenyképességet

  A kormány tervezett lépései nyomán a vállalkozásoknak sokkal gyorsabb lesz a közművek bevezetése – nyilatkozta a lapunknak Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közölte: nem lesz választási költségvetés, s jövőre 72 százalékra mérséklődhet az államadósság GDP-arányos szintje.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér