A helyi termelői piac egyik lényeges eleme, hogy a kistermelők számára lehetőséget teremt arra, hogy az általuk megtermelt árukat közvetlenül a vásárlóknak értékesítsék. Ilyen a rendszeres, immár két éve működő Völgységi Kosár nevű helyi termelői piac Bonyhádon, a városba a negyven kilométeres körzetéből érkeznek termelők – számolt be a Teol.hu.

Friends shop in outdoor market, on leafy street
A termelők és gazdák felkutatása egyfajta belső minőségbiztosítási rendszer alapján történik / Fotó: Getty Images

A lap idézi az egyik szervezőt, aki elmondta, néhány környezettudatos és tenni akaró bonyhádi és környékbeli személy összefogásából született meg a Völgységi Kosár termelői piac ötlete, mint az ökoközösség létrehozásának első lépése. A termelők és gazdák felkutatása egyfajta belső minőségbiztosítási rendszer alapján történik, ugyanis 

olyan termelőket választanak, akik minél szelídebb gazdálkodást folytatnak, azaz bio módon vagy vegyszermentesen termelnek.

Ha pedig ez nem kivitelezhető, minél kevesebb vegyszert használnak a növények termesztésére.

A piacnak nem csupán a környezettudatosság a célja, hanem a kapcsolatépítés is a helyi termelőkkel, akiket ezután felkereshetnek, így rövidítve az ellátási láncot.

A nyári időszakban újra kéthetente szervezik meg a Völgységi Kosarat, ahol hentesáru, (kapirgálós) baromfihús, fürjtojás, tehén- és kecskesajtok, méhészeti termékek, kovászos pékáru, minősített biogyümölcsökből készült ivólevek és lekvárok, szezonális gyümölcsök, zöldségek, feldolgozott termékek: lekvárok, ivólevek, szörpök, savanyúság, magvak, házi szappanok, kerámiák, textiltermékek is megtalálhatók a kínálatban.