Egy friss jogszabály-változásnak köszönhetően május 6-án új korszak kezdődött a patikák életében. Mostantól ugyanis a fiókgyógyszertárakban nem kötelező a gyógyszerész jelenléte, a munkát távfelügyeletben is elláthatja, helyükre a szakasszisztens léphet.

gyógyszertárak
Gyógyszerész-munkaerőhiány miatt az elmúlt években egyre több vidéki kispatika szűnt meg, ezért szükség volt olyan lépésre, amely a tendenciát meg tudja állítani / Fotó: Flajsz Péter

Sokan ellenzik, míg mások támogatják a jogszabályváltozást, egyes szakemberek úgy vélik, beláthatatlan következményei lehetnek a változásnak. Ahogy a rendelettervezet elkészültekor az Indexnek nyilatkoztak, értik, hogy a változtatás nem titkoltan a gyógyszerészhiányt hivatott kezelni, kérdés azonban, hogy ez milyen hatással lesz az ellátásra.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondta, 

furcsállja, hogy a belügyminiszter kézjegyével látta el a rendeletet,

mivel a gyógyszerészkamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MGYOSZ), a négy magyarországi gyógyszerészképző kar – a budapesti, a szegedi, a pécsi, valamint a debreceni –, továbbá 4200 gyógyszerész tiltakozott.

Az ügyben érintett szakmai szervezetek közül – a MOSZ mellett – a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége üdvözli a változást – jelezték az Indexnek eljuttatott legfrissebb közleményükben.  

Gazdasági okokból, továbbá a gyógyszerész-munkaerőhiány miatt az elmúlt években egyre több vidéki kispatika szűnt meg, ezért szükség volt olyan lépésre, amely ezt a tendenciát meg tudja állítani. Ahhoz, hogy a fiókgyógyszertárak ne zárjanak be, olyan megoldásra volt szükség, amely biztosítja a szakmaiságot és a gyógyszertár aktív részvételét a lakosság ellátásában – írták. 

Az új rendszer továbbra is garantálja a gyógyszerészi jelenlétet, a változás annyi, hogy erre már távközlési eszköz útján is lehetőség lesz, míg személyesen a gyógyszertári szakszemélyzet tagjaként egy szakasszisztens lesz jelen – hangsúlyozták.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a beteg vagy a gyógyszertári szakasszisztens igényli, akkor telefonon vagy internetes kapcsolaton keresztül egyeztethetnek a gyógyszerésszel a készítmények megfelelő alkalmazásával kapcsolatban. Fontos kiemelni, hogy erre kizárólag a fiókpatikák esetében lesz lehetőség – tették hozzá.