„A újraindításával folytatjuk a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését, így a magyar adósságszint tartósan az uniós átlagnál kedvezőbb marad” – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Európai Számvevőszék (ECA) elnökét, Tony Murphyt és a szervezet magyar tagját, Pelczné Gáll Ildikót.

EU Economic and Financial Affairs Council Meeting in Brussels

Varga Mihály

Uniós soros elnökség Brüsszel
Varga Mihály: felkészültünk a jövő évi uniós költségvetés elkészítésére / Fotó: Anadolu via AFP

A pénzügyminiszter kiemelte: egyetértettünk abban, hogy az uniós helyreállítási terv célja a gyors segítségnyújtás a tagállamok gazdaságainak, ezzel szemben a források jelentős részét a bizottság még nem tette elérhetővé.

Az Európai Számvevőszék tevékenysége növelheti az eredményes válaszokat az unió előtt álló jelenlegi és jövőbeni kihívásokra – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: fontosnak tartjuk az ECA munkáját az uniós költségvetésről szóló jelentés összeállításában is, hiszen valós képet kapunk a beszámolóról, a kiadási területeket jellemző hibákról, amely a magyar elnökség munkáját is segíti majd.

A tárcavezető a magyar elnökség prioritásait ismertetve elmondta: Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Tanácsának soros elnökségét. A Pénzügyminisztérium szakértői

felkészültek a jövő évi uniós költségvetés elkészítésére,

emellett nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is, a gazdaság zöldátállására, a fenntartható adósságpályára.

Varga Mihály kiemelte: egyetértettünk abban, hogy a helyreállítási források kihelyezését gyorsítani szükséges, a lehívás túl bonyolult szabályrendszere rontja a tagállamok versenyképességét.