Magyar gazdaság

Magyarország régiói az unió legszegényebbjei között vannak

Hatalmas különbségek voltak az régiói között 2013-ban az Eurostat jelentése szerint. A legszegényebb régió a Franciaországhoz tartozó Mayotte, ahol az EU-átlaghoz képest az egy főre jutó 27 százalékos. (Mayotte jogilag Franciaország tengerentúli megyéje.) A leggazdagabb régió pedig Belső-London, ahol több mint háromszor annyit termelnek, mint az uniós átlag.

Magyarország régiói azonban inkább a sor végén találhatóak. A húsz legszegényebb uniós régió közül négy magyar. Észak-Magyarországon csak 40 százaléka az egy főre jutó GDP az uniós átlagnak. Észak-Alföldön 42, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön 45 százalékos egy főre jutó GDP. Ennél csak Bulgária és Románia régiói szegényebbek, valamint a francia tengerentúli Mayotte.

Hazánkban egy régió van, amelyiknek a termelése meghaladja az uniós átlagot, ez pedig Közép-Magyarország.

A KSH egyik kiadványa szerint Közép-Magyarország egy lakosra jutó GDP-je továbbra is messze a legmagasabb, az országos átlag 1,6-szerese volt 2012-ben. Ezen kívül egyedül Nyugat-Dunántúl teljesítménye haladta meg (1,4 százalékkal) az országos átlagot. A gazdasági fejlettségi rangsor harmadik helyén az országostól 12 százalékkal elmaradva Közép-Dunántúl állt. A három legfejlettebb régió sorrendje 2000 óta változatlan.

A kevésbé fejlett régiók közül Dél-Alföld és Dél-Dunántúl 32–32 százalékkal áll az országos átlag alatt. A rangsor végén álló Észak-Alföld és Észak-Magyarország áll, egy lakosra jutó GDP-jük az országosnál 36, illetve 40 százalékkal volt alacsonyabb 2012-ben. A régiós szélsőértékeket tekintve a legfejlettebb Közép-Magyarország egy főre jutó GDP-je 2012-ben 2,7-szerese volt a sereghajtó észak-magyarországinak.

KSH Eurostat regionális különbség gazdaság
Kapcsolódó cikkek