Magyar gazdaság

Szja-bevallás: május 21-ig még benyújthatják az arra kötelezettek

Május 21-ig még eljuttathatják szja-bevallásukat a NAV-hoz azok, akik eddig még nem tették meg ezt. Ezek az szja-bevallásra kötelezett egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyek kiegészíthetik a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maguk kitölthetik és beküldhetik a 23SZJA jelű bevallást – tájékoztatott közleményében a NAV, jelezve, hogy a hónap elejéig mintegy 223 ezer egyéni vállalkozó, több mint 84 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély küldte el az adóbevallását.

A felhívja a figyelmet, hogy az őstermelők, az áfafizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet csupán egy ajánlat, amely nem válhat automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, ebben a körben az május 21-én nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá.

SZJA bevallás
 Május 21-ig még benyújthatják az szja-bevallást az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyek / Fotó: Szendi Péter

 

Melyik őstermelőknek nem kell benyújtania az szja-bevallást?

A nemzeti adóhatóság kitért arra, hogy ha a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó bevétele 2023-ban nem haladta meg az 1 millió 392 ezer forintot, akkor az őstermelői tevékenységéből származó bevételéből nem kell sem jövedelmet megállapítania, sem bevallást beadnia. Ha bevallási tervezetét papíralapon kapta meg, és az őstermelői tevékenységéből származó bevétele nem haladta meg az 1 millió 392 ezer forintot, akkor elegendő ezt a NAV által küldött kiegészítő nyilatkozaton jelölnie és visszaküldenie.

A papíralapú tervezeten nem lehet az adatokat módosítani, ezért a legjobb és leggyorsabb megoldás, ha az adózó ügyfélkaput nyit, és a szerkesztést, benyújtást a webes felületen végzi el. Aki nem szeretne ügyfélkaput nyitni, és nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, annak a 23SZJA jelű bevallást kell benyújtania 2024. május 21-ig. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek, akik eddig elmulasztják a módosítást, kiegészítést, vagy saját maguk nem készítenek, és nyújtanak be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét a hiánypótlásra.

 

 

szja-bevallás adóbevallás határidő
Kapcsolódó cikkek