Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 8. 17:59|Muszbek Mihály, sportgazdasági szakértő, címzetes egyetemi docens | Vélemény

Muszbek Mihály: Gondolatok a „mi” olimpiánkról

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az ókori olimpiai játékok történelmi eredetével számos legenda és mítosz foglalkozik. Az egyik legenda szerint az i. e. 9. században Iphitosz éliszi király megkérdezte a delphoi Püthiát, hogyan menthetné meg népét a háborútól. A jósnő az istenek tiszteletére játékok rendezését tanácsolta. Iphitosz spártai ellensége ezután a játékok idejére beszüntette a háborút. Míg az ókori Görögországban békét teremtett az olimpia, itthon verbális háború folyik a 2024-es pályázatáról. Többen gazdasági és szociális háborúról beszélnek, egyesek jósdát, népszavazást követelnek, mások ettől az eseménytől remélik a tartós társadalmi békét.

A két tábor érvei ismertek. Az egyik szerint képesek vagyunk gazdaságilag és szervezőként is a rendezésre: az olimpia munkahelyeket hoz létre, komoly bel- és külpiaci országmarketing-értéke van, és középtávon megtérül, elsősorban a turizmus ágán. A másik tábor szerint az olimpia luxusberuházás, amely elvonja a fontosabb dolgoktól – egészségügy, oktatás, gyermekéhezés felszámolása stb. – a forrásokat, és egyébként sem nyerjük el a rendezést, így az előkészítő költségek is kidobott pénzt jelentenek.

Bár a riói már a 31. lesz, eddig valójában egyetlen olimpia tényleges költsége sem ismert. A rendező országok kormányai csak a közvetlen olimpiai sportlétesítmények és az esemény rendezés költségeit vallják be, az előrehozott infrastrukturális beruházásokét és az utóhasznosítási veszteségek rejtve maradnak. Az elmúlt évek nyári olimpiái rendre legalább kétszer annyiba kerültek, mint ahogyan azt a pályázatkor remélték. A londoni olimpia 6,2 milliárd dollárral, a pekingi 27, az athéni pedig 6,5 milliárd dollárral került többe, mint amennyit a pályázati előirányzat tartalmazott.

Ma már a sportlétesítmények és a rendezés egy olimpia tényleges költségének kevesebb mint 20 százalékát adják, ez a 2024-es budapesti olimpia megvalósítási tanulmánya szerint mintegy 774 milliárd forint. A költség 80 százaléka autópálya, metró, repülőtér, gyorsvasút és városrehabilitáció, azaz olyan beruházások, amelyek már tegnap is kellettek volna, de akkor nem volt rá pénz. A budapesti olimpiának többszöröse lesz ez a 80 százalékos arányú jóléti költsége, mint a szintén pályázó Párizsnak, Los Angelesnek vagy Rómának, mert az indulófeltételek szerényebbek, mint a versenytársaké, azaz az „azonos szintre hozás” többe kerül.

Az Agenda 2020 NOB pályázatkönnyítő állásfoglalás vajon segít ennek az ellentmondásnak a feloldásában? Aligha. Minden elnök vagy miniszterelnök, aki megnyitja az eseményt, azt szeretné hallani a NOB elnökének záróbeszédében, hogy „ez volt minden idők legjobb olimpiája”. Ezért a budapesti olimpia – ha elnyerjük – helyszínei, közlekedési rendszerei, kísérőeseményei, a sportesemény szervezése és annak biztonsága olyanok lesznek, mintha azt a világ legfejlettebb országában rendeznék. Reméljük, a magyar kormány Potemkin-falu típusú eseményt nem fog csinálni.

De honnan lesz az eseményre a mai értéken számolva 3800-5300 milliárd forint? Ez az ország mai éves GDP-jének 12-17 százaléka. Ha a kormány a teljes olimpiáig a hátralevő nyolcéves időszakra arányosan rakja ezt a terhet, akkor mindegyik év GDP-jének 1,6-2 százalékát erre használnák fel. Az olimpiai fejlesztés nemcsak viszi a pénzt, de termel is. Közel áll az igazsághoz az a becslés, amely 30-50 ezer új időszaki munkahellyel és csak az olimpiai fejlesztések miatt 0,3-1,1 százalékos éves extra GDP-növekedéssel számol. Ezek a számok azt mutatják, hogy Magyarország gazdaságilag képes 2024-ben sikeres olimpiát rendezni anélkül, hogy GDP 78 százaléknál jobban eladósodna, vagy a jelenlegi jóléti vívmányok csorbulnának érezhetően. Ugyanakkor az elmúlt 120 év 30 nyári olimpiáinak rendezői közül Mexikó, Brazília és Kína voltak azok az országok, amelyeknek az egy főre jutó GDP-je kisebb volt, mint Magyarországé, s a nálunk jóval fejlettebb országok közül Görögország és Kanada is évtizedekig nyögte az olimpia pénzügyi terheit.

Hallgattassék meg a másik fél is, a szkeptikusok szava. Hogy az olimpiára szánt pénzből mi mindent lehetne megvalósítani, álljon itt néhány példa: minden nyugdíjasnak egy teljes évi nyugdíj összegét pluszba oda lehetne adni, vagy minden megyeszékhelyen épülhetne 300 ágyas új modern korház, vagy 4000 kilométer autópálya valósulna meg. Az alternatív lehetőségek közötti döntés a mindenkori kormány hatásköre. A döntésnél fontos annak mérlegelése, hogy az esemény és annak költségvetési terhe és az országimázs öröme találkozik-e a választók értékítéletével és jövőbeni voksolási támogatásával. Néhány olimpia példája alapján nem mindig találkozott.

A szakértők az egyes rendezvényeket (legyenek azok sport-, kulturális- vagy egyéb események) úgynevezett brand- vagy márkaérték-rangsorba rendezik. Ez a rangsor összesíti az esemény presztízsét, nézettségét, üzleti értékét és globális társadalmi hatását. A nyári olimpia ebben a rangsorban a negyedik. Az olimpia tehát igen fontos, nagy tömegeket vonzó esemény. Közel 30 ezer sportoló, edző, médiatudósító, valamint 80 ezer ingyenes társadalmi segítő a közvetlen résztvevő, míg a sportversenyeket a helyszínen közel hárommillió külföldi néző nézi.

Az olimpia házigazda országának polgárainak pedig úgy kell viselkedniük, mint aki vendéget fogad a lakásába. Ha már ott vannak, mindegy, hogy a vendég szeretett barátom vagy a feleségem utált főnöke, a vendéglátói szerep kötelez. Az olimpiai résztvevők az ország vendégei, és ezért kötelező a legjobb benyomást adni akkor is, ha előtte „kórház-, autópálya- vagy nyugdíjpártiak” voltunk. Ha a döntés megszületik, nincs visszaút, nem lehet fanyalgás, ellenségeskedés, csak egy lehet: össztársadalmi összefogás a jó megvalósításért.

Ismerjük a mondást: a siker mindenkié, a kudarc árva gyermek. Jó lenne, ha 2024-ben minden magyar polgár a közös sikert érezné, vagy ha a siker kisebb, akkor osztozna az esetleges kudarcban vagy a kellemetlen anyagi következményekben is.

Az olimpiarendezés témájáról korábban: Görög vagy katalán olimpia lenne a magyar?

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Muszbek Mihály: Gondolatok a „mi” olimpiánkról
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 4. Azzurro2016. 3. 10. 06:29

  Gondolatok az olimpiáról: az egészségügyben már fertőtlenitőszerre sem tellik, a jobb orvosok már elhagyták az országot, az oktatás a sztrájk és a káosz szélén, a városi úthálózat minősége nem éri el egyes afrikai országok szinvonalát, az állam adósság meghaladja a 25 000 milliárd forintot, a családi pótlék összege 40 euró, még nem láttunk állami nagyberuházást korrupció nélkül, még nem láttunk állami nagyberuházást ahol a tervezett költségből sikerült befejezni a beruházást, az utóbbi években épitett stadionok egyike sem volna megfelelő az olimpiára mivel ahhoz kisebb a befogadóképesség (Felcsút 3500, Deberecen 20000, Fradi 24000) úgyhogy új, szintén üres, teljesen felesleges stadionokat kellene épiteni, a ferihegyi repülőtér regionális repülőtér, egyetlen észak-amerikai vagy dél-amerikai kapcsolata sincsen, a budapesti szállodakapacitás 48000 szoba, a duplája is kevés lenne az olimpiára, az első tervezetben 5200 milliárd szerepelt amely most "érdekes" módon nagy hirtelen 774 milliárdra csökkent és még sorolhatnánk egész nap, mert nem az a kérdés hogy melyik feltételnek teszünk eleget egy olimpiánál hanem az melyiknek nem. És a végére egy kérdés: mégis miből? Újabb hitelekből? Nem vagyunk már elég eladósodottak?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Muszbek Mihály: Gondolatok a „mi” olimpiánkról


  Gondolatok az olimpiáról: az egészségügyben már fertőtlenitőszerre sem tellik, a jobb orvosok már elhagyták az országot, az oktatás a sztrájk és a káosz szélén, a városi úthálózat minősége nem éri el egyes afrikai országok szinvonalát, az állam adósság meghaladja a 25 000 milliárd forintot, a családi pótlék összege 40 euró, még nem láttunk állami nagyberuházást korrupció nélkül, még nem láttunk állami nagyberuházást ahol a tervezett költségből sikerült befejezni a beruházást, az utóbbi években épitett stadionok egyike sem volna megfelelő az olimpiára mivel ahhoz kisebb a befogadóképesség (Felcsút 3500, Deberecen 20000, Fradi 24000) úgyhogy új, szintén üres, teljesen felesleges stadionokat kellene épiteni, a ferihegyi repülőtér regionális repülőtér, egyetlen észak-amerikai vagy dél-amerikai kapcsolata sincsen, a budapesti szállodakapacitás 48000 szoba, a duplája is kevés lenne az olimpiára, az első tervezetben 5200 milliárd szerepelt amely most "érdekes" módon nagy hirtelen 774 milliárdra csökkent és még sorolhatnánk egész nap, mert nem az a kérdés hogy melyik feltételnek teszünk eleget egy olimpiánál hanem az melyiknek nem. És a végére egy kérdés: mégis miből? Újabb hitelekből? Nem vagyunk már elég eladósodottak?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 3. Teofil2016. 3. 9. 06:08

  Éppen azért kellene a népszavazás,hogy a kudarc esetén egyöntetűen osztozzon a nép a kudarcból és a velejáró anyagi teherből.Egy szűk réteg amelyek most erőltetik a megrendezést a kudarc esetén is hatalmasat kaszálnak a nép meg így akarata ellenére is fizeti a költségeket,és ezért álságos az egész!!!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Muszbek Mihály: Gondolatok a „mi” olimpiánkról


  Éppen azért kellene a népszavazás,hogy a kudarc esetén egyöntetűen osztozzon a nép a kudarcból és a velejáró anyagi teherből.Egy szűk réteg amelyek most erőltetik a megrendezést a kudarc esetén is hatalmasat kaszálnak a nép meg így akarata ellenére is fizeti a költségeket,és ezért álságos az egész!!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 2. Sunday2016. 3. 8. 23:31

  Ne csak hóbort, hanem felelősség is társuljon az olimpiarendezéshez. Fedezete legyen :szőlőbányák, kastélyok, svájciszámlák, termőföldek, stadionok.. tarfikok! Aztán jöhet a böntetőjogi! A Quwestor eset ne ismétlődhessen meg olimpia esetként. Tehát más vagyonát ne lopd el tolvaj!!!!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Muszbek Mihály: Gondolatok a „mi” olimpiánkról


  Ne csak hóbort, hanem felelősség is társuljon az olimpiarendezéshez. Fedezete legyen :szőlőbányák, kastélyok, svájciszámlák, termőföldek, stadionok.. tarfikok! Aztán jöhet a böntetőjogi! A Quwestor eset ne ismétlődhessen meg olimpia esetként. Tehát más vagyonát ne lopd el tolvaj!!!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Kjos42016. 3. 8. 18:25

  Gondolatok a mi olimpiankrol.
  En csak arra gondolok, hogy egy harmincot fokosnal melegebb nyari vasarnap a Balatontol orakig tarto dugoban ules aran lehet eljutni a fovarosig.
  En csak arra gondolok, hogy a mogyorodi forma egyes hetvegen Keszthelyen is tele van minden szalloda, mert a fovaros es kornyek kapacitasai bem tudjak befigadni azt a nehany szuk szazezer embert harom napra.
  En csak arra gondolok, hogy a nemzeti bajoksagunk (foci) meccseire nehany szaz, max egy-ket ezer ember kivancsi (ok, a fradi kivetel, de a fordulo atlag igy is siralmas), meg ugy is, hogy latogatas-osztonzesileg a televizio max harom meccset kozvetithet forfulonkent, s az egyetlen adomentes juttatas a focimeccsre szolo belepo maradt.
  En csak arra gondolok, hogy meszaros lorincen keresztul most mar nem tiz, meg szazmilliardok, hanem ezer milliardok vandorolnanak az uj elithez, ahhoz a nehany csaladhoz, mely kezeben tartja az orszagot.
  En csak arra gondolok, hogy egx parkolasi rendeletet sem sikerul ugx elokesziteni, hogy ket napig kitartson; en csak arra gondolok, hogy az ekaer pillanatok alatt osszeomlot; en csak arra gondolok hogy a megyei matricak rendszere anomaliaktol hemzsegett; en csak arra gondolok, hogy ezeket mi birka magyar nep még elviseljuk, de tobbszazer kulfoldi harom hetig aligha.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Muszbek Mihály: Gondolatok a „mi” olimpiánkról


  Gondolatok a mi olimpiankrol.
  En csak arra gondolok, hogy egy harmincot fokosnal melegebb nyari vasarnap a Balatontol orakig tarto dugoban ules aran lehet eljutni a fovarosig.
  En csak arra gondolok, hogy a mogyorodi forma egyes hetvegen Keszthelyen is tele van minden szalloda, mert a fovaros es kornyek kapacitasai bem tudjak befigadni azt a nehany szuk szazezer embert harom napra.
  En csak arra gondolok, hogy a nemzeti bajoksagunk (foci) meccseire nehany szaz, max egy-ket ezer ember kivancsi (ok, a fradi kivetel, de a fordulo atlag igy is siralmas), meg ugy is, hogy latogatas-osztonzesileg a televizio max harom meccset kozvetithet forfulonkent, s az egyetlen adomentes juttatas a focimeccsre szolo belepo maradt.
  En csak arra gondolok, hogy meszaros lorincen keresztul most mar nem tiz, meg szazmilliardok, hanem ezer milliardok vandorolnanak az uj elithez, ahhoz a nehany csaladhoz, mely kezeben tartja az orszagot.
  En csak arra gondolok, hogy egx parkolasi rendeletet sem sikerul ugx elokesziteni, hogy ket napig kitartson; en csak arra gondolok, hogy az ekaer pillanatok alatt osszeomlot; en csak arra gondolok hogy a megyei matricak rendszere anomaliaktol hemzsegett; en csak arra gondolok, hogy ezeket mi birka magyar nep még elviseljuk, de tobbszazer kulfoldi harom hetig aligha.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér